سه‌شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ |۱۶ محرم ۱۴۴۶ | Jul 23, 2024
حجت الاسلام لاکانی مدیر حوزه گیلان

حوزه/حوزه های علمیه و روحانیت با جایگاه رفیع و بلندی که دارند از دیر باز همواره ملجاء و پناهگاه آحاد جامعه به ویژه قشر جوان و نوپا در مسائل فکری، اعتقادی و فرهنگی بوده‌اند.

حوزه علمیه گیلان از جمله حوزه های فعال کشور است که تاکنون در زمینه تربیت طلاب و  گسترش علوم دینی گام های بسیار خوبی برداشته است، در همین زمینه خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در گیلان، گفتگویی صمیمی با حجت الاسلام و المسلمین لاکانی ، مدیر حوزه علمیه استان گیلان داشته است که ماحصل آن در پی می آید.

* نظام آموزشی در حوزه های علمیه با دیگر مراکز علمی چه تفاوتی دارد؟

 نقاط قوت و امتیازات نظام آموزشی حوزه علمیه را  می توان به صورت فهرست وار در اهتمام جدی به بحث و مباحثه در هر درس و وجود سیستم مباحثه گروهی، پیش مباحثه و مباحثه پس از فراگیری درس، گسترش روحیه نقادی در سطوح مختلف آموزشی ، وجود رابطه صمیمی بین استاد و شاگرد و احترام فراوان طلاب به اساتید و توجه ویژه اساتید به امور آموزشی و اخلاقی طلاب، تدریس در ضمن تحصیل، حاکم بودن جو صفا و صمیمیت و اخلاص بر محیط های آموزشی و درسی، تاکید بر فهم مطالب و امعان نظر در محتوای دروس عنوان کرد.

حوزه های علمیه متولی مسائل دینی و یکی از کانون های فرهنگی هستند، در همین راستا آیا حوزه های علمیه توانسته‌‌اند در زمینه تبلیغ گام های خوبی بردارند.؟

اجازه بدید در ابتدا برای تیمّن و تبرّک یک روایت در خصوص جایگاه علم آموزی عرض بکنم: پیامبر عظیم الشان اسلام فرمودند:مَن کانَ فی طَلَبِ العِلمَ کانَتِ الجَنَّهُ فی طلَبِه، هر که در جستجوی دانش باشد، بهشت در جستجوی او برمی آید؛ حوزه های علمیه متولی اصلی مسائل دینی و یکی از کانون های مهم فرهنگی هستن؛عینی ترین نقش و جایگاه روحانیت در رویکرد فرهنگی، دینی و اخلاقی مردم را می توان به روشنی در پیروزی و تثبیت و استمرار حرکت اسلامی و انقلابی مردم مشاهده کرد و همچنین نقش آفرینی حوزه های علمیه در سال های دفاع مقدس و رونق بخشیدن به مساجد و نمازهای جمعه و مراسم مذهبی و ایجاد تحولات معنوی در عمیق ترین لایه های اجتماعی قابل لمس و مشاهده است.

حوزه تنها تحصیل محور نیست بلکه یکی از محورهای اصلی حوزه علمیه «تبلیغ» است؛ به جهت اهمیت مقوله تبلیغ معاونتی به نام معاونت تبلیغ و آموزش های کاربردی در حوزه های علمیه شکل گرفته است. که فعالیت های تبلیغی گسترده ای را در کل کشور از قبیل اعزام مبلغ در قالب طرح هجرت بلندمدت و کوتاه مدت، تبلیغ اینترنتی در فضاهای مجازی، تربیت مبلغ، برگزاری دوره های آموزشی برای مبلغان و افراد اثرگذار جامعه و توزیع بسته های تبلیغی بین مبلغان کشور و بعضاً بین جامعه مخاطب، به عهده دارند.

*آسیب شناسی فرهنگی در زمینه های مختلف اجتماعی یکی از کارکردهای حوزه های علمیه است. آیا در این زمینه حوزه های علمیه کشور ورود جدی دارند؟

انصافاً حوزه های علمیه و روحانیت با جایگاه رفیع و بلندی که دارند از دیر باز همواره ملجاء و پناهگاه آحاد جامعه به ویژه قشر جوان و نوپا در مسائل فکری، اعتقادی و فرهنگی بوده است و در این عرصه ها تاثیرگذاری مطلوب داشته است؛ در همین راستا یکی از کارهای مهمی که حوزه های علمیه انجام می دهند آسیب شناسی فرهنگی، اجتماعی و دینی جامعه است؛ وقتی که آسیب ها شناسایی و رصد شد آنگاه برنامه ریزی در جهت مرتفع نمودن آن آسیب ها و چالش ها صورت می گیرد که برنامه های پژوهشی و تحقیقی و ارائه آن به نهادهای مربوطه و فعالیت های تبلیغی و استفاده از شبکه وسیع تبلیغی حوزه های علمیه از جمله آن است

به عنوان مثال امروز یکی از آسیب های جامعه بحث طلاق و اختلافات خانوادگی است، حوزه های علمیه جهت کاهش این آسیب طرحی اجرا کرد تحت عنوان مطلع مهرو یک سری دوره های آموزشی را برای زوج های جوان شاغل در ادارات و دستگاه های دولتی برگزار نمود.

*سند تحول بنیادین آموزش و پرورش رویکردی دینی و تربیت اسلامی دارد به گونه ای که راه اندازی مدارس حوزه های دانش آموزی یکی از 22 برنامه ستاد همکاری وزارت آموزش و پرورش و حوزه های علمیه کشور است. گیلان چه برنامه ای در این خصوص دارد؟

هنوز مدرسه ای به این عنوان در هیچ جای کشور راه اندازی نشده است ولی 47 مدارس وابسته به حوزه علمیه گیلان داریم. با همکاری نزدیک و بسیار خوب آموزش و پرورش از این جهت حائز رتبه های بالای کشور هستیم؛ مدارس اگر پسرانه باشد یک مبلغ کارآمد و اگر دخترانه باشد یک مبلغه آموزش دیده یک سری فعالیت های فوق برنامه مثل آموزش قرآن، احکام، رفع شبهات، ارائه مشاوره های دینی، استحکام بخشیدن به پایه های فکری و اعتقادی دانش آموزان و راه اندازی اردوهای زیارتی و فرهنگی، را در مدرسه اجرایی می کنند.

*در جذب نیروهای مستعد و مشتاق تعلیم و تربیت به حوزه های علمیه چقدر الزام دارید؟

حوزه علمیه معمولا دنبال جذب و پذیرش افراد مستعد و با انگیزه برای فراگیری علوم دینی است. چون اگر این استعداد و انگیزه در داوطلب ورود به حوزه وجود نداشته باشد موفقیتی حاصل نخواهد شد. لذا جذب و پذیرش طلاب در یک فرایند دقیق شامل قبولی در آزمون کتبی، قبولی در مصاحبه علمی، تحقیقات و بررسی های میدانی، دوره یک ماهه اختبار و تثبیت وقبولی در پایان دوره اختبار و تثبیت و سپس ورود رسمی به حوزه های علمیه، صورت می پذیرد.

*آیا فضاها و تجهیزات آموزشی حوزه علمیه استان متناسب با جامعه و به روز است؟

حوزه علمیه استان در گذشته از نظر فضای آموزشی محدودیت های بسیاری داشته است و یک سری از مدارس علمیه هم فاقد استانداردهای لازم بوده است، اما در حال حاضر و با بهره برداری از مدرسه علمیه بزرگ امیرالمومنین علی(ع) رشت که با همت بلند نماینده ولی فقیه در گیلان آیت الله قربانی تاسیس و راه اندازی شد، مشکل فضای آموزشی برای حوزه های علمیه به حداقل رسیده است.

در آستانه اشرفیه هم مدرسه علمیه اهل بیت (ع) شعبه دوم جلالیه به همت آیت الله امینیان احداث شده است. و قرار است مدرسه علمیه مستوفی رشت که از مدارس علمیه قدیمی استان گیلان است توسط  آیت الله رودباری تجدید بنا شود. با این اوصاف ما کمبود فضای آموزشی نداریم و در صدد تجهیز مدارس به ابزارهای روز آموزشی هستیم.

*برای ارتقای کمی و کیفی حوزه های علمیه چه برنامه هایی دارید؟

در نظر داریم که  یک سری از مدارس قدیمی را بازسازی کرده و  برخی از مدارس را توسعه و گسترش دهیم، در شهرهایی که فاقد مدرسه علمیه هستند، مدرسه علمیه ایجاد بکنیم، تمام مدارس را به امکانات نوین و روزآمد آموزشی و علمی تجهیز کرده و  اساتید خبره را شناسایی و برای تدریس در حوزه های علمیه گیلان بکار بگیریم، از طرفی می خواهیم  بسترهای لازم برای ارتقای پژوهش و تولید دانش و تولید محتوا را در حوزه های علمیه فراهم کنیم؛ هم چنین  سه مرکز تخصصی حوزوی کلام، تفسیر و تبلیغ را در در نظر داریم  در گیلان راه اندازی کنیم.

*برای کسانی که دانش آموخته حوزه هستند، بعد از اتمام تحصیل چقدر بازار کار وجود دارد؟

 اساساً دانش آموختگان حوزه های علمیه دنبال ورود به بازار کار نیستند بلکه به دنبال انجام رسالتی هستند که آن را به دوش می کشند تبلیغ به عنوان اصلی‌ترین رسالت حوزویان همواره مورد توجه آنان است البته در هر عرصه ای که اقتضا کند و موجب تقویت دین و نظام باشد  از جمله :امام جماعت، امام جمعه، قاضی دادگستری ، عقیدتی سیاسی ارتش و نیروی انتظامی ، نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران، استاد دانشگاه، مولف و محقق  و دیگر عرصه ها حوزویان می‌توانند حضور می یابند البته فراموش نکنیم که تبلیغ و تبیین معارف دین در هر شرایطی از وظایف حوزویان است.

*در حال حاضر استان گیلان چند مدرسه علمیه داشته  و در خصوص  ظرفیت پذیرش جدید هم توضیحاتی بفرمایید؟

در حال حاضر گیلان دارای 15 مدرسه علمیه می باشد که 14 مدارس بلندمدت و یک مدرسه هم به صورت کوتاه مدت (سفیران هدایت) است. امسال به غیر از مدرسه علمیه مهدویه رشت و نائب الصدر رشت تمامی مدارس علمیه پذیرش دارند؛ داوطلبین می توانند جهت ثبت نام حضوری به باجه های پذیرش شهرستان خود مراجعه کنند. و یا از طریق سایت معاونت آموزش حوزه های علمیه به آدرس  www.howzeh.org ثبت نام کنند.

*چند طلبه هم  اکنون در  حوزه گیلان مشغول به تحصیل هستند؟

در سال تحصیلی جاری حوزه علمیه گیلان هزار و 443 طلبه و همچنین 105 استاد برخوردار می باشد؛ یکی از مسائل مهم فرایند آموزشی بهره مندی از مکان ها و امکانات آموزشی است.

*مهلت ثبت نام در آزمون ورودی تا چه روزی است درباره جزئیات آن توضیح بفرمایید ؟

ثبت نام از تاریخ 4 بهمن سال جاری آغاز شده و تا 15 فروردین 1394 ادامه دارد در استان گیلان روز جمعه 28 فروردین 1394 ساعت 9 صبح، آزمون ورودی در مدرسه علمیه بزرگ امیرالمومنین علی(ع) رشت برگزار خواهدشد.

برخورداری از صلاحیت‌های اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی، اعتقاد و التزام به ولایت فقیه و نظام مقدس جمهوری‌اسلامی ایران، تابعیت جمهوری اسلامی ایران،برخورداری از سلامت جسمی و روحی، موفقیت در آزمون ورودی و مصاحبه و نداشتن منع قانونی از نظر نظام وظیفه از جمله شرایط عمومی پذیرش است.

قبولی حداقل پایه هشتمِ دوره اول آموزش متوسطه و سوم راهنمایی با حداکثر سن 18 سال(متولدین سال 1376) و  تعهد تحصیل تمام وقت حداقل تا پایان سطح یک از جمله شرایط اختصاصی دوره بلندمدت  می باشد.

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha