به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، حضرت آیتالله سبحانی بعد از ظهر امروز در درس تفسیر خود در مدرسه علمیه حجتیه با اشاره به ویژگی های سوره «صف» گفتند: این سوره دارای سه نام است وکلیت و هدف آن نیز پیرامون مساله جهاد فی سبیل الله است؛ خداوند در این سوره به این نکته اشاره می کند، هرچه که در آسمان و زمین است خداوند را تسبیح و تنزیه می کنند.
معظم له بیان کردند: اوصاف خداوند گاهی ثبوتی و گاهی سلبی است؛ حمد از جمله صفات ثبوتی و ستایش خداست؛ تسبیح منزه شمردن است که مرتبط به صفات سلبی است.
ایشان در خصوص مساله تسبیح موجودات نیز بیان کردند: بیشتر مفسرین بیان میکنند، این تسبیح از جنبه لسان الحال است؛ ابن عربی بیان میکند، عالم آفرینش کتاب تکوینی خداست و این کتاب به زبان بی زبانی خداوند را حمد و ثنا میگوید.
حضرت آیت الله سبحانی با ذکر این مطلب که تسبیح منحصر به لسان الحال نیست، گفتند: هر موجودی به زبان بی زبانی خداوند را حمد و تسبیح می کند؛ از آیات قرآن استفاده می شود که هر موجودی در هر مرتبه از وجود، مناسب با آن مرتبه، خداوند را تسبیح میکند.
معظم له خاطرنشان کردند: از آیات قرآن استفاده می شود،همه موجودات به نسبت وجود خود دارای عقل و شعور هستند و به همین واسطه به تسبیح و ذکر خدای نیز مشغول هستند؛ زیبایی و نظم نظام خلقت حاکی از حکمت خالق است زیرا نقاشی زیبا به زبان بی زبانی معرفی کننده هنرمندی نقاش است.
این مرجع تقلید اظهارکردند: از این آیات استفاده میشود، گرچه تسبیح موجودات به حسب لسان الحال است ولی آیه اول سوره صف ناظر به آن نیست و منحصر به آن نیز نیست؛ خداوند بیان میکند که برخی از سنگها از ترس خدا از کوه سرازیر میشوند ولی ما تصور می کنیم که این سنگها به خاطر باد و یا یک حادثه طبیعی فروریخته است.
ایشان با ذکر این مطلب که انبیای الهی منطق طیور را میدانستند، گفتند: خداوند این مساله را در داستان حضرت سلیمان(ع) بیان کرده است،حضرت سلیمان منطق طیور را درک میکرده است؛ پس مشخص می شود این طیور می توانند سخن بگویند، ولی ما نمی توانیم منطق آنها را بفهمیم.
معظم له یادآورشدند: علامه طباطبایی می فرمود، برخی از درختان میوه نمی دهند اگر آنها را تهدید کنید میوه میدهند؛ برخی دیگر این سخن را عمل کرده اند البته نفس گوینده نیز موثر است.
نظر شما