به گزارش مرکزخبرحوزه، این مرجع تقلید، پیش از ظهر امروز در دیدار معاون پژوهش حوزههای علمیه و مسئولین دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه، اظهارداشتند: مسائل پژوهشی از دیر باز در مجموعه حوزه به عنوان ایجاد تفکر و اندیشه وجود داشته ، ولی بصورت فردی انجام میگرفته است .
ایشان افزودند: تمام کتابهای مرجعی که در مسائل مختلف فقهی و کلامی نوشته شده است به صورت پژوهشی و با صرف سالها وقت به دست آمده است.
معظمله با اشاره به کتابهایی نظیر الغدیر، ابراز داشتند: کتابهای مانند الغدیر، المراجعات و کتابهای در باب اصول و فقه از اساس به صورت پژوهشی تالیف شده اند، ولی متأسفانه کار گروهی و جمعی خیلی کم بوده است.
معظم له با بیان سه نکته اساسی در عرصه پژوهش، خاطر نشان ساختند: اصل ، روش و جنبههای عملی و کاربردی سه ویژگی اساسی پژوهش است که باید طلاب و محققین و سطح حوزههای علمیه ترویج گردد.
* روش سنتی حوزه احیا شود
حضرت آیت الله مکارم شیرازی بابیان این که نباید پژوهشهای حوزوی مانند دانشگاهی شود، بیان داشتند: نباید حوزه تحت تاثیر روشهای دانشگاهی واقع میشود؛ زیرا در حوزه روشهای مستقل سنتی غنی داریم که باید احیا شود.
ایشان با بیان این که امروزه تولید فکر کم شده است، گفتند: غالبا کتابهای که منتشر میشود نقل قول و گردآوری از کتابهای مختلف بوده وفاقد تولید فکر و اندیشه است، بر این اساس نوشتن کتابها از روی کتابهای دیگر یک کار پژوهشی محسوب نمی شود.
معظم له افزودند: کار گردآوری خوب است اما تا زمانی که انسان را از نوآوری و تولید فکر و اندیشه باز ندارد.
این مرجع تقلید با اشاره به تولید فکر و اندیشه ، تاکید کردند: ما باید در پژوهشهای علمی خود به سمت تولید فکررفته و ایحاد اندیشه کنیم و این را باید برای طلاب تبین کرد.
ایشان با تاکید بر این که نباید به نام نوآوری ضروریات دین را هدف قرار داد، گفتند: عده ای برای این که بگویند در تولید فکر دست به نوآوری زده اند، اساس و ضروریات دین را نشانه میگیرند، نباید بدین صورت به کار پژوهشها پرداخته شود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطر نشان کردند: کتابهای که امروز در خصوص اهل بیت(ع) گردآوری میشود، بیشتر نقل قول است؛ در حالی که حوزه نباید تبدیل به نقالی شود، بلکه باید اینها مقدمه ای برای تولید فکر و اندیشه باشد.
* سرفصلهای پژوهشی فقه تبیین شود
معظم له نپرداختن به فقه توسط محققین را به خاطر مشکل بودن آن دانسته و گفتند: برای این که محققین به سمت فعالیتهای پژوهشی در عرصه فقه تشویق شوند، باید سرفصلهای پژوهشی فقه تبیین گردد.
نظر شما