به گزارش خبرگزاری «حوزه» حجت الاسلام والمسلمین سید جعفر ربانی در نوشتاری، رعایت پنج ویژگی در ساخت آپارتمان از سوی مهندسان را طبق احکام شرعی ضروری دانستند.
ساخت آپارتمان و آپارتمان نشینی، دارای احکام خاصی می باشد که لازم است به هریک از آن ها توجه شود.
* نقشه و استحکام
بدیهی است بین «مقاوم سازی» و «نقشه ساختمان» رابطه غیرقابل انفکاک وجود دارد، از این رو بر مهندسان واجب است نقشه ای را انتخاب نمایند که حرف آخر را در زمینه «استحکام» بزند؛ چراکه هرگونه کوتاهی در این مورد غیرقابل عفو بوده و سبب ضمان می گردد.
شاید نیاز به یادآوری نباشد که مقوله «زمان و مکان» در این مقوله بسیار حائز اهمیت می باشد؛ یعنی ممکن است نقشه ای در زمان یا مکانی مفید باشد در حالی که در زمان یا مکان دیگر پاسخ گوی مقاوم سازی نباشد.
* رعایت قوانین
رعایت قوانین مصوبه شهری در نقشهکشی آپارتمان، حائز اهمیت است؛ به دلیل این که:
الف) قوانین شهرسازی بر اساس عوامل مؤثر در عبور و مرور عابرین، اتومبیل ها و نیز بررسی خطرهای احتمالی و فاکتورهای دیگر، بنیان گذاری شده است.
ب) رعایت قوانین نقشه ساختمان با زیباسازی نقشه شهرها و روستاها ارتباط داشته و منظره ای جامع و جالب از آن شهر یا روستا ارائه می نماید.
ج) عدم رعایت قوانین شهری در برخی موارد، منجر به حکم قضایی تخریب آپارتمان یا جریمه مالک از سوی مراجع ذیصلاح می گردد؛ بدین سبب در صورت کوتاهی طراحان نقشه آپارتمان، هرگونه خسارت به وجود آمده، شرعاً متوجه آنان بوده و ضامن خواهند بود.
* عدم اِشراف
معماری اسلامی اقتضائات خاص خود را دارد؛ یکی از آن ها این است که در طرح نقشه به گزینه «عدم اشراف» واحدها بر یکدیگر و نیز عدم اشراف بر املاک و منازل همسایه های خارج از آپارتمان توجه شود تا حدود الهی و اسرار مردم حفظ گردد.
قرآن مجید وقتی از حلال و حرام الهی سخن می راند، آن را «حدود الله» معرفی نموده و می فرماید: «تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَقْرَبُوها». (بقره/187)
بر این اساس همه موظف هستیم حدود الهی را حفظ نموده، زمینه اشراف بر اسرار یا ناموس دیگران را فراهم نسازیم.
* رعایت مَحرم و نامحرم
نکته دیگری که در طرح نقشه آپارتمان، قابل یادآوری می باشد عبارت از، رعایت «مَحرم و نامحرم» است.
لازم است مهندسان محترم، طراحی نقشه را به گونه ای قرار دهند که اختلاط نامحرمان صورت نپذیرد؛ چراکه تفکیک نامحرمان، بخشی از فرهنگ دینی ما محسوب می گردد.
حضرت زهرا سلام الله علیها فرمودند: «خَيْرُ النِّسَاءِ أَنْ لَا يَرَيْنَ الرِّجَالَ وَ لَا يَرَاهُنَّ الرِّجَالُ». (وسایل الشیعه، ج، 20، ص 232)
بهترین چیز برای زن ها این است که مردها را نبینند و مردها نیز آن ها را مشاهده نکنند.
از همین رو، آشپزخانه باز یا به اصطلاح «اُپن» را تأیید نمی کنیم، زیرا مهمان وارد شده به خانه، اگر مرد نامحرم باشد، عرصه بر بانوان منزل تنگ شده و آنان ناچارند با زحمت به کارهای داخل آشپزخانه مشغول شوند یا این که از خیر «حفظ حجاب» گذشته و آن را کنار بگذارند.
* دستشویی ها
بر مهندسان گرامی واجب است نقشه آپارتمان را طوری طراحی نمایند که دستشویی (توالت) پشت به قبله و یا رو به قبله قرار نگیرد. فقها می فرمایند: جایز نیست موقع تخلّى، طرف جلوى بدن کسى رو به قبله و یا پشت به قبله باشد، گرچه عورت را هم از قبله بگرداند؛ و اگر جلوى بدن او رو به قبله و یا پشت به قبله نباشد، احتیاط واجب آن است که عورت را رو به قبله و یا پشت به قبله ننماید.
هفته نامه افق حوزه