حجت الاسلام سید جعفر فضل الله استاد حوزه علمیه بیروت در مصاحبه با سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه درباره ارزیابی خود از وضعیت حوزه های علمیه در لبنان گفت: شما میدانید که جبل عامل از دیرباز مهد علوم دینی بوده و بسیاری از علمای بزرگ در این شهر رشد یافته اند که کتب آنها تا به امروز نیز در حوزه ها تدریس میشود و مورد استفاده طلاب و علما قرار میگیرد.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگی های تاریخی جبل عامل وجود تنوع فکری در این شهر و وجود آزادی فکر میباشد. علمای جبل عامل همچنین در طول تاریخ در کشور ایران نیز تاثیرگذار بوده اند و علمایی مانند شیخ بهایی و محقق کرکی خدمات زیادی به ایران ارائه کرده اند. لبنان به طور کلی از آموزش حوزوی به دور نبوده و نیست و حوزه های علمیه در شهرها و روستاهای زیادی در لبنان پراکنده اند.
سید جعفر فضل الله درباره اسباب شکوفایی این حوزه ها گفت: به نظر من مشکل پراکندگی و عدم تمرکز توانایی های علمی در یک مهد علمی، یکی از مشکلات این حوزه ها است. البته منظور من از مهد واحد این نیست که همه آنها تحت یک نام و عنوان باشد بلکه منظور حضور آنها در یک محدوده جغرافیایی است تا بتوانند تعامل بیشتر و بهتری با هم داشته باشند و این، یکی از مشکلاتی است که میتوان آن را مانع تحول و جهش حوزه های لبنان دانست.
وی خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم در این حوزه ها شاهد پیشرفت باشیم باید در جهت تقویت و تکامل این حوزه ها حرکت کنیم و یک پایتخت و مرکزیت حوزوی در لبنان ایجاد کنیم که بستر مساعدی برای همکاری و تعامل گسترده تمام مراکز حوزوی باشد و در پرتو این مرکزیت علمی شاهد رشد و شکوفایی مراکز علمی حوزوی دیگر لبنان نیز و انتشار فرهنگ اصیل اسلامی موجود در مدرسه اهل بیت علیهم السلام باشیم چون مدرسه اهل بیت است که نماینده اسلام اصیل و پاک و زلال و عمیق میباشد.