به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه، تازه های نشر معارف شامل "حیله های فرار از ربا"، . "فرات حیات"، "امام خمینی(ره)؛ مردی در انتهای افق"، "سیری انتقادی در آرای داریوش شایگان" و "همسفر حج است که توضیح هریک از کتابها، مستقلا میآید:
1. حیله های فرار از ربا
کتاب «حیله های فرار از ربا» نوشته حجتالاسلام والمسلمین علیرضا مستشاری است.
از ديرباز تاكنون انجام معامله و فعاليتهاي اقتصادي همواره با ريسك و خطرپذيري مواجه بوده و صاحبان سرمايه، هميشه به دنبال پيدا نمودن راههايي جهت كم نمودن ريسك معاملات خويش بوده و هستند. يكي از راههايي كه هم سرمايه صاحب ثروت حفظ ميشود و هم سوددهي بدون ريسك و خطر را به همراه دارد، «قرض ربوي» است. همين مسأله باعث شده كه سرمايهداران غيرمتعهد، اين عمليات به ظاهر اقتصادي را بر انواع فعاليتهاي ديگر ترجيح دهند. بانكها نيز با پرداخت به آن تحت عنوان نرخ بهره نقش مؤثري در ترويج آن در كشورهاي مختلف داشتهاند. از آنجا كه متدينين از ارتكاب ربا اجتناب دارند، مسأله راهها و حيلههاي فرار از ربا در طول تاريخ در ميان مسلمانان مطرح شده است.
نویسنده در اين تحقيق بر آن است تا روشن سازد با توجه به فلسفه تحريم ربا، آيا واقعاً در شرع راههايي براي فرار از ربا تجويز شده است؟ و اصولاً فرق راههايي كه ذكر ميشود با اصل ربا چيست؟ به عبارت ديگر، اگر در ربا و در حيلههاي فرار از ربا، نتيجه واحد و همان اخذ زياده است، پس چگونه در يكي مفسده ربا قابل تصور و در ديگري قابل تصور نميباشد؟
کتاب «حیله های فرار از ربا» در 189 صفحه و قطع رقعی، آبانماه جاری از سوی دفتر نشر معارف منتشر می شود.
2. فرات حیات
کتاب «فرات حیات» تدوین معاونت راهبردی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههاست.
اساس دين اسلام با عاشورا پيوند خورده و به بركت آن باقي است. آنچه موجب بروز چنين فداكاري و شجاعتي از سوي سيدالشهدا (علیه اسلام) شد، ريشه در معنويت، اخلاص، شجاعت، بصيرت و در يك كلمه، انسان كامل بودن آن حضرت داشت.
عاشورا حاوي درسها و عبرتهاي فراواني است و بر هر مسلمان و ملت مسلماني لازم است تا اين درسها را فراگيرد. در نهضت عاشورا و همچنين در بررسي تاريخي حوادث 50 سال اول تاريخ اسلامي، نقش خواص، خصوصاً خواص جبهه حق نقشي مهم و عبرتآموز است، بيماري و آفت بيبصيرتي و از آن مهمتر دنياطلبي آسيبي است كه همانطور كه منجر به شهادت اهلبيت پيامبراكرم (صلی الله علیه وآله) شد در هر زمان ميتواند به انحطاط جامعه اسلامي و حاكم شدن دوباره يزيدهاي زمان شود؛ لذا هر ملتي اگر بخواهد راه آزاديخواهي و استقلال را طي كند، بايد از راه و مسلك اصحاب عاشورا الگو بگيرد، همانطور كه ملت مسلمان ايران در انقلاب اسلامي و دفاع مقدس هشت ساله در برابر مستكبران راه امام حسين(علیه السلام) را در پيش گرفت و عزّت و استقلال خويش را حفظ كرد.
كتاب حاضر گزيدهاي از بيانات امام خمینی درباره عزاداری و اهمیت آن، بیانات مقام معظم رهبری و رسالهای از علامه طباطبایی درباره نهضت سیدالشهدا (علیه السلام) و پرسشها و پاسخهایی ویژه ایام محرم است.
کتاب «فرات حیات» آبانماه جاری در 246 صفحه و قطع رقعی از سوی دفتر نشر معارف منتشر میشود.
کتاب «امام خمینی(ره)؛ مردی در انتهای افق» نیز نوشته دکتر یعقوب توکلی از دانش اموختگان حوزه علمیه . عضو هیات علمی دانشگاه معارف اسلامی است.
نویسنده در مقدمه کتاب می نویسد: پديده تاريخي و شگرف انساني امام خميني معما و راز ناگشودهاي است كه بسياري از محققان و فرزانگان را در فهم خود به تحيّر نشانده است.
سيد روحالله مصطفي معروف به حاج آقا روحالله كه در جريان رهبري نقلاب اسلامي ايران نايبالامام خميني و سپس به امام خميني نام برده شده است، شخصيت فقهي، فلسفي و عرفاني بزرگي است كه نميتوان براي او هماوردي در هوشمندي و فراست و تيزبيني بيبديلش در جهان اسلام يافت. از سوي ديگر قدرت ايجاد روح معنويت و تبعید اين شخصيت بزرگ كه موجد و موجب ايجاد و استمرار آن شد، همانندي در ميان عارفان و فقيهان و متكلمان جهان اسلام ندارد.
زاهد پارساي پيري كه در دور افتادهترين نقطه شهر نجف توانسته بود اصليترين كانونهاي مقاومت انقلابي را در ايران سازمان دهد و بزرگترين انقلاب اجتماعي جهان را در دهكده نوفل لوشاتوي پاريس، در زير درخت سيبي رهبري و هدايت نمايد و يكي از كهنترين سلسلههاي استبدادي ستمپيشه را با گستردهترين حمايتهاي جهاني آمريكا و غرب در هم شكند و بسان يكي از برجستهترين تئوريسين عمليات انقلاب در جهان، توانست هوشمندانهترين راههاي برون رفت را ارايه طريق نمايد و خود با قدرت هر چه تمامتر تئوري علميات انقلاب خود را به مرحله اجرا در آورد.
حاج آقا روحالله علاوه بر شهامت انقلابي و جسارت تاريخي، نه تنها اَبَرمرد تخريب يك سيستم حاكم فاسد بود، بلكه شاهكار تأسيس يكي از نوينترين مدلهاي حكومتي مبني بر اجتماع انديشه ديني و مردمسالاي سياسي را در كارنامه درخشان حيات خود بر جاي گذاشت.
کتاب «امام خمینی(ره)؛ مردی در انتهای افق» آبانماه جاری در 246 صفحه و قطع رقعی از سوی دفتر نشر معارف منتشر میشود.
4. سیری انتقادی در آرای داریوش شایگان
کتاب «سیری انتقادی در آرای داریوش شایگان: از مدعای راه حل آسیایی تا دعوت به سرسپردن به سلطه سرمایهداری نئولیبرال» نوشته دکتر شهریار زرشناس، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است که از سوی دفتر نشر معارف منتشر می شود.
زرشناس در مقدمه این کتاب می نویسد: حیات فکری داریوش شایگان را به عنوان یک روشنفکر، میتوان به دو دوره کلی تقسیم کرد:
الف. دوران سالهای دهه 1350ش تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، که تبلور تئوریک آن را میتوان در کتاب «آسیا در برابر غرب» و نیز کتاب «بُتهای ذهنی و خاطره ازلی» مشاهده کرد. شایگان در این دوران تا حد زیادی تحت تأثیر تفکر دکتر سید احمد فردید بود؛ هرچند که در برخی موارد مهم، تفاوتهایی میان اندیشههای فردید و آرای شایگان در کتاب «آسیا در برابر غرب» دیده میشود.
ب. سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، که شایگان به طور تامّ و تمام در مسیر ترویج غربزدگی مدرن، سکولاریسم اومانیستی و سرمایهداری و دموکراسی نئولیبرال حرکت میکند. شایگان در این دوران، برخی تعلّقاتش به آن چه که خود «تجربه معنوی تمدنهای آسیایی»، «زمینه مشترک تفکر آسیایی» و «راهحل آسیایی» مینامید را کنار گذاشته و مخاطبانش را به تسلیم شدن و تلاش برای «وارد شدن به باشگاه جهانی» دعوت میکند.
اگرچه تفاوتهای چشمگیری میان آرای شایگان در این دو دوره وجود دارد، اما نقاط محوری مشترکی نیز دیده میشود که زمینه استمرار سیر فکری او را از جایگاه یک «روشنفکر مروّج معنویت سکولاریستی به اصطلاح آسیایی» به جایگاه یک «روشنفکر نئولیبرالیستِ مدافعِ مدرنیته با برخی دلتنگیها برای معنویت ممسوخ سکولار» فراهم میکند.
کتاب «سیری انتقادی در آرای داریوش شایگان»، آبان ماه جاری، در 74 صفحه و در قطع رقعی، از سوی دفتر نشر معارف منتشر می شود.
5. همسفر حج
نوشتار حاضر گزارشى از چند سفر عمره دانشجویی نویسنده است. این کتاب در پنج فصل تدوین شده است. مقصود از بيان موضوعات ياد شده در فصل معارف، اين است كه به موضوعات مناسب و كليدى در اين سفر توجه بيشترى گردد؛ مخصوصاً در عمرههاى دانشجويى كه جوانان عزيز تحصيل كرده، به وادى نور قدم مىنهند. شبهات مبتلابه نيز در ضمن «تذكرات و نكتهها» بيان و پاسخ داده شده است. در بخش اماكن هم سعى شده فقط اماكنى كه دانستنىها و نكتههايى خاص درباره آنها به ذهن مىرسد، ذكر گردد. مطالعه این کتاب برای کسانی که به دنبال معرفت بیشتر در این سفر معنوی هستند، پیشنهاد میشود.
نویسنده(حجت الاسلام والمسلمین مستشاری) در مقدمه کتاب می نویسد: «مكّه» و «مدينه» تاريخ و جغرافياى مجسّم صدر اسلام است و هر ساله تعداد فراوانى از عاشقان، از كشور اسلامى ايران، عازم آن ديار نور و معنويت میشوند. حج به معناى قصد و عمره به معناى آبادانى است و همه با اين سفر قصد آبادگرى دين و دنياى خود را دارند. زائران عزيز میتوانند با غنىسازى و تكميل اطلاعات خويش نسبت به معارف دينى و تاريخ و جغرافياى اسلام، نيل به آن مقصود را ميسر سازند.
کتاب «همسفر حج» آبانماه جاری در 350 صفحه و قطع رقعی، از سوی دفتر نشر معارف منتشر میشود.
نظر شما