چهارشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۰
امام کاظم(ع) کدامیک از فرزندانش را بسیار دوست داشت + تصاویر مزار

حوزه/ امروز ۲۲ جمادی الاولی مصادف با وفات جناب قاسم برادر امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) است.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، قاسم از جمله فرزندان امام موسی کاظم(ع) است که جایگاه بسیار ویژه ای نزد آن امام همام داشته و مزار آن بزرگوار در نزدیکی شهر حلّه مورد عنایت خاص مردم است.

طبق برخی نقل ها این امامزاده والامقام در سال 150 قمری در مدينه متولد شده و در سال 192 قمری در شهر حله عراق وفات کرده است. علاوه بر 22 جمادی الاولی نقل دیگری هم برای وفات آن بزرگوار در اول ذی الحجه آمده است.

** جایگاه ممتاز نزد حضرت کاظم(ع)

جایگاه ممتاز و برجسته جناب قاسم نزد امام کاظم(ع) به قدری بالا بود که ایشان در حق او فرمودند: اگر مسئله امامت در اختیار من بود به خاطر شدت علاقه ام به قاسم، امامت را در او قرار می دادم.(1)

از اين فرمايش امام هفتم استفاده مى‌شود كه حضرت قاسم از نظر فضل، دانش، فضايل اخلاقى و آگاهى در حدى بود كه شايسته مقام امت بوده و الّا شايستگى امام هشتم براى امامت بديهى و روشن است.

همچنین حدیث دیگری در این زمینه وجود دارد که حضرت رضا(ع) فرمودند: هرکس نتواند به زیارت من بیاید برادرم قاسم را زیارت کند.(2) اگرچه این حدیث مشهور است اما سند آن مشخص نیست.

علاوه بر این سید بن طاووس هنگامی که می خواهد زیارت امام زادگان جلیل القدر و با شرافت را ذکر کند نام ایشان را در کنار حضرت ابالفضل(ع) آورده و می نویسد: هنگامى كه زيارت يكى از فرزندان ائمه (ع) را قصد كردى همانند قاسم بن امام كاظم يا عباس بن اميرالمؤمنين يا على بن الحسين کنار قبر او ایستاده و می گویی ... (3)

** جریان ازدواج شبیه حضرت موسی

طبق برخی نقل ها در دورانی که فشار بر خاندان رسالت افزایش یافته بود ایشان از شهر گریخته و در حاشیه فرات حرکت می کرد. در این مسیر به دو دختر برخورد می کند که مشغول بازی بودند و یکی از آن دو به دیگری گفت: قسم به صاحب بیعت غدیر حق با من است! جناب قاسم با شنیدن این کلام اطمینان پیدا کرد که به منطقه دوستداران اهل بیت(ع) رسیده لذا از آن دختر خواست که او را پیش بزرگ قبیله اش ببرد.

دختر گفت: رییس قبیله پدر من است و جناب قاسم را پیش پدرش برد. رییس قبیله به مدت سه روز از ایشان پذیرایی کرد تا اینکه در روز سوم جناب قاسم گفت: مهمان تا سه روز اکرام می شود و سپس هرچه بخورد صدقه است؛ لذا من میخواهم کاری برای تو انجام دهم تا پذیرایی از من صدقه نباشد. لذا قرار شد او در جلسات رییس قبیله سقا باشد.

باگذشت زمان رییس قبیله به درستکاری جناب قاسم آشنا شد و دختر خود را به عقد ایشان در آورد. این رویداد از ابتدای مشاهده دختران توسط قاسم و سپس مشغول کار شدن نزد رییس قبیله و بالاخره ازدواج با دختر او به داستان ازدواج حضرت موسی(ع) بسیار شباهت دارد.

** مزار جناب قاسم کجاست؟

طبق تصريح شخصيت‌هاى بزرگ حديثى مانند مرحوم علامه مجلسى و محدث قمى و ديگران ترديدى وجود ندارد كه محل قبر جناب قاسم بن موسى «شهر قاسم» كنونى نزدیک حله است؛ ولى در ايران هم مكان‌هايى را محل قبر آن حضرت دانسته‌اند كه ريشه و اصلى ندارد؛ مانند روستاى «پيلر» در ۵٠ كيلومترى شهرستان كليبر در استان آذربايجان شرقى، كاشان و مهدى‌شهر سمنان؛ احتمال مى‌رود این قبور مربوط به نوادگان ديگر حضرت امام موسى بن جعفر (ع) باشد.

علامه مجلسی میفرماید از جمله امامزاده هایی هم که جلالت قدرش معلومست و هم موضع قبرش امامزاده قاسم فرزند موسی بن جعفر علیه السلام است که قبرش در هشت فرسخی حله زیارتگاه عامه خلق است.

گفتنی است طبق نوشته های روی ضریح این امازاده جلیل القدر، ضریح فعلی نیم قرن پیش در اصفهان ساخته شده است.

پاورقی:

(1) كان الإمام الكاظم(رضي الله عنه) يحبّه حبّاً شديداً، حتّى أنّه أدخله في وصاياه، وقال في حقّه لأبي عُمارة: «أُخبرك يا أبا عُمارة، أنّي خرجتُ من منزلي فأوصيتُ إلى ابني فلان ـ أي الإمام الرضا ـ وأشركتُ معه بنيّ في الظاهر، وأوصيته في الباطن، فأفردته وحده، ولو كان الأمر إليّ لجعلتُه ـ أي أمر الإمامة ـ في القاسم ابني؛ لحبّي إيّاه ورأفتي عليه، ولكنّ ذلك إلى الله عزّ وجل، يجعله حيث يشاء» الكافي 1/314

(2) حديث مسموع مستفيض عن الإمام الرضا(رضي الله عنه) أنّه قال: «مَن لم يقدر على زيارتي فليزر أخي القاسم». پاورقی بحارالانوار

(3) «اذا أردت زيارة أحد منهم كالقاسم بن الكاظم أو العباس ابن اميرالمؤمنين أو على بن الحسين المقتول بالطّف، و من جرى فى الحكم فجراهم، تقف على قبر المزور منهم صلوات الله عليهم و تقول: السلام عليك أيّها السيّد الزكى. . .» سيد بن طاووس، مصباح الزائر، ص ۵٠٣

منابع:

فرهنگ زیارت - دیماه سال 1389 شماره هشت

انتهای پیام/

20/313

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۰
    السلام علیک یا قاسم بن موسی بن جعفر علیه السلام