به گزارش خبرگزاری «حوزه» استاد علی اکبر رشاد پیش از ظهر امروز در یادواره علمی «مهاجر الی الله» یادبود دکتر ناصر قربان نیا که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد، اظهار داشت: هیچ گاه در تصور ما نمی گنجید روزی در سوگ دوست بافضیلت و بااخلاص مرحوم شهید قربان نیا گردهم آییم و از خدمات علمی ایشان سخن بگوییم.
وی تصریح کرد: دکتر قربان نیا به بررسی اخلاق و ارزش ها با فقه و حقوق می پرداخت و بسیاری از آثار علمی ایشان از رساله دکتری تا تحقیقات و مقالات تالیف شده مربوط به این موضوعات بود.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با طرح این پرسش که آیا مندوبات و مستحبات، جزء فقه و حقوق هستند یا در زمره اخلاق و آداب قرار دارند، گفت: مجموعه دین به عنوان گزاره و آموزه تقسیم بندی می شود؛ آموزه ها به سه دسته اخلاق و احکام و آداب ها تقسیم بندی می شود.
استاد رشاد در ادامه افزود: فقه، تعریف خاص خود را دارد که حیثی الزامی می باشد و با حقوق از این نظر اشتراک دارد.
وی با بیان اینکه دوگونه رابطه بین عبد و رب برقرار است، ابراز داشت: بین انسانها با یکدیگر و انسان با خلقت هم نیز همین رابطه وجود دارد؛ روشن است که فقه تعریف خاص خود را دارد و خاصه آن الزامی بودن آن است و با حقوق در این حیث اشتراک دارند.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: مستحبات فتوایی و تشریعی نیز می تواند جزء حقوق و فقه باشد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یادآور شد: ما فکر می کنیم اگر بخواهیم قضایایی را که در فقه مورد بحث قرار می گیرد و بعضی در آنها به عنوان مندوب و مستحب مطرح می کنیم، فقه را اگر مقابل اخلاق و آداب قرار دهیم، مندوب و مستحب جزء فقه قلمداد نمی شود.
استاد رشاد در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از مصادق مندوبات و مستحبات مشمول تعریف اخلاق خواهند بود، اما شامل احکام نمی شود.
انتهای پبام/313/33
نظر شما