خبرگزاری حوزه/در ماه مبارک رمضان، هر روز یکی از احادیث مربوط به معارف، حقایق و ویژگیهای این ماه عزیز را با نگاهی علمی و معرفتی تقدیم شما خوانندگان عزیز میشود.
در این احادیث ما با ابعاد مختلف روزهداری و ماه مبارک رمضان، آشنا شده و خواهیم توانست با جرعه نوشی از دریای معارف غنی کلام معصوم(ع)، به حقیقت این ماه مبارک و اصالت روزهداری نزدیکتر شویم.
روزه؛ آزمون اخلاص
قال امیرالمومنین علیه السلام:
فرض الله الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق
امام على علیه السلام فرمود:
خداوند روزه را واجب كرد تا بوسیله آن، اخلاص خلق را بیازماید.1
اخلاص، جوهر نیکوکاری است و مغز آن. عیار کار نیک و رفتار زیبا و خدایی با محک اخلاص سنجیده میشود.
اخلاص و دوری از روی و ریا، در آموزههای دینی و ادبیات غنی پارسی، جایگاهی ویژه و متعالی دارد.
هر عملی به اندازه اخلاص و پاکی و دوری از حواشی نفسانیاش، ارج و قرب انسان را موجب میشود و در آیات و روایات و سیره معصومین(ع) و بزرگان و اولیای الهی نیز بر این نکته تأکید شده است.
در لغت، اخلاص را خالص ساختن قصد از غیر خدا و پرداختن نیت از ما سوی اللّه دانسته اند و هر عبادتی که قصد در آن به این حد نباشد، از اخلاص عاری است.
در حقیقت اخلاص ترجمان میزان پاکی دل و هموار بودن مسیر قلب و زبان و دیگر جوارح آدمی در انجام دادن امور به قصد تقرب یافتن به ساحت اقدس الهی است و به همین دلیل هم هست که در مضمون روایات و تعابیر دینی و آموزه های اخلاقی ما به فراوانی و شدت و حدت به اخلاص توجه و تنبه داده شده و بر آن تأکید رفته.
فیض کاشانی میگوید: «حقیقت اخلاص آن است که نیت انسان از هرگونه شرک خفی و جلی پاک باشد».2
و این بدان معناست که درجات اخلاص، مختلف و زوایای آن متنوعند و دوری از روی و ریا چه در ظاهر امر و چه در باطن انسان، بایستی به ملکهای نفسانی تبدیل شود تا او را از هر نوع آلودگی پنداری، بیانی و رفتاری باز دارد.
و نیز به دلیل همین ظرایف و لطایف است که خالص بودن نیت، کار انسان و انجام مخلصانه آن، در آموزه های دینی جایگاهی بی بدیل دارد.
قرآن کریم می فرماید:
«وَ إِنَّ لَکُمْ فِی الْأَنْعامِ لَعِبْرَةً نُسْقیکُمْ مِمَّا فی بُطُونِهِ مِنْ بَیْنِ فَرْثٍ وَ دَمٍ لَبَناً خالِصاً سائِغاً لِلشَّارِبینَ»؛
در وجود چهارپایان برای شما درسهای عبرتی است، چرا که از درون شکم آنها، از میان غذاهای هضم شده و خون، شیر خالص و گوارا به شما مینوشانیم. 3
و «شیر خالص آن است که نه رگههای خون در آن باشد، و نه اثری از آلودگی درون شکم و نه غیر آن، صاف و پاک و بدون غل و غش باشد؛ نیت و عمل خالص نیز همان گونه است، باید هیچ انگیزهای جز انگیزه الهی بر آن حاکم نگردد. »
و این کنایه و اشارتی است بر چرایی و چگونگی خالص شدن کار و نتیجهای که از آن به بار می آید:
خیر و برکت و استمرار و ارزش.
مانایی و جاودانگی نتایج اعمال ما در این عالم بسته به میزان اخلاص ماست در نیت و انجام آن عمل و بالاترین درجات رسیدن به چنین ملکهای را میتوان در بیان رسول خدا(ص) مشاهده نمود که فرمود:
« «ان لکل حق حقیقة و مابلغ عبد حقیقة الاخلاص حتی لا یحب ان یحمد علی شی ء من عمل لله ؛ هر حقیقتی نشانهای دارد، هیچ بندهای به حقیقت اخلاص نمیرسد مگر زمانی که دوست نداشته باشد که او را به خاطر اعمال الهی اش بستانید. » 4
و خالص شدن برای خدا، انسان را از توجه ماسوی الله بی نیاز می کند و دیگر فرقی ندارد که جز خدا کسی دید و شنید و فهمید یا نه.
امام عزیز عظیم الشأن ما وقتی در هواپیما بر فراز آسمان به سوی تهران می آمد و در حالیکه میلیونها نفر منتظر ورودش به خاک میهن بودند در پاسخ به سوال خبرنگاری که از ایشان پرسید چه احساسی دارید گفت:
«هیچ...»
و این نشانه روشن و ساده و بجایی بود از لطافت و ظرافت و اخلاص مردی که توجه تمام دنیا به سوی او و هواپیمای حاملش بود و او جز به خدا نمی اندیشید و دیگران و نگاهها و توجهاتشان برایش «هیچ» بود و می نمود.
آری؛ اخلاص جوهر نیکوکاری است و مغز آن و عیار کار نیک و رفتار زیبا و خدایی جز با محک اخلاص سنجیده نمیشود.
و رمضان که ماه علی است فرصت مناسبی است تا یاد رفتارهای مخلصانه این مرد خدا را در تداعی مفهوم اخلاص و مصداق تام و تمام آن در اندیشه و عمل او بازیابیم.
رفتاری همچون آن لحظه بکر و بینظیر در مبارزه با عمربن عبدود ملعون که در هنگام نبرد، خدو بر چهره مولا انداخت و امیر دلها را از ادامه مصاف بازداشت تا حضرت با لختی تأمل، بر خشم شخصی خود فائق آید و سر از بدنش جز برای کسب رضای حق جدا نکند.
از علی آموز اخلاص عمل
شیر حق را دان منزه از دغل
در غزا بر پهلوانی دست یافت
زود شمشیری برآ ورد و شتافت
او خدو انداخت بر روی علی
افتخار هر نبی و هر ولی
در زمان انداخت شمشیر آن علی
كرد او اندر غزایش كاهلی
گشت حیران آن مبارز زین عمل
وز نمودن عفو و رحم بی محل
گفت : بر من تیغ تیز افراشتی
از چه افكندی مرا بگذاشتی؟
گفت : من تیغ ازپی حق می زنم
بنده ی حقم نه مامور تنم
شیر حقم نیستم شیر هوا
فعل من باشد بر دینم گوا
و ما که شیعیان و محبان آن مرد مردستان طاهاییم، باشد که بخواهیم و بتوانیم تا اعمال خویش را با تشبه به آن قله اخلاص، از روی و ریا بری سازیم.
امید آن که روزهداری که از عبادات مخلصانه و تمرینهای خالص شدن برای خدا، در نیت، رفتار و کردار است و جز خدا کسی را یارای فهم اجر و لذت زجر ظاهریش نیست، فرصتی غنیمت باشد برای ما تا به درجات رفیع اخلاص نائل آئیم و در زمره روزه داران واقعی ثبت کردیم.
آمین یارب العالمین!
*
1.نهج البلاغه، حكمت 252
2.سوره نحل، آیه 66
3.المحجة البیضاء، جلد 8، صفحه 128
4.بحار، جلد69، صفحه 105
نظر شما