به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» حجتالاسلام والمسلمین مجتبی مصباح یزدی پیش از ظهر امروز در نشست تخصصی همایش سلامت معنوی و دین، با ذکر این مطلب که معنویت نام یک موجود نیست، بلکه مفهومی فلسفی و انتزاعی است، گفت: گاهی تعاریف، تعاریف لفظی و بالاشاره و مصداقی است و گاهی نیز تعاریف، تعاریف کارکردی و عملی است؛ در خصوص سلامت معنوی گاهی وضع اصطلاح انجام میدهیم؛ در تعاریف حقیقی، درست و غلط وجود دارد، ولی زمانی که به دنبال وضع واژهای برای مقصود داریم، میتوانیم از واژه دلخواه استفاده کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مصباح یزدی اظهارکرد: در خصوص معنویت ممکن است برخی اختلاف نظرها، وجود داشته باشد که ممکن است از حیث اصطلاحات باشد؛ ولی زمانی که میخواهیم در این زمینه به یک تفاهم برسیم باید در خصوص یک موضوع واحد صحبت کنیم؛ در اینجاست که مشخص میشود مقصود ما از معنویت چیست و چه مولفههایی در آن دخیل است.
وی گفت: بر اساس برخی از مبانی لائیک، ممکن است تمام مولفههای آنها در بحث سلامت معنوی را بتوانیم در سلامت روانی و اجتماعی خلاصه کنیم، ولی مباحثی چون ارزش ها و باورهای به خدا در تعریف سلامت معنوی ما دخیل است.
محقق و پژوهشگر حوزه بیان کرد: در این زمینه این سوال مطرح میشود، آیا معنویت امری عینی یا ذهنی است؛ امور عینی به طرز تلقیها ارتباط ندارد، زیرا علیت یک رابطه واقعی در جهان خارج است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباح یزدی گفت: برخی از مفاهیم دیگر به طرز تلقی ما بر میگردد؛ از جمله خوشایندی که ممکن است در وجود برخی از افراد متفاوت باشد؛ از جمله ترسناکی یک حادثه که برای افراد متفاوت است.
وی افزود: حال این سوال مطرح میشود که آیا معنویت عینی است یا ذهنی؛ کسی نمیتواند جسم را یک مفهوم ذهنی بداند و سلامت آن نیز دارای شاخصهای عینی است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباح یزدی اظهارکرد: اگر کسی ماورای طبیعت را منکر شود، طبیعتا نمیتوانیم یک بعد ماورالطبیعی را قایل شویم که معنویت روی آن ایجاد شود.
حوزه/ تعریف گذشته از منظر ما درست نیست، زیرا معنویت مبتنی بر یک سری نیازهای متعالی واقعی در وجود انسان است و این تعریف همان تعریفی است که در اسلام وجود دارد؛ سلامت معنوی یک وضعیت عینی است نه یک عنصر ذهنی.
اخبار مرتبط
-
کارشناس فرهنگی:
سفرهای نوروزی را به هفت سین قرآنی بیارآییم
حوزه/ حجت الاسلام شمسالدین زاده با اشاره به ضرورت استفاده از هفت سین قرآنی، خاطر نشان کرد: بهتر است در زمان تحویل سال نو از هفت سین قرآنی نیز بهره ببریم…
-
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور مطرح کرد:
برای تحقق سلامت معنوی نیازمند حوزویان هستیم
حوزه/ امروزه متاسفانه بیشترین بودجه ها صرف درمان می شود، ولی هنوز برای پیشگیری در کل جامعه اقدامی جدی انجام نشده است.
-
مدیر حوزه های علمیه مطرح کرد:
چهار راه حل برای رسیدن به سلامت معنوی در جامعه
حوزه/ عضو شورای عالی حوزه های علمیه با بیان این که سلامت معنوی باید در جامعه و حوزه سامان یابد گفت: تئوری پایه این مباحث در حوزه وجوددارد برای رسیدن به…
-
آیت الله غروی در همایش سلامت معنوی:
مفهوم معنویت در اسلام با غرب متفاوت است
حوزه/ عضو شورای عالی حوزه های علمیه مفهوم الهی بودن را از مهمترین مشخصه های معنویت گرایی اسلامی دانست که در مفهوم غربی آن به چشم نمی خورد.
-
دکتر مرندی:
برای تعریف سلامت معنوی نیازمند حوزه های علمیه هستیم/ سلامت معنوی غربی خدامحورانه نیست
حوزه/ رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گفت: امروزه ابزارهای مختلفی در عرصه سلامت معنویت در اختیار داریم که همه آنها تولید غربیها است، ولی ما باید با اتصال…
-
تصاویر/ چهارمین همایش ملی سلامت معنوی
عکس: عباس فرامرزی
-
حجت الاسلام و المسلمین پارسانیا:
دانشجویان پزشکی باید با فلسفه دینی به مفهوم سلامت نگاه کنند
حوزه/ عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه ودانشگاه گفت: وقتی دانشجویی را از فضای معنوی و تاریخی خود وارد نظام معرفتی می کنیم که تعریف آن از علم تفسیری دنیوی…
-
دبیر همایش سلامت معنوی خبرداد:
ارسال ۱۲۰مقاله به دبیرخانه همایش سلامت معنوی در قم
حوزه/ دبیر همایش سلامت معنوی بر لزوم ارتباط هرچه بیشتر با حوزه برای تدوین الگوی سلامت معنوی تاکید کرد.
-
با شرکت در کارگاه آموزشی؛
معاونان پژوهش مدارس خواهران یزد با روش های نوین پژوهشی آشنا شدند
حوزه / چهارمین دوره ضمن خدمت معاونان پژوهش مدارس علمیه خواهران استان یزد با موضوع آشنایی با روش های نوین پایان نامه نویسی و شیوه نگارش کتاب برگزار شد.
-
آیتالله مصباحیزدی:
برخورد اشتباه در امر به معروف سبب ترویج منکر میشود
حوزه/ رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه مهمترین دلیل انجام امر به معروف اصلاح افراد است، گفت: برخورد اشتباه در امر به معروف می تواند…
-
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه ودانشگاه:
معنویت در اسلام فراگیر و شریعت محور است
حوزه/ مدیر مرکز تخصصی اخلاق اسلامی حوزه علمیه قم، معنویت گرایی اسلامی را شامل پنج شاخصه مهم از جمله فراگیری و شریعت محوری و جبران گرایی دانست.
-
گلایه امام جمعه یزد از نبود مکان فرهنگی مناسب در استان
حوزه/ نماینده ولی فقیه در استان یزد با اشاره به اینکه در حال حاضر محلی برای برگزاری سخنرانی ها و مراسم های عمومی بزرگ در یزد نیست، گفت: یزد نیازمند یک…
-
محقق و پژوهشگرحوزه:
معنویت را نباید به سیاست گره بزنیم
حوزه/ اگر معنویت با سیاست مخلوط شد، تاثیر معنویت در پیشگیری سلامتی از بین میرود؛ ما متاسفانه کاری کردیم که نقش آن در بحث پیشگیری اولیه کمرنگ شود.
-
آیت الله مصباح یزدی در جمع طلاب و فضلای مشهد:
رفتار مسئولان موجب بدبینی مردم به اسلام و تشیع نشود
حوزه/ رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: رفتار ما باید موجب هدایت دیگران شود و اگر طوری رفتار کنیم که موجب بدبینی مردم به اسلام، تشیّع…
نظر شما