حجت الاسلام و المسلمین سید احمد حسینی خراسانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با اشاره به این در سال جاری مقام معظم رهبری دو بار به مساله بسیار مهم جهاد کبیر اشاره کرده و به تفسیر آن پرداختند، اظهار داشت: معظم له یک بار در جمع پاسداران در دانشگاه امام حسین(ع) و بار دیگر در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری با ایشان، این موضوع مهم را مطرح کردند که قطعاً این مساله نشان می دهد که پرداختن به این مساله اهمیت خاصی به ویژه در شرایط فعلی کشور ما دارد.
سه نوع جهاد از منظر آموزه های اسلامی
وی با اشاره به این که از مجموع روایات و آیات قرآنی استفاده می شود که از منظر فرهنگ اسلامی سه نوع جهاد وجود دارد، گفت: در آن روایت معروف رسول اکرم(ص) به دو نوع جهاد اصغر و جهاد اکبر اشاره شده است، ضمن آن که در آیه 52 سوره مبارکه فرقان نیز بر لزوم عدم پیروی از کافران و جهاد کبیر اشاره شده که رهبر معظم انقلاب در این دو جا به طور ویژه به تشریح معنا و مفهوم آن پرداختند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم همچنین افزود: معنای جهاد اصغر کاملاً مشخص است که منظور جهاد با دشمنان دین خداست که امروز در راس نظام سلطه جهانی آمریکای جنایتکار و رژیم صهیونیستی غاصب و مزدوران منطقه ای آن ها به ویژه داعش قرار دارند و عرصه و میدان این جهاد نیز سرحدات و مرزهای آبی و خاکی و هوایی کشور اسلامی است.
وی با اشاره به این که هدف از این جهاد ، حفظ تمامیت سرزمین های اسلامی و حفظ آب و خاک و ناموس و اموال مسلمین است، اضافه کرد: طبعاً سلاحی که در این جهاد مورد استفاده قرار می گیرد همین تسلیحات نظامی و جنگی مانند موشک و تفنگ و بمب و تانک و غیره است.
مقابله با هوای نفس در جهاد اکبر
این استاد حوزه گفت: جهاد اکبرنیز بنابر تصریح رسول الله(ص) در آن روایت، جهاد با هوای نفس است که البته مبارزه با خواسته های نفسانی و سرکوب شیطان خبیث درونی کاری بس دشوار است و هدف از این جهاد ، حفظ ایمان و عقائد و در حقیقت تقویت بُعد اخلاص است.
وی خاطرنشان کرد: سلاح این جهاد نیز بندگی خدا ، توکل همیشگی بر او و بکارگیری دستورات پروردگار و عمل به قوانین و احکام الهی و قرآن کریم می باشد و عرصه کار نیز خود آدمی به ویژه باور و اندیشه اوست به این که در همه حال سمت و سوی الهی داشته باشد.
منظور از جهاد کبیر کدام جهاد است؟!
حجت الاسلام و المسلمین حسینی خراسانی همچنین بیان داشت: جهاد نوع سوم جهاد کبیر است که برابر تفسیر مشهور مفسرین در آیه 52سوره فرقان، همان جهاد علمی ، فرهنگی و اعتقادی است و میدان این جهاد ، فضاهای علمی ، دانشگاهی ، حوزوی و ... است.
وی گفت: با توجه به این تعریف ، هدف از جهاد کبیر در نهایت صیانت از فرهنگ اسلام، دفاع از باورهای دینی و نیز ترویج سبک زندگی اسلامی می باشد.
علما و اندیشمندان مسلمان؛ افسران ارشد جهاد کبیر
وی افزود: با این توضیح مشخص است که افسران ارشد این جبهه علما، فقها و اندیشمندان و دانشمندان متعهد اسلامی هستند و سلاح آن ها در این عرصه ، تکیه بر قرآن، کلام و سیره و سنت پیامبر (ص) و اهل بیت(ع) است.
عضو خبرگان رهبری ابراز داشت: در واقع با توجه به آیه سوره فرقان متوجه می شویم که منظور از جهاد کبیر امت بزرگ اسلامی در برابر کفار این است که از فرهنگ و روش و سبک زندگی آن ها پیروی نکنیم و در برابر فرهنگ مهاجم غربی و شرقی ، مرعوب و منفعل نشویم.
خوباختگی ؛ آفت مهم جهاد کبیر
وی همچنین با اشاره به این نکته که یکی از بزرگترین آفت ها و خطرات در این جبهه جنگ آن است که ما دربرابر غرب و داشته های آن ها دچار خودباختگی و خود کم بینی شویم، گفت: چنانچه مسلمین در درجه اول خود را باور داشته و ثانیاً این که بر تلاش و کوشش خود در سایه تقویت معنویت و اعتقاد به کمک الهی بیفزایند، قطعاً موفقیت و نصرت برای آن ها خواهد بود، به خصوص در عرصه فرهنگی ما اگر بر فرهنگ غنی ، عمیق ، آسمانی ، عقلانی ، انسانی و اسلامی خود تکیه کرد و قبل از هر چیز به آن باور راسخ داشته باشیم، می توانیم در این جدال نفس گیر بر همه فرهنگ ها غلبه یابیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد: اساساً مفهوم جهاد کبیر نیز این است که در برابر بیگانگان که مجد و عظمت اسلام و مسلمین را نمی خواهند اولاً منفعل و خودباخته نشده و ثانیاً با مجاهدت و فداکاری، زمینه اعتلای جبهه حق را فراهم سازیم.
مقاومت فرهنگی و لزوم رفع ضعف های جامعه
وی در خاتمه سخنان خود با اشاره به این که مقام معظم رهبری اخیراً در دیدار با ائمه جماعات استان تهران بر لزوم اهتمام ویژه در زمینه تقویت مقاومت فرهنگی کشور در برابر فرهنگ بیگانه تاکید کردند، گفت: همان طور که ایشان پیشتر نیز اشاره کرده بودند ما باید ضمن توجه به اصل تولید محتوای مطلوب در زمینه فرهنگی به مقابله جدی با تولیدات فرهنگی مضر بپردازیم که متاسفانه گاه احساس می شود که هر دوی این بخش با ضعف های جدی مواجه هستیم و باید با یک برنامه ریزی منسجم و هم افزایی نخبگانی این مشکل را حل کنیم.
نظر شما