شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ |۲۱ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 23, 2024
حجت‌الاسلام مبلغی

دعای نوروز دقیقا بین تحول در انسان و طبیعت و جهت دادن این دو به سمت خداوند متعال، ارتباط و تقارن ایجاد کرده و این هماهنگی می تواند، بسیار تاثیرگذار باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در آستانه فرا رسیدن ایام نوروز با اشاره به این که فلسفه نوروز تحول یافتن همزمان انسان و طبیعت است، گفت:  یکی از قابلیت های نوروز آن است که می تواند به صورت اساسی و هماهنگ در انسان و طبیعت و ارتباط این دو با هم در جهت رسیدن به خداوند موثر باشد.

وی تصریح کرد: واقعیت نوروز آن است که انسان با تبسم طبیعت، تبسم می زند و همراه با تحول در طبیعت، تحول می یابد و از خاستگاه وضعیت های مهم استثنایی بهار، سرور و شادمانی را به دست می آورد از رهگذر این سرور و شادمانی از نظر فردی، اجتماعی به وضعیت نرمال روحی می رسد و در فضای این وضعیت طبیعی و نرمال شده به استقبال تحول، نوسازی و بازسازی خود و جامعه می شتابد.

جنبه فلسفی بودن نوروز

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد:  مردم ایران بر اساس نگاه حکمت آمیز اسلام با نگاه فلسفی خود به نوروز، بین تحول در طبیعت و مناسبات زندگی یک رابطه مهم و سرنوشت ساز  برقرار کرده اند.

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به این که نوروز برخی از ظرفیت های نهفته آن ناشناخته و مهجور مانده است، ابراز داشت: حقیقت آن است که می توان عمق این فلسفه پویای زندگی را به جهانیان عرضه داشت، فلسفه ای که جالب و جاذب است و به جای درجا زدن در ذهنیات انتزاعی به طبیعت نظر می افکند و به نحو شگفت و شگردی بین طبیعت و انسان، پیوند برقرار می کند و حقا که چنین فلسفه ای در جهانیان از دیرباز تاکنون سابقه نداشته است.

وی با تاکید بر این که در فرصت بهار آدمی به انگیزه و اندیشه دست پیدا می کند و این دو به صورتی هماهنگ قالبی واحد پیدا می کنند، گفت: این قالب زیبای برخوردار از اندیشه و انگیزه، قابلیت صدور و عرضه به هر انسان را دارد و  این عرضه اگر به درستی صورت گیرد، طرفداران زیادی به دست خواهد  آورد.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تصریح کرد: اگر فلسفه نوروز را به درستی و در چارچوبی پیراسته از پاره ای از آداب ویژه درون کشوری برای انسان های تشنه، نوسازی و منتقل کنیم، به سرعت در ذهن ها و دل ها جای باز می کند.

نفی کنندگان نوروز

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: حقیقت آن است در دنیایی که بر فلسفه عمل و زندگی پای می فشرد جای فلسفه پویای زندگی نوروزی خالی است. و می طلبد که مجامع دانشگاهی نوسازی این فلسفه را در خور و دانشگاه پسند انجام دهند، چرا که در دنیای پرتحول کنونی تبدیل بهار به نقطه کانونی برای فلسفه تحول یک ضرورت و یک گام علمی و کاربردی است.

استاد حوزه علیمه قم حقیقت نوروز را عبارت از تحولی خودزا، غیرنیازمند به برنامه ریزی و برخوردار از ظرفیت های بسیار فردی، اجتماعی، روحی، معنوی، آسمانی و زمینی دانسته و گفت: نفی کنندگان نوروز لازم است به فلسفه خلقت بازنگردند و تصویر درستی از فرآیندهای تحول وارتباط آن با طبیعت و این دو با خداوند را در ذهن خود بیافرینند و با این پیش درآمد به نوروز بازنگرند تا آنگاه به درستی تشخیص دهند که دست توانای تحول آفرینی فلسفه نوروزی در ارتباط با کمال یابی و معنویت افزایی چه می کند.

نوروز و غم زدایی از انسانها

وی اضافه کرد: نوروز در فضایی سرشار از شادمانی در زدودن غم ها در انسان ها به فرد و جامعه، انرژی لازم را برای شروع دوباره به زندگی و نوسازی آن عرضه می دارد.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با بیان این که فلسفه نوروز تاثیرات شگرفی را در انسان ها به صورت همزمان برجای می گذارد و می توان آن را  پدیده ای اجتماعی به حساب آورد، گفت: این فلسفه در همنوا کردن انسان ها و ایجاد انسجام اجتماعی میان آنها با رویکردی به زیبایی و شادی تاثیری کم نظیر بر جای می گذارد و از این خاستگاه می توان وحدت ملی و اسنجام اجتماعی را در سایه نوروز در مسیر تقویت وتعمیق مدام قرار داد.

کاربرد شادمانی توام با معنویت

 وی با تاکید براین که جشن‌هایی که با ابعاد بزرگ اجتماعی همراه هستند، شاخصه ای برای یک جامعه متعالی محسوب می شوند، گفت: شادمانی خالص از نوروز، وضعیت نادری است که به دلیل فراگیر بدون آن و پیوند داشتن با معنویت از هوس های کاذب در جامعه به دور است و این برای فرهنگ جامعه فرصتی بزرگ و مغتم به حساب می آید.

 وی ادامه داد: انسانهای دارای تجربه عرفانی گره خورده با جامعه ونه عرفانی منعزل از جامعه، تاملاتی پر راز و رمزی را به نوروز دارند و نه تنها آن را نفی نمی کنند که بخشی از گم شده خود را در این فلسفه باز می یابند.

رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس یادآور شد: اسلام به دلیل وضعیت ویژه نوروز در کمال بخشی به انسان و نوسازی زندگی او آن را با آغوش باز پذیرفته است،.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی، نگاه ایرانیان به نوروز را آمیخته با  زیبایی، شیوایی، دقت فلسفی، نگاه عمیق به زندگی و توجه کاربردی به طبیعت دانسته و  خاطرنشان کرد:  ایرانیان به دلیل جایگاه فلسفی که برای تحویل سال قایل بودند به نوروز جایگاه خاصی بخشیده و آن را به حال خود رها نکردند.

نوروز؛ فلسفه پویای زندگی

براساس گزارش مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، وی یادآورشد: هر قومی دارای حکمتی است و از دیرباز حکمت ایرانیان در سنخ حکمت عملی تعریف می شده است،  حکمتی که ناظر به زندگی و بازسازی آن است، نکته کانونی حکمت عملی زندگی تمرکز بر طبیعت، گرفتن شادمانی از آن و دادن آن به انسان بوده است. از این رو می توان گفت این حکمت عملی همزمان با تحول در خلقت، در پی خلاقیت در زندگی انسان ها می باشد و چنین رابطه ای پیوند زدن بین خلقت، خلق و خلاقیت فلسفی است.

 

 

  •  
  •  

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha