به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» آیت الله آملی لاریجانی امشب در نشست مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم که در سالن جلسات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برگزار شد، با گرامیداشت ایام الله دهه فجر گفت: مساله انقلاب را می توان از دو نگاه مورد بررسی قرارداد؛ نخست، تاثیراتی که انقلاب در درون کشور و بر وضعیت جامعه دینی و ملی گذارده و دوم تاثیراتی است که در دنیا، منطقه و کل جهان داشته است.
وی افزود: نگاه معمول، بیشتر معطوف به درون کشور است، در شناخت قوت ها و ضعف های انقلاب، آثار انقلاب را در زندگی خود نگاه کرده ایم که در این رابطه نیز انقلاب تاثیرات عمیقی در زندگی ما داشته است.
سوء مدیریت عدم موفقیت در برخی اهداف
رئیس قوه قضاییه اظهارکرد: به منظور ارزیابی منصفانه باید این دید را کلی تر در نظر گرفت؛ درست است که هنوز به بسیاری از اهداف انقلاب نرسیده ایم، برخی از آنها ناشی از زمان بر بودن این اهداف و حتی ضعف های تحمیلی و سومدیریت بوده است.
وی گفت: در زمان طاغوت کشور ما سه برابر امروز صادرات نفت داشت و جمعیت ما نیز یک سوم امروز بود؛ وضعیت جاده های روستایی و امکانات روستایی و... قابل مقایسه با گذشته نیست؛ ولی آن رژیم کاری برای مردم نکرد.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: بسیاری از تحصیلکردهای زمان طاغوت اجازه حضور در بسیاری از کارخانجات خاص را نداشتند؛ در آن جایگاه ها کارشناسان آمریکایی و غربی حضور داشتند و این کارشناسان کارها را با مبالغ بسیارگزاف اداره می کردند، ولی امروز جوانان ما در عرصه های مختلف در بالاترین نقطه جهانی قراردارند.
انقلاب روحیه خود باوری داد
رئیس قوه قضائیه اظهارکرد: در صنایع نانوتکنولوژی امروز رتبه 6 یا 7 جهان را دارا هستیم و در عرصه موشکی و پرتاب ماهواره نیز جز سرآمدان جهانی هستیم و کارهایی کرده ایم که کمتر کشوری توان آن را دارند؛ مهمتر از همه، روحیه خودباوری و سرمایه اجتماعی بسیارمهمی است که انقلاب ما داد.
وی گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری که فرموند، این انقلاب، ملت ما را از منجلاب های متعدد سیاسی و اقتصادی و تحقیرو... بیرون کشید؛ در کشور ما پزشکان بسیاری از هند و کشورهای دیگر حضور می یابند ولی امروز متخصصان پزشکی ما جزو بهترین های دنیا هستند و مردم کشورهای منطقه برای درمان به ایران می آیند؛ اگر فشارهای تحریم که ظالمان عالم علیه ما روا داشتند به نقاط بسیار بالاتری می رسیدیم.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: مقولاتی که در دنیا مطرح می شود، توسط سلطه غرب به دنیا تحمیل می شود؛ لیبرال دموکراسی به عنوان عالی ترین دستاورد بشری ازسوی همین دستگاه به همه دنیا صادر می شود.
رئیس قوه قضائیه اظهارکرد: امثال فوکویاما بیان کردند، پس از سقوط شوروی برگشت به نقطه بدون بازگشت لیبرال دموکراسی رسید و بشر به پایان راه تاریخی خود رسیده است و همه باید از این الگو رعایت کنند؛ آنها بیان می کنند که کاری نداریم که در بوکینافاسو چه می گویند، ولی در مراکزی نظر و حرف آنها اهمیت دارد، همه آنها تابع لیبرال دموکراسی هستند.
وی گفت: بر اساس این تفکر بسیاری از مسایل چون حقوق بشر ایجاد شد که آنها این حقوق را بر اساس آموزه های لیبرال دموکراسی به دیگران تحمیل می کنند؛ جهانشمولی حقوق بشر از همین لیبرال دموکراسی درآوردند.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: انقلاب اسلامی در مقابل این امپراتوری عظیم تمدن غرب قد علم کرد؛ چه کسی گمان می کرد در گوشه ای از جهان که تحت سلطه و تحقیر شده بود و کارشناسان غربی همه ارکان آن را اشغال کرده بود انقلابی به پا بخیزد و ادعای استقلال و هویت اسلامی کند و اندیشه ای چون امام را مطرح کند.
انقلاب الگوی بسیاری از مسلمانان در دنیا شد
رئیس قوه قضاییه اظهارکرد: اندیشه امام راحل به عنوان یک اندیشه و نظام سیاسی در دنیا مطرح شد؛ این انقلاب الگوی بسیاری از مسلمانان در دنیا شد؛ اساس این نظام، نگاه توحیدی و رجوع به قرآن است و نکته قابل توجه این است که علما و بزرگان حوزه و دین ما نظام سیاسی را بنیان گذاشتند و قوانین آن را نوشتند؛ اساس این قانون اساسی بر مبنای توحید است که این مساله در هیچ کشور اسلامی به چشم نمی خورد.
وی گفت: قانون اساسی ما بر پایه توحید و عدل و معاد و اجتهاد پویای فقهای شیعه تاسیس شد که این مساله بی نظیر بود؛ تنها وقتی از بیرون نگاه کنیم قدر این انقلاب را می دانیم؛ اگر به نظام های سیاسی دیگر نگاه کنیم عظمت و جایگاه این انقلاب را مشاهده می کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: در اصل سوم قانون اساسی، دولت را مسئول ترویج ارزش های اخلاقی و منع از امور ناشایسته می داند؛ در اصل 57 در بحث استقلال بیان می کند که این سه قوه زیر نظر ولایت فقیه اعمال می شوند.
رئیس قوه قضاییه اظهارکرد: اصول مربوط به شورای نگهبان در خصوص رد مصوبات خلاف شرع از جمله مواد قانونی است که درهیچ کشور دینی نیز به چشم نمی خورد؛ امام راحل بنیانگذار یک بنای عظیمی شدند که راه جدیدی را در دنیا باز کرد که همان مردم سالاری دینی بود.
رنسانس خدا را از محوریت اندیشه بشری کنار گذاشت
وی گفت: ترکیب اراده مردم و ارزش های الهی راهی نو بود که امام راحل برای ما باز کردند؛ غرب، سالها است که انسان را از خدا بریده است؛ رنسانس خدا را از محوریت اندیشه بشری کنار گذاشت و انسان را جایگزین آن کرد؛ اینکه انسان را جایگزین خدا کنیم در حقیقت باز کردن مسیر شیطان است.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: امروز پس از قرن ها از رنسانس دنیای غرب به سمت پوچی و نهیلیسم می رود؛ آخرین حرف های تجدد و مدرنیته آن است که خود انسان است که به برخی مسایل ارزش می دهد؛ وقتی غربیان خدا را از محور تفکر خارج کرد این وضع بوجود می آید.
غرب ریشه اخلاق را زد
وی افزود: یک رئیس جمهوری در آمریکا سرکار می آید که در تمام دوران انتخابات تمام معیارهای اخلاقی را زیرپا گذاشته؛ زیرا خود آنها ریشه های اخلاق را زده اند.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: نظام اسلامی، یک فلسفه سیاسی در دنیا ایجاد کرد که غربیان آن را بر نمی تابند؛امروز جمهوری اسلامی در منطقه حرف اول را می زند و نمی توانند ما را از معادلات سیاسی و نظامی کنار بگذارند.
وی گفت: روزگاری همین رسانه های غربی بیان می کردند، امروز یا فردا جمهوری اسلامی ساقط است؛ ولی نخست وزیر انگلیس می گوید، هلال شیعی را باید دریابیم؛ آنها متوجه شدند که انقلاب به معنی حقیقی کلمه صادر شده است.
فکر شیعی برای غرب از بمب اتم خطرناک تر است
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: جمهوری اسلامی در حال صدور یک فکر است؛ همان فکری که شیعه را در لبنان به حزب الله مبدل می کند و در عراق به حشد الشعبی مبدل می شود؛ فکر هویت مستقل اسلامی این گونه صادر می شود که این صدور از هر بمب اتمی خطرناک تر است.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: اندیشه غربی پایان تاریخ را لیبرال دموکراسی گفته است ولی امروز هیچگاه نمی توانند این بحث را مطرح کنند؛ یکی ازنویسندگان غربی(پیتر برگن) سالها از تفوق سکولاریسم می نوشت ولی چند سال پیش از افول سکولاریسم سخن می گوید؛ وی بیان می کند که رغبت به فکر دینی در جهان، حتی در کشورهای غربی بیشتر شده است.
وی گفت: آثار انقلاب اسلامی ما قطعا راه بیشتری برای راه پیدا کردن به مناطق مختلف جهان دارد زیرا غربیان اجازه نمی دهند که این انوار در دنیا منتشر شود.
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: انقلاب اسلامی به برکت خون شهدا و با فداکاری های امام و رهبری معظم، مقتدرتر از هر زمان دیگری می درخشد ولی سوال این است که در این رهگذار، وظیفه حوزویان چیست؟
حفظ انقلاب مهمترین وظیفه حوزویان و مردم
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: حفظ انقلاب مهمترین وظیفه حوزویان و آحاد مردم است؛ در واقع هدف ما حفظ مدیریت و حاکمیت الله است؛ حاکمیت دین، عقلا و شرعا واجب است؛ حوزه باید تبلور این فکر را در جامعه ایجاد کند؛ امام با کمک شاگردان و دلسوزان انقلاب، این دو مهم را انجام دادند؛ یعنی هم فکر نظام اسلامی را طرح کردند و هم در مقام عمل این فکر را به منصه ظهور درآوردند.
وی گفت: وظیفه امروز ما استدامه این مسیر است؛ در مقابله هجمه ها و حمله هایی که به این دو رکن می شود، باید فعالیت کنیم؛ سوال این است که چه هجمه هایی نسبت به فکر حکومت اسلامی انجام می شود.
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: مجموعه کتاب ها و منشورات و... با هدف هجمه به تفکر فکر حکومت اسلامی نوشته شد؛ آنها به دنبال القای تز دین حداقلی و سکولاری هستند؛ در همین حوزه علمیه نیز می خواستند این فکر را رواج دهند.
به دنبال فریب مردم هستند
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: کسانی که با لفاظی ها به دنبال جدایی دین از سیاست هستند می خواهند کلاه بزرگی بر سر ملت بگذارند؛ این افراد می گویند که دین نباید در هیچ کدام از شئون اداره جامعه دخالت کند.
وی گفت: بحث دیگر، ترویج نسبی گرایی بود؛ به همین خاطر بیان شد که منظور از اسلام، کدام قرائت است؛ در گذشته برخی مسئولین چنین حرف هایی می زدند؛ این نسبی گرایی زیرآب اندیشه و فکر و اندیشه فلسفی نظام اسلامی زده می شد؛ در مرتبه بعد بیان کردند که خود دین نیز وجوه و چهره های مختلفی دارد.
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: شریعت اسلام درعین تصدیق ادیان قبلی، ناسخ شرایع دیگر بود ولی همین مدعیان بیان کردند که در باب تقلید نیز سخت نگیرید و از هر کسی که دوست دارید تقلید کنید و سپس هم بیان کردند که تقلید از اهل سنت نیز اشکالی ندارد.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: در مرتبه بعد به سراغ اصل تدین رفتند و بحث انتظار بشر از دین را مطرح کردند؛ در همین زمینه بیان کردند که اگر انتظار ما از دین، کسب آرامش است پس، اصل هم همین است و نباید به دنبال مسایل دیگر دین برویم.
اگر امام و رهبری نبودند چیزی به نام انقلاب باقی نمی ماند
وی گفت: حمله آخر آنها به ولایت فقیه بود زیرا این فکر شالوده اصلی نظام اسلامی است؛ امروزه آثار ولایت فقیه در نظام بیشتر رویت می شود؛ قطعا اگر امام و رهبری به عنوان ولی فقیه نبودند چیزی به نام انقلاب باقی نمی ماند.
عضو خبرگان رهبری اظهارکرد: اصل ولایت فقیه، اختلافی نیست ولی در سعه بحث ولایت فقیه ممکن است بحث هایی مطرح شد که در بحث ولایت مطلقه کثیری از علما نیز نظر امام را داشته اند و با مشاهده آثار این ولایت طرفداران این نظر بسیار بیشتر شده است.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: چیزی که از این بین مغفول مانده آن است که بسیاری از کسانی که ولایت مطلقه فقیه را قبول نداشتند، ولی من باب حسبیه اذن ولی را لازم می دانستند؛ حسبیه امری است که شارع، راضی به زمین ماندن آن نیست؛ امر حکومت که کل سرپرستی جامعه را به عهده می گیرد قطعا نیازمند اذن ولی فقیه است.
فرق اذن و ولایت
وی گفت: فرق اذن و ولایت یک فرع فقهی و فنی است؛ حال روشنفکری که ولایت فقیه را قبول ندارد مجبور است، بحث مذکور را قبول کند و با قبول این امر قطعا باید بپذیرد که امر حسبیه حکومت باید با اذن ولی فقیه اداره شود؛ فتحعلی شاه در برخی امور از کاشف الغطا اذن می گرفت و صفویه از مرحوم شیخ الاسلام و محقق کرکی و شیخ بهایی ها اذن می گرفتند چون در امور حسبه باید از ولی فقیه اذن گردد.
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: این روشنفکران با مطرح کردن اشکالات به ولایت فقیه مسیر کجی را رفتند؛ نظام جمهوری اسلامی ایران به شکل دیگر نیز تصویر می شد ولی ورود و خروج مسئولین جمهوری اسلامی بدون اذن ولی فقیه درست نبود.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: حوزه های علمیه برای تحقق و استدامه انقلاب باید این مسندها را پر کنند؛ از جمله این مسندها، امر قضا است؛ اگر بخواهیم نظر امام و مشهور فقها را به کرسی بنشانیم باید، قضات نیز مجتهد باشند ولی اگر بنا به ضرورت مقلد نیز قاضی شده است این مقلدان بایداز مباحث فقهی آگاه باشند.
وی گفت: نمایندگان طلاب و فضلا واسط بین مدرسان و بدنه طلاب هستند و باید برای این امور فکر قوی داشته باشند؛ امروزه قوه قضاییه روبروی گروه هایی که در مقابل جمهوری اسلامی ایستاده اند، قرار گرفته است و در این مسیر مستحکم هستیم ولی نظر ما به قوه قضاییه بسیار بالاتر است.
حوزه علمیه به دستگاه قضا کمک بیشتری کند
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: همیشه به دنبال اصلاح امور هستیم ولی امیدواریم حوزه علمیه برنامه مبسوط تری برای کمک به قوه قضاییه داشته باشند؛ بزرگانی چون آیت الله مقتدایی در مقام مدیریت حوزه کمک بزرگی به این جریان کردند؛ البته در این مسیر باید به محدودیت هایی که حوزه ما با آن دست به گریبان است نیز نظر داشته باشیم.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: حوزه علمیه، هم در اتقان و استدامه فکر نظام اسلامی و هم در تحقق، دارای نقش اساسی است و باید برای این مساله کار و جهاد طولانی کرد.
وی گفت: نگاه توحیدی باید در همه امور جاری باشد زیرا این نگاه باعث می شود که از سلطه جهانی نترسیم و به هویت خود بازگردیم؛ این نگاه نیز باعث می شود که بحث حمایت از محرومین را جدی بگیریم.
حقوق بشر غربی مروج همجنس گرایی است
آیت الله آملی لاریجانی اظهارکرد: برخی در کشور ما بیان می کنند که باید تمام حقوق بشر غربی را در کشور اجرا کنیم؛ درحالی که این حقوق نسبت به حدود و قصاص و ازدواج احکام عجیب و غریب و غیر دینی دارد و مروج ازدواج همجنس گرایی است.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: ولی فقیه در این دشواری ها کشور ما را ازین پیچ و خم های تاریخی و مشکل نجات داده است؛ روحانیون باید توجه کنیم که برای حاکمیت اسلام نیازمند یک قطب داریم؛ مخالفت ها با ولایت فقیه به شکل پنهان آشکار انجام می شود.
وی گفت: یکی از مشکلاتی که همه ما در زندگی با آن دست به گریبان هستیم، غفلت و غرق شدن در زندگی روزمره است؛ آنچه به زدودن این غفلت کمک می کند و علاج این بیماری است، فکر و ذکر موت است.