به گزارش خبرگزاری حوزه حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد در پیش نشست تخصصی همایش چیستی فلسفه دین خاطرنشان کرد: فلسفه دین در واقع، دانش و معرفتی است که عهدهدار مطالعه فرانگر عقلانی درباره دین، دستیابی به احکام کلی دین و عناصر بنیادین است و بنده برای تک تک این واژه ها ادله برهانی ارایه کرده ام که در جلسه گذشته نقد شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: سعی شده است در این تعریف، به هویت اصلی فلسفه دین، به مثابه یک دانش که یک سری معلومات و مسایل مشتت نیست، بلکه یک دانش مسنجم است، نگاه شود.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد خاطرنشان کرد: در جلسه گذشته بحث پیرامون عدم جامع بودن برخی تعاریف مطرح شد، ولی آنگونه که اشاره شد این تعریف در حقیقت از خصلت جامع عناصر بودن نیز برخوردار است.
وی گفت: فلسفه دین به دنبال پیدا کردن حقیقت و روش و غایت دین است؛ فلسفه دین از جنس دانشهایی مثل کلام است؛ یعنی اگر دانش را به مجموعه معارفی اطلاق کنیم که به یک معرفت منسجم رسیده باشد، باید فلسفه دین را در زمره این دانشها بیاوریم.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد اظهارکرد:موضوعاتی که در این تعریف بیان می شود باید با هم کاملا سازگار باشد و عدم سازگاری این اجزا باعث برهم خوردن این تعریف می شود.
وی گفت: موضوعات اساسی یک دانش باید به شکل دستواره منظم قرار گیرد و هر فیلسوف و داشمندی ممکن است به غایت دیگری برسد؛ به همین دلیل است که برخی در فلسفه دین به اثبات می رسند و برخی هم به انکار.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد:غایت ما بررسی درست و این روش است به مساله و حکم کلی برسیم چون مساله ما کلی است، حکم ما نیز کلی خواهد بود؛ در اینجا باید تکلیف مبدا را روشن کنیم؛ یکی دیگر از لوازم اصلی این تعریف و روش، روشن کردن ارکان و تناسب آنها باهم است.
وی گفت: فلسفه دین فراعقلانی نیست؛ این تعریف واژه فرانگر را در خود جای داده است که زیرا فلسفه دین باید فرانگر باشد که فیلسوف از بالا به مسایل نگاه کند؛ سیاست علم است و فرانگر هم هست؛ فرانگر یعنی درجه دومی نگاه کردن که اعم از معرفت درجه2 است.
نظر شما