سه‌شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۸
چند سوال قرآنی از آیت الله دوزدوزانی

حوزه/ حضرت آیت الله دوزدوزانی جند سئوال قرآنی را پاسخ دادند.

خبرگزاری «حوزه»متن سئوالات و پاسخ های این استاد برجسته حوزه علمیه قم را منتشر می کند.

*آیا مرگ مخلوق خداوند است؟

سئوال: در سوره ی مبارکه ی ملک آمده (الذی خلق الموت و الحیاه) آیا مرگ مخلوق است که خداوند آن را خلق کند؟ چطور می توان این مسأله را قبول کرد در حالی که مشهور چنین است که مرگ امری عدمی می باشد، در این صورت معنای خلقت و آفرینش چیست؟

پاسخ: باید دانست خلق معانی متعددی دارد و از شایع ترین معانی خلق چنان که در تمام کتب لغت به آن اشاره شده است، تقدیر می باشد، بنا بر این معنای آیه چنین است: «آن خدایی که مرگ و زندگی را برای امتحان شما انسان ها مقدر و معین فرموده است» شاهد بر معنایی که برای آیه ذکر شد، آیه 60 از سوره ی واقعه می باشد که فرموده: (نَحْنُ قَدَّرْنَا بَيْنَكُمُ الْمَوْتَ) یعنی ما مرگ را بین شما انسان ها مقدر و معین کردیم.

*کیفیت نزول قرآن

سئوال: در تواریخ آمده است؛ حضرت رسول صلی الله علیه و اله در روز بیست و هفتم ماه رجب مبعوث شدند و اولین آیات قرآن در آن روز نازل شده، همچنین در سوره ی قدر خداوند می فرماید: (انا انزلناه فی لیله القدر) که گفته شده دلالت بر نزول تمام قرآن در ماه رمضان و شب قدر دارد و نیز مسلم است که آیات قرآن در طی بیست و سه سال رسالت حضرت رسول صلی الله علیه و آله بر حضرتش نازل می شد، پرسش این است بر اساس این قرائن و دلایل، قرآن دو بار نازل شده، یک بار تماماً و بار دیگر تدریجاً یا با روش دیگری می توان توجیه کرد؟

پاسخ: به نظر ما قرآن یک بار نازل شده است و بس و تکرار نزول معنی ندارد.

باید توجه کرد نام قرآن گاهی در تمام قرآن استعمال می شود و گاهی در قسمتی از قرآن استعمال می شود، حتی در یک آیه قرآن، بنابراین لفظ قرآن مثل لفظ آب است که استعمال آن هم در یک قطره آب و هم در تمام آب های دنیا صحیح است.

روی این اصل معنای آیه ی (انا انزلناه ...) این است که قرآن در ماه رمضان و در شب قدر نازل شده، ولو این که مقدار نازل شده فقط پنج آیه ی اول سوره ی (اقراء) باشد، چون پنج آیه هم قرآن است. اما این که مشهور است حضرت رسول صلی الله علیه و آله در بیست و هفتم ماه رجب به پیامبری مبعوث شده است، مستلزم آن نیست که قرآن هم برای اولین بار در همین وقت و در بیست و هفتم ماه رجب نازل شده باشد. لذا معروف است پیامبر صلی الله علیه و آله وقتی از کوه حرا پایین می آمدند، می فرمودند: (قولوا لا اله الا الله) و بعید نیست اولین آیات قرآن دو ماه پس از بعثت نازل شده باشد، کما این که تورات پس از گذشت مدتی بر حضرت موسی نازل گشت.

*قرائت های مختلف قرآن

سئوال: با توجه به اینکه قرآن با هفت قرائت مشهور و هفت قرآئت غیر مشهور دیگر روایت شده است، لطفاً بفرمایید اعتقاد به کدام یک صحیح است؟ و آیا حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله قرآن کریم را با تمام این قرائات تلاوت فرموده اند؟

پاسخ:آن چه مسلم است برای ما خواندن نماز با هر یک از قرائات مشهوره جایز است.

*نهی از لحنی که وهن قرآن است

سئوال: آیا جایز است قرآن را با موسیقی خواند؟

پاسخ: خواندن قرآن با صوت زیبا جایز است، ولی نباید با آهنگ و لحنی که مناسب مجالس لهو است قرآن خواند و این گونه قرآن خواندن حرام است.

*کرامت از آن کیست؟

سئوال: عموم آیه ی (و لقد کرمنا بنی آدم) تمام انسان ها را در بر می گیرد یا مخصوص عده ی خاصی است؟

پاسخ: ظاهراً نوع بشر در مقابل حیوانات مراد است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha