به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمين احمد مبلغي در نشستي با حضور محققان و كاركنان مركز تحقيقات اسلامي مجلس گفت: امروزه دیدگاهی در جهان به صورت علمی و جدی مطرح شده که میگوید تحولی به نام مسئولیت اجتماعی در انسان (چه فرد و چه جمع های اداره کننده نهادها) قابل تحقق است که در صورت استقرار آن در نهادهای اجتماعی، رشد و پیشرفت در جامعه امری قطعی و تضمین شده خواهد بود.
وی در تعریف مسئولیت اجتماعی، بیان داشت: مسئولیت اجتماعی، ارتقاء یابی اساسی درک، اندیشه، نگاه و رفتار فرد یا مؤسسه در قبال جامعه است که به موجب آن، فرصت ها، مهارت ها و امکانات خود را در قالب فعالیتی برخوردار از ابعاد اخلاقي، فرهنگي و اجتماعي برای رشد، توسعه و رفاه جامعه به کار می گیرد.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با ذکر این نکته که طرح آکادمیک و علمی مسئولیت اجتماعی در جهان، سطحی فراتر از توصيه و درخواست های اخلاقی پیدا کرده است، ادامه داد: امروزه مبحث مسئولیت اجتماعی با قامتی برخوردار از جوانب حقوقي و ابعاد فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها و مراكز علمي و تصمیم گیری محل بحث و پیگیری است.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که اسلام در زمینه "مسووليت"، نگاههاي عميق و دقيقي را ارائه كرده است، گفت: متاسفانه به دلیل نبود یا ضعف مطالعات روش مند و برآمده از خاستگاه های نگاه به ماهیت جامعه و کنش ها و واکنش های اجتماعی، اندیشه های ژرف و توانایی بخش اسلام در زمینه مسئولیت ناشناخته مانده است.
حجت الاسلام والمسلمين مبلغي خاطرنشان كرد: چون ما برنامه های تعریف شده ای برای مطالعات اجتماعی اسلام به صورت كافي نداريم و بحثهاي علمي محصور و احتكار شده درحوزه هاي خاصي شده است، موضوعات مهم اجتماعی از جمله مسئولیت اجتماعی در اسلام و کوشش علمی برای پوشاندن لباس این مسئولیت بر تن واجبات کفایی اسلامی از ديد و نگاه ما غافل مانده است.
رييس مركز تحقيقات اسلامي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به آيه 36 سوره اسراء " إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ كُلُّ أُولئِكَ كانَ عَنْهُ مَسْؤُولاً" گفت: این آيه شريفه نگاه دقيقی به مبادی و راه های شکل گیری وجدان به عنوان خاستگاه مسئولیت در بشر دارد.
وی خاطرنشان كرد: برخي مسووليت اجتماعي را به "درك بالاي اجتماعي" تعريف مي كنند كه در فرد بازتاب پيدا مي كند و فرد به باز ارائه آن در جامعه دست ميزند.
استاد حوزه علمیه قم گفت: مسئولیت اجتماعی سازمان ها با ارتقای آگاهی در جامعه، افزایش اخلاق اجتماعی و قانون گذاری درست پدید می آید.
وی ادامه داد این آیه مسئولیت را متوجه به مبادي شکل گیری فرهنگ و ارزش مداری و اندیشه و نگاه های انسان یعنی سمع و بصر و دل، متوجه کرده است.
وی گفت: آنچه امروزه در باب مسئولیت اجتماعی مطرح می شود به آن چه قرآن می گوید نزدیک شده است و آن این که خاستگاه مسئولیت مندی انسان درون اوست که توسعه می یابد، این آیه نیز در مسئولیت دقیقا بر پنجره هایی که داخل انسان را به خارج مرتبط می کند وشکل گیری فکر و فرهنگ را برای او رقم می زند، تاکید ورزیده است .
وی گفت: مباحث جدید در باره مسئولیت اجتماعی در جهان، نگاه اسلام را مبنی بر این که تحول داخلی در انسان زیرساخت حرکت و تحول در جامعه را تشکیل می دهد، ثابت می کند.
حجت الاسلام والمسلمين مبلغي افزود: درست است كه مسئوليت اجتماعي در وجدان افراد تحقق پيدا مي كند؛ ولي تعیين چارچوب های رفتاری از طریق قانون و ترسیم و تنظیم ساختار نهاد ها، فرهنگ را جهت و شكل می دهند؛ نتیجه ای که مسئوليت اجتماعي را با محتوایی از درک بالا و عمیق در جامعه ایجاد می کند و از آنجا به درون انسان ها منتقل می نماید.
وي تاکید کرد: تا زماني كه مسئوليت اجتماعي نباشد حتي موسسه و نهادي با همه امكانات و مهارت، در مسير خدمت به جامعه قرار نميگيرد. پيشرفت در جامعه از رهگذر مسئوليت اجتماعي تحقق می پذیرد؛ زیرا مسئولیت اجتماعی ارتقای وجداني انسان در قبال جامعه است که با رویکرد نقش آفرینی بر معنویت، دانش، اقتصاد، رفاه، پیشرفت شکل می گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغي در پایان گفت: مركز تحقيقات اسلامي مجلس از حيث رويكردي، موضوعي، محتوايي و ارائه راندمان هاي قابل توجهی از كار، فراتر از حدي كه هزينه در اختيار دارد، ظاهر شده است.