حجت الاسلام و المسلمین منصور میراحمدی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به رشد پژوهش های حوزوی، اظهار داشت: خوشبختانه پژوهش در حوزه طی سال های اخیر رونق بسیار خوب و مطلوبی داشته و ما شاهد پژوهش های ارزنده ای از سوی حوزویان بوده ایم؛ این رشد و رونق هم در بعد کمی و هم در بعد کیفی بوده است.
وی ادامه داد: البته اگر بخواهیم کماکان پژوهش های حوزوی، روند ارتقایی خود را حفظ کرده و به ویژه برای جامعه اسلامی کاربردی باشند، باید به برخی نکات و بایسته های مهم در این باره توجه جدی کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: یکی از نکات آن است با وجود آن که پژوهش های حوزوی به لحاظ نظری و مبانی تئوریک از وضعیت خوبی برخوردار هستند، اما به لحاظ کاربردی هنوز خلا و کمبود احساس می شود به این معنا که ارتباط عملی و کاربردی با مسایل عینی جامعه از سوی آن ها، آن طور که باید و شاید برآورده نمی شود.
لزوم توجه به اصل نیازسنجی
این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین بر لزوم توجه به اصل نیازسنجی مسایل جامعه به صورت دقیق در پژوهش ها و تحقیقات تاکید کرد و گفت: پس از رصد و شناسایی نیازها، نوع رویکرد ما به مباحث باید صبغه کاربردی داشته و به عبارت دیگر پژوهش ها از نوع حل مساله باشد، نه این که صرفا بخواهد مساله را تشریح و تبیین کند.
نگاه کاربردی به پژوهش های حوزوی
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت وجود نگاه کاربردی به پژوهش های حوزوی، خاطرنشان کرد: گرچه خوشبختانه طی سال های اخیر، شاهد فرآیند تخصصی شدن در عرصه پژوهش های حوزوی هستیم، اما آفتی که در این زمینه احساس می شود این است که گاه این رویکرد باعث غفلت از نگاه جامع به موضوعات می شود، حال آن که به موازات نگاه تخصصی باید نگاه جامعی نیز به مسایل پژوهشی و تحقیقاتی در حوزه داشت.
تاکید بر توجه به مطالعات میان رشته ای
حجت الاسلام و المسلمین میراحمدی اضافه کرد: در این راستا باید به پژوهش های میان رشته ای در حوزه توجه جدی داشت و زمینه رونق آن ها را فراهم کرد.
وی تصریح کرد: واقعیتی که وجود دارد این است که متاسفانه مطالعات و پژوهش های میان رشته ای در حوزه کمرنگ است که باید در این خصوص کارهای خوبی صورت گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی همچنین بیان داشت: به عنوان مثال در عرصه دانش سیاسی باید نگاه جامع فقهی، فلسفی و ... به قضایا داشت و نگاه میان رشته ای در این بین مانع از آن می شود که صرفا رویکرد فقهی به مسایل داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به این که نگاه راهبردی در پژوهش های ما متاسفانه تا حدودی کمرنگ است، گفت: نگاه به آینده در پژوهش ها به ویژه پژوهش های حوزوی باید غلبه داشته باشد و با آینده نگری، دست به پژوهشگری زد.
این پژوهشگر حوزوی افزود: این مساله از آن جهت مهم است که پژوهش های بنیادین اگر راهبردی نشوند، نمی توانند برای آینده راهکار ارایه دهند.
پرهیز از موازی کاری
وی در عین حال ضمن برحذر داشتن پژوهشگران و موسسات پژوهشی حوزوی از موازی کاری، اظهار داشت: اگر بخواهیم نگاه راهبردی داشته باشیم باید میان فعالیت های موسسات پژوهشی یک نوع حالت زنجیره وار وجود داشته باشد، حال آن که به نظر می رسد موسسات پژوهشی حوزوی هر کدام کار خود را می کنند و به همین خاطر هم بحث موازی کاری پیش می آید.
حجت الاسلام والمسلمین میر احمدی در خاتمه با تاکید بر این که موازی کاری ها مانع از به فعلیت رسیدن همه ظرفیت ها و پتانسیل ها می شود، گفت: هر کدام از موسسات در کنار هم باید بتوانند خلاها را پر کرده و نیازی از نیازهای جامعه و نظام اسلامی را برآورده کنند.
نظر شما