به گزارش خبرگزاری «حوزه» از اصفهان، حضرت آیت الله مظاهری در ادامه سلسله مباحث اخلاقی و شرح چهل حدیث، به تبیین موضوع «استغفار» پرداخت.
این مرجع تقلید افزودند: تکرار گناه و گناهِ روی گناه انسان را افتضاح میکند، ولی اگر جدّاً توبه و استغفار کند، خداوند متعال گناهان او را میبخشد و آثار گناه، از جمله رسوایی و افتضاح را نیز از بین میبرد.
معظم له گناه، در دنیا و آخرت انسان را رسوا و مفتضح میکند و استغفار، مانع این رسوایی میشود. امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» در دعای کمیل میفرمایند: «اللّهُمَ اغْفِرْ لِيَ الذُّنُوبَ الَّتِي تَهْتِكُ الْعِصَم» [13]؛ خدایا آن گناهانی که من را افتضاح میکند بیامرز.
متم کامل درس اخلاق حضرت آیت الله مظاهری را در ادامه بخوانید:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم
»رَبِّ اشْرَحْ لي صَدْري وَ يَسِّرْ لي أَمْري وَ احْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِساني يَفْقَهُوا قَوْلي«
بحث این جلسه به شرح حدیث «تَعَطَّرُوا بِالاسْتِغْفَارِ لَا تَفْضَحْكُمْ رَوَائِحُ الذُّنُوبِ» [1]اختصاص دارد. این روایت که در امالی شیخ طوسی از لسان مبارک امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» نقل شده، از نظر عرفانی و اسلامی خیلی بالا است و یک نیروی کنترلکنندهای برای همه است. مرحوم صاحب وسائل الشیعه نیز روایت را در جلد 16 وسائل نقل کرده است. [2]
امام«سلاماللهعلیه» میفرمایند: «تَعَطَّرُوا بِالاسْتِغْفَارِ»؛ خود را با عطر استغفار معطّر کنید. در ادامه میفرمایند: «لَا تَفْضَحْكُمْ رَوَائِحُ الذُّنُوبِ»؛ نگذارید که بوی گناه شما را افتضاح و رسوا کند.
از این روایت و از روایات دیگری فهمیده میشود که گناه بوی بد و تامطلوب دارد. مثلاً در روایتی از قول رسول خدا«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» میخوانیم که اگر کسی دروغ گفت، بوی بد او به آسمانها میرود و ملائکه او را لعنت میکنند. [3] همچنین از روایات اهل بیت«سلاماللهعلیهم» در مییابیم که حسنات و اعمال نیکو بوی خوش دارد. [4]
حتی افکار و نیّتهای انسان و آنچه در دل هرکس میگذرد و هنوز در عمل نیامده است، اگر خوب باشد، در عالم ملکوت بوی خوش دارد و چنانچه بد باشد، ملائکه را زجر میدهد و بوی بد آن از نفس و قلب آدمی خارج میگردد. [5]
در روایات داریم که رذائل اخلاقی نظیر کبر و حسد نیز بوی متعفّن دارند و بوی بد آن، کسانی که اهل دل هستند و همچنین ملائکه را متأذی میکند.
راجع به اهل علم، استاد بزرگوار ما حضرت امام«قدّسسرّه» مقیّد بودند در فرصتها این روایت را برای ما بخوانند که پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» میفرمایند: اگر اهل علم، عمل نداشته باشد، عالم فاسق و فاجر، عالم بیعمل را به جهنّم میبرند و جسم و روح او بوی بد میدهد و اهل جهنّم از بوی مشمئز کنندۀ او اذیّت میشوند. [6] روایت به این اندازه میفرماید. امّا حضرت امام به ما میگفتند: شعاع بوی بد چنین کسی در جهنّم، به اندازهای است که دنیا را ویران کرده و باعث انحراف و گمراهی دیگران شده است. خیلی حرف خوبی است، مثل خود حضرت امام یک لطافت خاصی دارد. میفرمودند: اگر در خانه، با کردار ناپسندش همسر و فرزندان خود را به اشتباه انداخته و آنها با تصوّر اینکه به طور کلّی رفتار عالمان و روحانیّون چنین است، به دین و اخلاق اسلامی و به علما، بدبین شدهاند، در جهنّم فقط اطراف خود را از بوی بدش آزار میدهد. گاهی اخلاق و دیانت را در یک ده از بین برده است و گاهی نیز مردم یک شهر از او تأثیر منفی و مخرّب گرفتهاند. هرکسی به اندازۀ سعۀ وجودی خود، مشمول این روایت است. در نهایت، اگر اهل دنیا تحت تأثیر گناهان و رفتار زشت کسی قرار گرفته و بدبین و منحرف شدهاند، همۀ اهل جهنّم از بوی متعفّن او در عذاب خواهند بود.
بنابراین گناه در عالم ملکوت و در آخرت، بوی نا مطلوب دارد. مواظب باشید در قیامت بوی بد گناهان و رذائل شما منتشر نشود، تلاش کنید که در قیامت بوی خوش داشته باشید، بوی بد نداشته باشید. راه آن استغفار است، جداً استغفار از گناه کنید. توبه، آثار گناه را از بین میبرد. به فرمودۀ پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» کسی که از گناه خود توبه میکند، مانند کسی است که گناه نکرده است: «التَّائِبُ مِنَ الذَّنْبِ كَمَنْ لَا ذَنْبَ لَه» [7]. قرآن میفرماید: «يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ» [8]؛ یعنی خداوند رحمان و رحیم، علاوه بر بخشش گناه و محو و نابودی آثار آن، به جای بدی بندگان به آنها نیکی میکند و دیگر آن بوهای بد میرود و بوی خوب که همان ثواب استغفار و توبه است، سر تا پای او را میگیرد.
گناه انسان در همین دنیا نیز بوی بد دارد و اهل دل، آن بو را استشمام میکنند. افرادی هستند که بوی خوش و بوی بد اعمال را استشمام میکنند، همان طور که افراد عادی بوی عطر را از بوی فاضلاب تشخیص میدهند، آنها هم بوی اعمال را استشمام میکنند.
مثلاً آنان که جداً سروکار با عالم ملکوت دارند، به عبارت دیگر کسانی که زکام معنوی نیستند، بوی تعفّن غذای حرام و شبههناک را میفهمند و از آن اجتناب میکنند.
ملائکه نیز در دنیا از افکار، گفتار و رفتار ناپسند بندگان منزجر میشوند. ملائکه محافظ ما هستند؛ حسنات ما آنها را خوشحال میکند و گناهان ما آنها را میآزارد. قرآن میفرماید: «لَهُ مُعَقِّباتٌ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ يَحْفَظُونَهُ مِنْ أَمْرِ اللَّه» [9]. یک دسته از ملائکه حافظ جسم ما هستند که مثلاً زمین نخوریم. یک دسته از آنان نیز حافظ روح ما هستند، به شرطی که خود ما در راه باشیم. به هر حال، آنها از گناه انسانها متأذی میشوند.
آیا تا به حال روی آیۀ غیبت فکر کردهاید؟ میفرماید: «لا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضاً أَ يُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ» [10]؛ میخواهید مرده بخورید؟ پس غیبت نکنید. دیگر نمیتوانیم بگوییم این آیه تأویل دارد، ولی متأسفانه غیبت نقل مجالس شده است. شایعهپراکنی، غیبت و تهمت، لاشۀ متعفّن مردار است که بوی بد و مشمئز کنندۀ آن را افراد عادی استشمام نمیکنند، امّا ملائکه و اهل معرفت را میآزارد.
زنی آمد خدمت پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» مسئلهای پرسید و رفت. عایشه به زبان نگفت با دست اشاره کرد یا رسول الله قد او کوتاه است، رنگ مبارک پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» تغییر کرد و فرمودند: استفراغ کن. گفت: يا رسول الله من که چیزی نخوردهام. دوباره فرمودند: استفراغ کن. استفراغ کرد و لختۀ گوشتی گنديده از دهانش بيرون افتاد. [11] یعنی به او فهماندند که با غیبت، طبق آیۀ قرآن، گوشت مرده خورده است: «لاَ يَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَ يُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَنْ يَأْکُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَکَرِهْتُمُوهُ» [12]
نظیر این روایات، نظیر این قضایا، زیاد است، امّا این را بدانید که در این عالم غوغا است، گرچه ما نبینیم، نشنویم و استشمام نکنیم.
مطلب مهمّ دیگری که در این روایت آمده، این است که گناه، در دنیا و آخرت انسان را رسوا و مفتضح میکند و استغفار، مانع این رسوایی میشود. امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» در دعای کمیل میفرمایند: «اللّهُمَ اغْفِرْ لِيَ الذُّنُوبَ الَّتِي تَهْتِكُ الْعِصَم» [13]؛ خدایا آن گناهانی که من را افتضاح میکند بیامرز.
در روایات و ادعیۀ فراوانی میخوانیم که خداوند متعال ستّار العیوب است، یعنی عیبها را میپوشاند و پرده دری نمیکند. امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» در روایتی فرمودهاند: خداوند سبحان چهل پرده بر بندگان کشیده است، هر گناهی یک پرده را پاره میکند و اگر مرتکب چهل گناه شد، همۀ پردهها کنار میرود. آن گاه خداوند سبحان به ملائکهای که محافظ انسانند؛ «لَهُ مُعَقِّباتٌ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ» [14]؛ خطاب میکند که با پر و بال خود بندۀ مرا بپوشانيد و آبروى او را حفظ كنيد. فرشته ها با پرهاى خود از او پرده پوشى میكنند. ولی ناگهان بیحیایی به انتها میرسد، در این صورت خطاب میشود که او را رها کنید، وقتی رهایش کردند، مفتضح و رسوا میشود. [15]
پس تکرار گناه و گناهِ روی گناه انسان را افتضاح میکند، ولی اگر جدّاً توبه و استغفار کند، خداوند متعال گناهان او را میبخشد و آثار گناه، از جمله رسوایی و افتضاح را نیز از بین میبرد.
[1] امالی الطوسی، ص 372
[2] وسائل الشیعه، ج 16، ص 70
[3] جامع الأخبار(للشعيري)، ص 148
[4] ر.ک: الکافی، ج 2، ص 429
[5] همان
[6] الکافی، ج 1، ص 44
[7] الکافی، ج 2، ص 435.
[8] الفرقان، 70: «پس خداوند بديهايشان را به نيكيها تبديل مىكند.»
[9] الرعد، 11: «براى او فرشتگانى است كه پى در پى او را به فرمان خدا از پيش رو و از پشت سرش پاسدارى مىكنند.»
[10] الاحزاب، 12: «بعضى از شما غيبت بعضى نكند؛ آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مردهاش را بخورد؟»
[11] بحارالانوار، ج 72، ص256
[12] الحجرات، 12: «و بعضى از شما غيبت بعضى نكند؛ آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن كراهت داريد.»
[13] مصباح المتهجد، ج 2، ص 844
[14] الرعد، 11: «براى او فرشتگانى است كه پى در پى او را به فرمان خدا از پيش رو و از پشت سرش پاسدارى مىكنند.»
[15] الکافی، ج 2، ص 279
نظر شما