به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، امروز پنجشنبه در نشست علمی "ظرفیت شناسی علم اصول فقه برای علوم انسانی" که در مجمع عالی حکمت اسلامی قم برگزار شد، با اشاره به این که کاربرد علم می تواند بومی شود، اما علم، علم است هر کجای دنیا که باشد، تصریح کرد: کاربرد اصول در همه علم های انسانی یکسان نیست، "علم اصول" در حقوق کاربرد بیشتری دارد، نمی توان توقع داشت علم اصول، فلسفه تولید کند، اما در بایدهای علوم تاثیرگذار است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: علم اصول، یک دستگاه روش خوانی است و از آن می توان در تولید بسیاری از علوم استفاده کرد.
وی در ادامه با انتقاد از برخی تحقیقات صورت گرفته در کشور، ابراز داشت: یکی از مشکلات جامعه ما این است که همه می خواهند وارد بحث شوند و تحقیق کنند، تحقیق یعنی احقاق حق و حق را به کرسی نشاندن و این کار هر کسی نیست.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد ادامه داد: شرط تحقیق، اجتهاد است و کسی نمی تواند ادعا کند که محقق علوم انسانی اسلامی است؛ در حالی که به اجتهاد نرسیده است و هرکسی نباید خود را محقق بنامد؛ زیرا این خطر را به دنبال دارد که فرد خود را صاحب نظر بداند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: پاره ای از نزاع های بی حاصل نیز ناشی از بی توجهی به این شرط تحقیق است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین با بیان این که انسان هم به لحاظ عمل و هم به لحاظ نظر از محدودیت هایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: اگر ما در مقام کشف واقع باشیم باید از طرق کاشف ناقص یا کامل استفاده کرد که در این صورت اگر هم به نفس الامر، نرسیم قابل پذیرش است.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد افزود: کلام معصوم نیز گاهی به چند صورت تلقی می شود و بنا به سطح علمی و درک افراد می تواند متفاوت باشد هر چند ممکن است برداشت واحدی نیز صورت بگیرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: علم اصول در جایی که بناسبت به سراغ کشف و تولید قضایا برویم، کارآیی دارد.
انتهای پیام/
نظر شما