حجت الاسلام و المسلمین سید محمد واعظ موسوی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با بیان این که انجمن های علمی در حوزه حلقه ارتباط میان نخبگان حوزوی و دانشگاهی و مسئولان و مراکز علمی و پژوهشی هستند، ابراز داشت: در انجمن علمی تبلیغ و ارتباطات حوزه افرادی که در نهادهای حوزوی ، دانشگاهی ، علمی و پژوهشی و اجرایی مختلف در زمینه های ارتباطی و تبلیغی کارها و تلاش هایی انجام داده و می دهند، مجتمع شده و در این انجمن به عنوان یک ستاد فکری و علمی ضمن اطلاع از فعالیت های همدیگر و جلوگیری از موازی کاری ها به رصد و تحلیل مسایل موجود پرداخته و در نهایت راهکار ارایه می دهند.
انجمن نوپا و ارتباط گیری با نهادهای نظام
وی با بیان این که این انجمن از اواخر سال 93 شکل گرفت اما فکر تاسیس آن، سال ها در حوزه های علمیه و نهاد روحانیت وجود داشت، افزود: ما در صدد هستیم که از این انجمن به عنوان حلقه واسط بین حوزه علمیه و نهادهای اجرایی در زمینه تبلیغ و ارتباطات استفاده کنیم؛ نهادهایی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیما، سازمان های سینمایی، سازمان تبلیغات اسلامی ، شورای عالی فضای مجازی و نهادهای خودجوش تبلیغی و ارتباطی دیگر که به وفور در جامعه اسلامی از سوی نسل جوان پرشور، ولایت مدار و پراحساس هدایت می شود.
اهمیت تبلیغ و ارتباطات در حوزه های علمیه
این استاد حوزه علمیه قم همچنین با اشاره به این که جهان امروز جهان رسانه و ارتباطات است، ابراز داشت: در دنیای کنونی به جهت رشد سریع جوامع، بحث تبلیغات و ارتباطات از اهمیت مضاعفی برخوردار شده و در این میان حوزه های علمیه به عنوان مرجع دینی در امر تبلیغ و ارتباطات ، اهمیت بسزایی برای این مقوله کلیدی قائل است.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به اهمیت خاص مساله تبلیغ و ارتباطات از دیدگاه امام و رهبری گفت: موفقیت مبلغان دینی و برنامه سازان تبلیغاتی در دنیای ارتباطاتی امروز به پنج عامل انگیزه مبلغ ، محتوای تبلیغ، ویژگی های مبلغ ، ابزارهای تبلیغ و شیوه صحیح تاثیرگذاری تبلیغ بستگی دارد که برای هر کدام از این ها باید به صورت جداگانه برنامه ریزی منسجم داشته باشیم.
لزوم رویکرد اسلامی به علوم ارتباطات دانشگاهی
وی همچنین ضمن انتقاد از این که هنوز در دانشگاه های ما در عرصه مباحث ارتباطات، علوم غربی تدریس می شود ، افزود: این مساله به خاطر آن است که ما در زمینه تدوین رویکرد اسلامی به مقوله ارتباطات چندان ورود پیدا نکرده ایم و اساساً یکی از فلسفه های تشکیل انجمن علمی تبلیغ و ارتباطات در حوزه علمیه قم تلاش در همین راستاست.
این استاد حوزه با اشاره به حضور جمعی از نخبگان حوزوی و دانشگاهی در این انجمن گفت: ما چه در عرصه سینما و مطبوعات و چه رسانه ملی و دیگر امور تبلیغی و ارتباطاتی نیاز داریم که نگاه دین و آموزه های دینی را استخراج کرده و آن ها را با توجه به شرایط و اقتضائات روز به جامعه عرض کنیم.
ارتقای سطح سواد رسانه ای؛ ضرورتی انکارناپذیر
حجت الاسلام و المسلمین واعظ موسوی ادامه داد: بی شک یکی از همین مباحث ، سواد رسانه ای است که خود ناظر به مهارت های ارتباطی در فهم امور رسانه ای جهان کنونی است.
وی همچنین بر لزوم توجه به شاخصه ها و مولفه های رسانه دینی و نیز بهره گیری از روش های اسلامی در اقناع و تاثیرگذاری بر مخاطب تاکید کرد و افزود: امروزه دنیای رسانه و فضای مجازی به ویژه در ارتباط با سبک زندگی ، فرصت ها و تهدیداتی را ایجاد کرده که نمی توان نسبت به آن ها غافل یا کم توجه بود و از این رو یکی از اهم فعالیت های انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه ، تلاش علمی در رابطه با شناسایی دقیق این فرصت ها و تهدیدات است.
400 عضو پیوسته در انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه
عضو سابق مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که در حال حاضر 400 نفر عضو پیوسته این انجمن هستند، گفت: هدف نهایی ما عملی کردن مطالبات بزرگان به ویژه عملیاتی سازی منویات مقام معظم رهبری در زمینه اسلامی سازی علم ارتباطات و تبلیغ و همچنین تولید بهینه علم و زمینه سازی برای پیشرفت در این عرصه است و این که در یک فرآیند هم افزایانه نخبگان حوزه و دانشگاه بتوانند به تولید علم بومی و اسلامی کمک کنند.
وی همچنین با اشاره به این که حمایت از ایده ها و افکار ناب و ابتکاری در حد توان از جمله اهم برنامه های انجمن علمی تبلیغ و ارتباطات است، ابراز داشت: در این انجمن با حضور اساتید بزرگوار و فرهیخته حوزوی و دانشگاهی کمیته های مختلف مثل هنر، رسانه ، تبلیغ و غیره تشکیل شده و در این ها افراد به فعالیت و جذب و بکارگیری اعضا در عرصه های مختلف مشغول هستند.
حجت الاسلام و المسلمین واعظ موسوی گفت: علاوه بر 400 عضو پیوسته ، صدها نفر نیز به عنوان اعضای وابسته در انجمن حضور دارند و این در حالی است که انجمن نوپاست و آینده ای به مراتب بهتر و فعال تر در انتظار آن است.
مهم ترین فعالیت ها در سال 95 کدام است؟
وی تشکیل حلقه های علمی و معرفتی ، برگزاری منظم جلسات هم اندیشی، برپایی کرسی های نظریه پردازی و به ویژه نقد کتاب و نیز مشارکت در برگزاری همایش های مرتبط با حوزه تبلیغ و ارتباطات از جمله مهم ترین برنامه های این انجمن در سال جاری عنوان کرد و افزود: جلسات
منظم هیئت مدیره انجمن دو هفته یکبار تشکیل می شود و گاه در صورت ضرورت زودتر از موعد انجام می گیرد و علاوه بر آن اواخر امسال مجمع عمومی سالانه را برگزار خواهیم کرد.
برگزاری حداقل 5 نشست علمی نقد کتاب
مسئول انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه علمیه قم همچنین گفت: امسال دست کم 5 نشست علمی نقد کتاب داریم که با حضور برجسته ترین اساتید عرصه تبلیغ و رسانه و ارتباطات در انجمن های علمی حوزه برگزار می شود.
وی با اشاره به انجام برنامه ریزی برای دیدار با شخصیت های مطرح عرصه تبلیغ و رسانه و ارتباطات از سوی این انجمن بیان داشت: امسال حداقل حمایت از 4 مورد طرح پژوهشی را در دستور کار داریم که حمایت های معنوی و فکری و با تصویب هیئت مدیره حمایت های مالی می شود.
برگزاری کارگاه های آموزشی با رویکردهای نوین
وی در خصوص برگزاری کارگاه های آموزشی و پژوهشی از سوی این انجمن نیز گفت: در همین هفته های آغاز سال ما دو مورد کارگاه داشته ایم که یکی از آن ها همچنان در حال برگزاری است که مربوط به عرصه نیازسنجی در بحث ارتباطات با نگاه و رویکرد نوین علمی می باشد.
این استاد حوزه افزود: علاوه بر این ها در مدت اخیر ارتباطات خوبی با برخی مراکز علمی و پژوهشی و نیز نهادهای اجرایی برقرار شده و حتی این تعاملات باعث انعقاد قراردادهای همکاری فی مابین انجمن با نهادهای مذکور شده است و به طور کلی باید بگویم که با وجود نوپا بودن انجمن تبلیغ و ارتباطات حوزه، در آینده اخبار بیشتری درباره فعالیت های این انجمن خواهید شنید.