آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری حوزه، ضمن تشریح عملکرد سه ماهه اول مدیریت حوزههای علمیه در دوره جدید، اظهار داشت: مهمترین اقدام مدیریت حوزههای علمیه طی این مدت، تنظیم سرفصل های مربوط به برنامههای حوزه بوده که در همین رابطه برنامه تفصیلی در زمینه آموزش، پژوهش، تشکیلات و ساختار حوزه، مسایل اخلاقی حوزه های علمیه و امور رفاهی و خدماتی آن، به حضور مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید تقدیم و ارائه شد.
وی همچنین با اشاره به برگزاری جلسات مشترک با اساتید، طلاب و صاحبنظران حوزوی و دریافت طرحها و پیشنهادهای آنان و در مدت یادشده، گفت: سیاستهای اجرایی مرکز مدیریت حوزه های علمیه در جلسه شورای معاونین بررسی و ابلاغ شد، همچنین تعیین مشاورین در زمینه موقوفات، برنامهریزی، تحول و...، تعیین چند کارگروه برای روانسازی امور اداری حوزه و نیز پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری در زمینه تحول در حوزه، از دیگر فعالیتهای مدیریت جدید حوزههای علمیه در سه ماهه اول می باشد..
* لزوم کاهش وابستگی مراکز استانی به قم
عضو شورای عالی حوزه های علمیه در ادامه با اشاره به اجرایی شدن سیاست کاهش وابستگی حوزه های علمیه استانی به مرکز مدیریت حوزه های علمیه طی همین مدت، ابراز داشت: به دلیل مشکلات مالی و نیز عدم وصول بخش عظیمی از بودجههای وعده داده شده ، سعی کردیم وابستگی مالی حوزههای استانها به شورای عالی حوزه را تا حد زیادی کاهش دهیم.
وی خاطرنشان کرد: برگزاری اجلاسیه شوراها و مدیران استانی و جمعبندی نظرات و انتقادات این عزیزان و نیز تشکیل کمیسیونهایی برای پیگیری موضوعات مطرح شده در این جلسات و نیز ابلاغ منشور اداری در 17 ماده که نکات لازم در زمینه برخورد با مراجعین را به کارمندان بیان میکند، از دیگر اقدامات بوده است.
* مطالبات رهبری در عرصه تحول با جدیت دنبال می شود
مدیر حوزه های علمیه با اشاره به فعالیتهای انجام شده در زمینه تحول در حوزه گفت: پس از سفر مقام معظم رهبری به قم در سال 89، عناوینی از سخنان ایشان توسط شورای عالی و مدیریت حوزههای علمیه و مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه استخراج شد و همچنین مجموعهای مسئول پیگیری این مطالبات شد که هر هفته با برگزاری نشستهایی این برنامه پیگیری می شود.
وی اضافه کرد: بر اساس گزارشهای دریافتی، حدود 50 طرح از بیانات معظم له در خصوص تحول شناسایی و استخراج شد که هر یک از معاونت های مرکز مدیریت حوزه های علمیه ملزم به پیگیری دست کم 5 طرح گردید.
آیتالله حسینی بوشهری با اشاره به هماهنگی های به عمل آمده با دفتر مقام معظم رهبری در راستای حمایتهای مالی از برنامههای حوزه در راستای ایجاد تحول، بیان داشت: در دیدار خبرگان با مقام معظم رهبری، یادداشتی خدمت معظم له مبنی بر این که ما مصرانه ، پیگیر مطالبات حضرتعالی از حوزه هستیم، اما با این وضع بودجه نیاز به کمک داریم، ارائه کردیم که ایشان نیز با لطف همیشگی خود به ما، فرمودند که حمایت ها و عنایات لازم را مبذول خواهند داشت.
* موظف به اجرای سیاست های شورای عالی هستیم
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که وظیفه شورای عالی حوزه های علمیه، سیاستگذاری کلان و وظیفه مدیریت حوزه ها، اجرای این سیاستهاست، گفت: بر اساس توافقات صورت گرفته میان مدیریت و شورای عالی حوزههای علمیه، قرار شد پیشنویس سیاستهای کلان و سیاستهای بخشی و اجرایی را مرکز مدیریت تهیه کرده و به شورای عالی ارائه نماید.
* ضرورت تقویت مراکز تخصصی حوزه
عضو شورای عالی حوزه، گفت: بر اساس نشستهایی که با مراکز تخصصی حوزه علمیه قم داشتیم، به منظور تسریع در تصویب رشتههای تخصصی، سه کمیته آموزش، تاسیس، مدارس و مراکز تشکیل شد.
* چابک سازی ساختاری و اهتمام به صرفه جویی هزینه ای
وی با اشاره تاکید مقام معظم رهبری و شورای عالی حوزههای علمیه بر مساله چابکسازی نیروهای مرکز مدیریت حوزه، خاطرنشان کرد: در همین راستا، شورای عالی سیاستهای چابکسازی را به مرکز مدیریت حوزههای علمیه ابلاغ کرد که این ابلاغیه، با بازنگری در شرح وظایف قسمتها و معاونتها و تعیین ساختار و پستهای سازمانی برای تصویب نهایی به شورای عالی حوزههای علمیه ارائه خواهد شد.
مدیر حوزه های علمیه یادآور شد: ابلاغ دستورالعمل صرفهجویی به کل مجموعه حوزه، در راستای کاهش هزینهها از جمله اقدامات در این عرصه بوده که خوشبختانه تاثیر خوبی نیز تا کنون برجای گذاشته است.
* حوزه؛ متولی کمیته علمی اجلاس بیداری اسلامی
عضو خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به پیشنهاد برگزاری اجلاس بیداری اسلامی با حضور علمای جهان اسلام و واگذاری کمیته علمی این اجلاس به مرکز مدیریت حوزههای علمیه، اظهار داشت: در همین خصوص، در قالب برگزاری جلسات هفتگی برای این اجلاس برنامهریزی های لازم در حال انجام است.
* برکات تشکیل انجمن خیرین حوزه ساز
آیتالله حسینی بوشهری در ادامه با اشاره به تشکیل انجمن خیرین حوزه ساز، در دوره مدیریت قبلی حوزه گفت: بر این اساس، قرار شد تا نیازهای هر استان در زمینه تعمیر، تاسیس و تجهیز مدارس علمیه توسط این انجمن شناسایی و تامین شود؛ البته این کار سنت حوزه های علمیه بوده که امروز به لطف الهی به طور جدی پیگیری میشود.
* موقوفات حوزوی ساماندهی می شود
وی همچنین به ساماندهی موقوفات حوزوی اشاره کرد و افزود: در این خصوص با سازمان اوقاف و امور خیریه کشور هماهنگیهایی به عمل آمده و نشستهایی برگزار شده تا بر اساس آن، بودجه موقوفههای عام در اختیار حوزههای علمیه قرار گیرد و همچنین موقوفات خاص که امکان انتقال آن به قم نیست، به عنوان منابع مناطق مختلف لحاظ گردد.
آیتالله حسینی حسینی بوشهری با اشاره به امضای موافقت نامهها میان حوزه با وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری و و نیز سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای استفاده هر چه بهتر از ظرفیتهای حوزه علمیه، ابراز داشت: برنامهریزی در جهت گسترش برنامههای اخلاقی حوزه علمیه های سراسر کشور و همچنین برگزاری آیین میهمانی ملکوت با حضور ده هزار طلبه ورودی امسال در شب شهادت امام باقر(ع) در حرم از دیگر برنامههای مرکز مدیریت حوزههای علمیه در مدت یاد شده بوده است.
* فعالیت شورای سیاستگذاری حوزه های علمیه خواهران
وی همچنین درباره تشکیل شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه خواهران با توجه به تأکید خاص مقام معظم رهبری، گفت: در شورای عالی حوزههای علمیه، مدیریت حوزههای علمیه برادران و حوزههای علمیه خواهران وجود داشت که با تدبیر مقام معظم رهبری، شورای سیاستگذاری حوزه علمیه خواهران ایجاد شد و جامعةالزهرا(س) و حوزه علمیه خواهران به طور مستقیم زیر نظر این شورا به فعالیت خود ادامه میدهند.
عضو خبرگان رهبری یادآور شد: اعضای این شورا شناسایی و انتخاب و محضر مقام معظم رهبری معرفی شدند.
* لزوم تقویت مدیریتهای استانی
عضو شورای عالی حوزه در ادامه با اشاره به این که حفظ و تقویت مراکز مدیریت استانی حوزه از جمله برنامه ها و سیاست های مهم مدیریت حوزه های علمیه است، گفت: انشاءالله فعالیت این مراکز با توجه به نقش مهمی که برعهده دارند، تقویت خواهد شد، اما در هر صورت تصمیم نهایی در مورد چگونگی فعالیت ها با شورای عالی حوزه است.
مدیر حوزههای علمیه در عین حال با بیان این که در مدیریت جدید حوزه ممکن است نحوه تعامل مدیریتهای استانی با مرکز مدیریت حوزههای علمیه تغییراتی پیدا کند، افزود: حضور علما و بزرگان در شوراهای استانی برای ما مغتنم است و مدیران استانی هم نمایندگان ما در استانها هستند؛ ما مخالف وابستگی شوراها و مدیریتهای استانی به قم هستیم و معتقدیم بار مالی اداره حوزهها باید از طریق خیرین و موقوفات حوزوی تامین شود.
* تاکید بر دانشافزایی خانوادههای حوزویان
عضو جامعه مدرسین حوزه همچنین به برنامههای مدیریت حوزه برای خانوادههای طلاب اشاره کرد و گفت: در دوره قبل جلساتی در قم در راستای دانشافزایی خانوادههای حوزویان به مرحله اجرا در آمد که در مقطع کنونی نیز جزو اولویتهای کاری ماست.
آیتالله حسینی بوشهری به دلایل تعدد نهادهای بازرسی در حوزه اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از کارهای مهم شورای عالی حوزههای علمیه، بحث نظارت است، اما این مساله طبعا، مرکز مدیریت حوزه را از نظارت بر نهادهای زیر مجموعه خود بینیاز نمیکند؛ از این رو، بخشی از کار نظارتی مربوط به آمار و بررسی است که در طول سال این کار را انجام میدهد، لذا کار بازرسی ویژه نظارت بر موارد مقطعی است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه همچنین با اشاره به مشکلات موجود در عرصه اعزام اساتید حوزه به استانها و اقداماتی که از سوی آیتالله مقتدایی، مدیر وقت حوزه های علمیه در زمینه استانهای کرمانشاه، گیلان و گلستان، گفت: ما هم این رویه را ادامه خواهیم داد و در این راستا، مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه در معرفی مدیران و معاونان کارآمد و اساتید مجرب برای مدیریتهای استانی حوزه کمک زیادی به ما کرده و می کنند.
* مجمع نمایندگان ، شجره طیبه حوزه است
وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به نقش و جایگاه بسیار مهم مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه، گفت: این مجمع شجره طیبهای است و موجب آرامش در حوزه است که با تدبیر حضرت امام(ره) و پیگیری جامعه مدرسین شکل گرفت؛ با توجه به اساسنامه این مجمع ظرفیتهای فراوانی مشاهده میشود که زمینهای برای پیشنهادسازی و ارائه آن به مسئولان حوزه، برای رشد و بالندگی حوزه است.
نظر شما