به گزارش خبرگزاری «حوزه» از مشهد، حجتالاسلاموالمسلمین سید حمید روحانی، در نخستین نشست از سلسله نشستهای علمی- تخصصی چهلمین فجر انقلاب اسلامی، با عنوان «15 خرداد؛ مطلع انقلاب» که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار داشت: ما باید از حوادث و رویدادهای تاریخی همچون 15 خرداد بهدرستی عبرت بگیریم.
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی به تبیین اهداف امام خمینی (ره) از آغاز نهضت در سال 1341 که منجر به قیام 15 خرداد شد و شگردهای امام راحل برای استواری و پایداری این قیام که انقلاب اسلامی را در پی داشت، پرداخت و عنوان کرد: ما نهضتها و قیامهای فراوانی در ایران داشتیم، اما هیچکدام مانند نهضت 15 خرداد ریشهدار نبود.
وی به اوضاع ایران قبل از نهضت امام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: اوضاع ایران قبل از انقلاب اسلامی، بسیار خطرناک بود، استعمارگران انگلیس و استکبار جهانی از روحانیت ضربههای سختی خورده بودند و همواره به دنبال این بودند که اسلام را از بین ببرند.
حجتالاسلاموالمسلمین روحانی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف به قدرت رساندن رضاخان در ایران نیز همین بود که به دست او اسلام را ریشهکن کنند، اسلامی تشریفاتی به وجود بیاورند و روحانیت را وابسته به تشریفات کنند؛ رضاخان برای رسیدن به این اهداف مرتکب جنایات بیشماری شد که برچیدن بساط عاشورا و به خاک و خون کشیدن مسجد گوهرشاد ازجمله آنهاست.
وی افزود: با رحلت آیتالله بروجردی در سال 40 و آیتالله کاشانی در اسفندماه همین سال، رژیم پهلوی احساس کرد که دیگرکسی در حوزههای علمیه در مقابل آنان ایستادگی نمیکند، همچنین به نظر میرسید که جوانان از اسلام تهی شدهاند و اسلام در مقابل جامعه رنگباخته است؛ ازاینرو میخواستند ضربه نهایی را بزنند و کار روحانیت را یکسره کنند.
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی اضافه کرد: یکی از ویژگیهای امام راحل این بود که همواره پیشاپیش حوادث حرکت میکرد و آینده را میدید؛ به همین منظور برای تمام نقشههای آنان برنامهریزی داشت؛ ایشان معتقد بودند با قدرت مردم میتوانیم شاه را از قدرت به پایین بکشیم.
وی گفت: امام خمینی (ره) برای نخستین گام به روشنگری مردم و افشاگری پرداخت؛ ایشان میدانستند مردمی که کورکورانه دنبال رهبر خود بروند بهزودی بریده میشوند؛ امام در 16 مهرماه سال 41 جلسهای با حضور مراجع و روحانیون تشکیل دادند و پیشنهادهایی در این جلسه مطرح کردند.
حجتالاسلاموالمسلمین روحانی افزود: امام از مراجع خواستند که با مردم سخن بگویند و خود را کنار نکشند، نامههای اعتراضآمیزی که علما و مردم به دربار مخابره میکنند چاپ شود و در اختیار مردم قرار گیرد؛ یعنی مردم در متن حوادث قرار بگیرند؛ از همین رو بود که اعلامیهها چاپ شدند.
وی اظهار کرد: در همین مقطع که به اوضاع ایران نگاه میکنیم متوجه میشویم که حوزه و دانشگاه ارتباطی باهم نداشتند و خیلی از هم دور هستند؛ در 12 اردیبهشتماه سال 42، نخستین تظاهرات که با همراهی با امام (ره) بود، از دانشگاه آغاز شد.
رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی با اشاره به چگونگی ریشهدار شدن نهضت 15 خرداد، عنوان کرد: امام در ابتدای کار، مسائل را برای مردم روشن و وجدان آنان را بیدار کردند، نقاط خطر را به مردم نشان دادند، دشمن واقعی را معرفی کردند و جنایات آمریکا و خطر صهیونیستها را تشریح کردند.
وی با بیان اینکه اتفاقاتی که در سال 57 رخ داد، زمینهاش در سال 1342 به وجود آمد، بیان کرد: ما باید 15 خرداد، اهداف این قیام و دشمنان این رخداد بزرگ را بهدرستی بشناسیم، راه تسلیم و سازش راه 15 خرداد نبود.
بر پایه این گزارش؛ میزگرد تخصصی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه و برگزاری نمایشگاهی از آثار و کتب مرتبط با قیام 15 خرداد از دیگر برنامههای اجرایی این نشست بود.
انتهای پیام/ن
نظر شما