به گزارش خبرگزاری «حوزه»، "اعجاز در قرآن كريم" نوشته حجت الاسلام و المسلمین حسن عرفان كتابى است كه به بررسى ابعاد اعجازى قرآن كريم پرداخته است. در بخش اول اين اثر مباحث كلّى اعجاز و تحدّى مطرح گشته و نسبت به ضرورت شناخت اعجاز قرآن تأكيد شده است.
نويسنده شاهكارهاى ادبى را به هيچ وجه قابل مقايسه با قرآن كريم نمى داند چرا كه اين گونه آثار اولا: همانند داشته اند؛ ثانيا: پديدآورندگان آنها ادعاى نبوت نداشته اند.
در ادامه مؤلف طى چهار بخش ذيل به بررسى شيوه هاى اعجاز قرآن مى پردازد.
* «اعجاز بيانى قرآن»
در اين بخش تأكيد مى شود كه واژه هاى قرآن چنان حكيمانه و شگفت و شايسته برگزيده شده است كه هيچ واژه اى را با مترادفش نيز نمى توان عوض كرد. آشنايى و نامأنوس نبودن واژگان به كار رفته در قرآن، خوش آهنگى واژه ها، ادب در گزينش واژه ها توسط قرآن مثلا در گزينش واژه هايى كه كنايه از آميزش و عمل جنسى است، واژه هايى كه كنايه از آلت جنسى و عورت است، واژه هاى عفت آميزى كه كنايه از همجنس گرايى است و...، نكته رسانى و نكته پردازى در گزينش واژه ها، نكته رسانى در گزينش جمع و مفرد نظير واژه «ارض» كه چهارصد و شصت و يكبار در قرآن آمده و همه مفرد است. فراگيرى واژه ها، هماهنگى لفظ و معنا و... از جمله وجوه اعجاز بيانى قرآن به شمار رفته است.
* «اعجاز محتواى قرآن»
در اين بخش، پيراستگى قرآن از عيب ها، تناقضات و اختلافات، خستگى زا و ملال انگيز نبودن تحريف ناپذيرى، جاذبه و تأثير شگرف قرآن و عمل زايى قرآن، علم خيزى، خِردانگيزى و علم گسترى به نحوى كه شكوه بى مرز قرآن انگيزه پيدايش علومى چون علم قرائت و تجويد، علم لغت و رشته هاى فرعى آن، علم اشتقاق و صرف، علم تاريخ و فلسفه تاريخ، علم تفسير و غيره شد، تقليدزدايى، نفى پندارباورى و ستايش از علم و علم جويان و نكوهش نادانان و جاهلان و عمومى كردن دانش و نفى طبقاتى بودن آن، نشانگر اعجاز محتوايى قرآن به شمار آمده است.
* «اعجاز علمى قرآن»
پيشگوئى هاى علمى قرآن كه در معبر همه علوم، استوار و سترگ ايستاده است، نظير پيشگويى هاى اين كتاب آسمانى در مورد حركت زمين، حركت منظم ماه و خورشيد، قانون زوجيت و فراگيرى آن، نقش كوهها در اعتدال زمين و... نقش انسان سازى قرآن، و شيوه قرآن در تاريخ نگارى، پيشگوئى هاى تاريخى، تحريف زدايى از چهره اديان، ارائه سنن تاريخى و... از جمله ابعاد شگفتى زاى اعجاز علمى قرآن به شمار مى رود.
* «اعجاز قرآن از منظر غيبى»: در اين بخش پيشگويى هاى تاريخى قرآن درباره ناكام و نافرجام و تبه نسل شدن دشمنان پيامبر، پيشگويى غلبه روميان بر ايرانيان و... از ديگر ابعاد اعجاز قرآن به شمار رفته است.
ويژگى «تمدن سازى» و تمدن آفرينى، آسان فهمى قرآن در عين آنكه غنى ترين كتاب جهان است، آسان حفظى قرآن به نحوى كه اين كتاب بيشتر از هركتابى در جهان حافظ و ازبركننده دارد و نيز قوانين آسانى كه در قرآن كريم آمده است و نيز معجزه عددى قرآن از ديگر ابعاد اعجاز اين كتاب شريف به شمار رفته است.
ساختار كتاب:
*كتاب داراى پنج بخش اساسى ذيل مى باشد:
* «مباحث كلى اعجاز و تحدّى» كه دربرگيرنده: سخن آغازين، ارتباط هاى سه گانه، ضرورت شناخت اعجاز قرآن و غيره مى باشد.
* «اعجاز بيانى قرآن» كه عناوينى چون: درستى واژه ها، آشنايى واژه ها، خوش آهنگى واژه ها، فراگيرى واژه ها و غيره را دربرمى گيرد.
* «اعجاز محتواى قرآن» كه عناوين: پيراستگى از عيب ها و...، نزول بر امى، فلسفه امى بودن حضرت رسول اكرم(صلى اللّه عليه و آله و سلم) و... را دربر دارد.
* «اعجاز علمى قرآن» به پيشگويى هاى علمى قرآن، جامعيت و فراگيرى قرآن، انقلاب انسانى، دانش و بينش تاريخى قرآن و شيوه تاريخ نگارى قرآن مى پردازد.
* «اعجاز قرآن از منظر اخبار غيبى» عناوينى چون: پيشگويى هاى تاريخى، تمدن سازى، آساني ها و... را دربر دارد. البته لازم است «تمدن سازى»،« آسانى ها»،« معجزه عددى» را هريك بخشى جداگانه به حساب آورد.
نسخه شناسى:
نويسنده كتاب حجت الاسلام و المسلمین حسن عرفان مى باشد. اين كتاب در قطع وزيرى با جلد شوميز در 188 صفحه براى اولين بار در سال 1379 شمسى توسط «دفتر مطالعات تاريخ و معارف اسلامى» منتشر شده است.
نظر شما