به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام و المسلمین مجتبی ملکی در نشست قطب دو کشوری که در سالن اجتماعات ستاد همکاریهای حوزه و آموزش و پرورش برگزارشد گفت: در رساله امام سجاد(ع) حقوق متعددی از قشرهای مختلف بیان شده است و یکی از آن، در ارتباط با کودکان است.
مشاور وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه باید در ارتباط با کودکان شاخص هایی را رعایت کرد و یکی از شاخصه ها مهربانی و رفتار درست و صحیح است، عنوان کرد: لازم است همه اهدافی که در عرصه تعلیم و تربیت دنبال می کنیم براساس مهربانی و رفتار مناسب بنا و پی ریزی شود تا شاهد اثر گذاری باشیم.
وی با بیان اینکه تربیت برخلاف دانش، ساحت عام و فراگیر است که می تواند دانش و رفتارهای اجتماعی کنش و واکنش را در موارد مختلف فرا گیرد ابراز داشت: در روایتی امام صادق(ع) فرمودند« کودکان را به گونه ای تربیت کنید که نگویند شاگردان مکتب فقه جعفری(ع) از تربیت صحیح اجتماعی ورفتاری برخوردار نیستند.
دبیر ستاد همکاریهای حوزه و آموزش وپرورش، نقش مربی و والدین را در تربیت صحیح و مناسب کودکان بسیا تاثیر گذار دانست و اظهار داشت: والدین و مربیان لازم است در تربیت کودکان عناصری چون پوشاندن عیب، بخشش و عفو، یاری در حل مشکلات، عدم مچ گیری را مورد توجه قرار دهند.
وی عنوان کرد: بخش و عفو و عناصر دیگر مباحث ارزشی ودینی دین اسلام در ارتباط با کودکان است ونشان می دهد دین و اهل بیت(ع) توجه ویژه به کودکان و تربیت عالیه آنها دارند.
حجت الاسلام و المسلمین ملکی گفت: اگر بخواهیم موضوع تعلیم و تربیت را در مکاتب گوناگون بررسی کنیم به دو مسئله جهان بینی و نگاه و تعریف انسان آیا مادی و یا الهی است می رسیم. بنابراین جامعه اسلامی هم به آن تفسیری که از دو مقوله جهان بینی و انسان شناسی داریم ،باید روش تربیتی خود را تعریف و به اجرا دربیاوریم.
مشاور وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه روش تربیتی مسلمانان توحید و الهی و برگرفته از آموزه های معرفتی دین است گفت: در تربیت باید در کنار مقوله خداشناسی نگاه ویژه به خلقت و امتیازهای انسان داشته باشیم و آن را تبیین کنیم.
وی بیان داشت: تبیین این دو مسئله در جهت گیری بحث تعلیم وتربیت می تواند موثر باشد. زمانی که انسان ارتباط با خالق را تعریف می کنیم به جایگاه و منزلت او پی می بریم و همین مسئله می تواند ما را در تربیت دینی کمک کند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی افزود: اگر هدف از خلقت انسان وتوحید تعریف شود، ارتباط اگر توحید، خدا شناسی و جایگاه و منزلت انسان به درستی تعریف و شناخته شود و ارتباط این دو مسئله هم با عرصه تعلیم و تربیت هم مشخص شود، شاهد اتفاقات خوبی در زمنیه تربیت خواهیم بود.
دبیر ستاد همکاریهای حوزه و آموزش وپرورش اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که در مکاتب مختلف مورد غفلت گرفته بحث وظیفه انسان در دستگاه خلقت است تکیه بر مبانی معرفتی ودینی و الهی برگرفته از قرآن را بهترین آموزه برای تربیت دینی وتبیین دوشاخصه معرفت الله وانسان دانست.
وی عنوان کرد: برای ارائه تربیت از منظر اسلام لازم است به اصولی چون اصول احکام و مبانی برگرفته از دین و استفاده از کارشناسان، صاحب نظران علمی و متخصصان حقیقی و حقوقی در عرصه تعلیم وتربیت، برخورداری و حمایت عمومی جامعه و دولت مردان در مسئله تعلیم و تربیت، بهره گیری ازدستاورد و تجربه های بشری در مسئله تعلیم وتربیت برای جلوی گیری از هدر رفتن وقت وهزینه های مادی و معنوی، استفاده از ابزار های نوین آموزشی و داشتن راهبری بلند مدت و تدوین برنامه اجرایی در بحث تعلیم تربیت تکیه کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین ملکی با تاکید بر اینکه اگر فرهنگ عام و فراگیر مبتنی بر پشتوانه و حمایت جدی مسئولین ازتعلیم و تربیت نباشد به موفقیتی نخواهیم رسید، گفت: باید در نظام جمهوری به جای برسیم که متولیان فرهنگی هیچ نگرانی برای اجرای برنامه تربیتی نداشته باشند.
مشاور وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه فضای مجازی مسئله مهم و قوی برای اهداف آموزشی و تعلیم وتربیت می تواند باشد به مسئله تصمیم گیری عقلانی در مسئله تربیت اشاره کرد و افزود: تعلیم و تربیت نباید در فضای احساسی، سیاست گذاری، اتخاذ و راهبری شود و اگر می خواهیم در این عرصه موثر باشیم لازم است، تصمیم گیری و سیاست گذاری و اتخاذ راهبری در فضای عقلانی گرفته شود.
دبیر ستاد همکاریهای حوزه و آموزش وپرورش با بیان اینکه باید برنامه ای در بحث تعلیم تربیت تدوین شود که قابل اجرا و نیاز جامعه باشد، مهمترین و اصولی ترین برنامه تعلیم وتربیت برای تدوین و اجرا را تکیه بر دوری از سطحی نگری و تک ساحتی و عدم جامع نگری، برقرار کردن تعادل در همه عرصه ها حتی در موضوع تربیت بدنی، تدریجی بودن و کیفیت بخشی به برنامه، واقع بینی در ضرورت ها ونیازها، پرهیز از عوام زدگی ودوری از جمود و تجدد و شعار زدگی و پرهیز از برخورد بخش نامه ای عنوان کرد.
وی ابراز داشت: مطلب دیگر سند تحول بنیادین است، این سند در تلاش است مسیری را برای تحقق تربیت اسلامی فراهم کند و قطب دو بخش مهم از اجرا سند را بردوش دارد.
حجت الاسلام و المسلمین ملکی افزود: سند بنیادین بر آمده از مبانی ارزشی است و باید با توجه به این سند مباحث تربیت به حرکت خود ادامه دهد به همین دلیل نیازمند همکاری دو نهاد حوزه و آموزش و پرورش است.