به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران، دور نخست گفتوگوي ديني ايران و آكادمي كاتوليكي آلمان، ظهر امروز با حضور انديشمندان مسلمان از ايران و انديشمندان مسيحي از آلمان در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.
تسخیری: روح اديان با آنچه افراطي ها انجام ميدهند منافات دارد
حجتالاسلام محمدمهدي تسخيري، رئيس مركز گفتوگوي اديان و فرهنگهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، با بیان این که هدف از برگزاري اين گفتوگوها تبيين حقايقي است كه در جاي جاي جامعه بشريت وجود دارد، گفت: در اين اجلاسها موضوعات مختلف اعم از اخلاقي، معنوي و نيز مسايل مبتلابه جامعه را مدنظر قرار ميدهيم، مانند مسأله افراطيگري و خشونت كه متأسفانه به نام دين انجام ميشود و يا نقش دين و رهبران ديني در محافظت و صيانت از محيط زيست كه كه در آنها به اين نتايج دست يافتيم كه؛ روح اديان با آنچه عناصر افراطي در جامعه انجام ميدهند منافات دارد و همچنين هر چه بشر از اديان دورتر ميشود، جرايم بيشتري نسبت به محيط زيست مرتكب ميشود.
وي تأكيد كرد: دين براي جمادات و نباتات و جانوارن و پرندگان ارزش قائل است؛ بنابراين انسان در منظر دين ارزش بسياري دارد و به همين دليل تأكيد ميشود؛ بسياري از دروغپردازيهايي كه به نام دين ارايه ميشود، برخلاف واقعيتهاي دين است.
حجت الاسلام تسخيري در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اعلام هزينههاي حضور ايالات متحده آمريكا در منطقه خاورميانه كه از سوي دونالد ترامپ مطرح شده است، گفت: در اخبار و رسانهها منشتر شده كه برخي رهبران سياسي گفتهاند، حدود 7 هزار ميليارد دلار براي جنگهاي منطقه هزينه شده است و ثمري به همراه نداشته است. اين مبلغ خارج از هزينههاي پنهان مانند اثرات رواني و معلوليتهاي ناشي از جنگ است. در مقابل ما معتقديم كه اگر مبلغ بسيار اندكي از اين رقم اعلام شده در راه گفتوگوها صرف ميشد، وضعيت بشر بدون شك غير از شكل كنوني و دنيا جاي بهتري براي زندگي بود.
كريستين استروبل: شكافهاي بين اديان را پر كنيم
در ادامه این نشست، كريستين استروبل، عضو هيأت ارتباطات مسيحيان - مسلمانان در شوراي مركزي كاتوليك آلمان، با بیان این که اگر در ميان اديان روابط مسالمتآميز وجود نداشته باشد به تبع آن در جهان نیز صلحي نخواهد بود، گفت: در گفتوگوهاي ديني صرفاً به دنبال اين نيستيم كه شكافهاي بين اديان را پر كنيم؛ بلكه بايد توجه اديان به صلح و ايجاد صلح را هم جلب كنيم.
وي ادامه داد: در آلمان مردم به شدت نسبت به موضوع دين مشكوك و مظنون هستند. در شوراي مركزي كاتوليم تلاش ميكنيم تا با اين پديده مقابله كنيم و بر اين اساس مقاله «خشونت به نام خدا ممنوع» را تهيه و منتشر كرديم.
توماس ورتز: قرآن را محور سخنان خود انتخاب ميكنيم
توماس ورتز رييس هيأت آلماني، سخنران دیگر این نشست هم با بیان این که خودش یک مسيحي كاتوليك است، اما مطالعاتش را در حوزه اسلام انجام داده است، اظهار كرد: در آكادمي كاتوليكي آلمان، مسلمانان و مسيحيان از فرق مختلف را گرد هم جمع ميكنيم و در آن مباحث مختلف را مورد بحث قرار ميدهيم.
وي افزود: از جمله مباحثي كه مطرح ميكنيم، موضوع سياست و افراطيگري است و نيز موضوعات خاصي مانند قرآن را محور سخنان خود انتخاب ميكنيم. در همين جلسات بود كه يك روحاني كاتوليك پس از شنيدن تلاوت قرآن، پيشنهاد داده كه ما مسيحيان هم انجيل را مانند قرآن خواندن مسلمانان تلاوت كنيم. يا اينكه در يكي از جلسات يك خانم مسلمان به شرح سوره «فيل» از قرآن پرداخت و ما دانستيم كه خداوند چگونه محافظت از مكه را بيان كرده است و به اين نتيجه رسيديم كه با استفاده از بازتفسير سوره «فيل» چگونگي محافظت دين را از آن استخراج كنيم.
ذکیانی: قرآن گفتگوی بین ادیان را آموزش داده است
در ادامه، غلامرضا ذکیانی، رييس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با بيان سخناني ضمن معرفي اين مؤسسه به عنوان اولين مؤسسه فلسفه ايران، گفت: خداوند در آيه 24 سوره «سبأ» راه گفتوگوي بين انساني، بين ادياني و بين مذهبي را آموزش داده است.
وي افزود: خداوند در اين آيه كه درباره گفتوگو است، ميفرمايد «شما از جرم ما پرسيده نميشويد و ما از اعمال شما پرسيده نميشويم». يعني به پيامبر(ص) اعلام ميكند كه جرم را به خودش نسبت دهد. بنابراين خداوند راه نقطه آغاز گفتوگو كه آن را مهمترين راه براي تعارف انسانها ميدانيم را نشان داده است. خداوند ميگويد؛ اگر طرف گفتوگو را مجرم و خاطي و گمراه بدانيد، گفتوگو شكل نميگيرد؛ بلكه بايد خود را نه تنها مساوي با طرف گفتوگو كه حتي پايينتر ببينيد.
مظفری: هدف اديان برقراري صلح و دوستی است
در پایان این نشست، حجتالاسالام مظفري، مسئول دبيرخانه علمي مركز گفتوگوي اديان و فرهنگيهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي و رايزني فرهنگي پيشين ايران در كشورهاي يونان و اتيوپي هم ضمن اظهار سخناني با اشاره به صحبتهاي ارايه شده توسط كريستين استروبل، عضو هيأت ارتباطات مسيحيان - مسلمانان در شوراي مركزي كاتوليك آلمان كه در افتتاحيه اين دور از گفتوگوها مطرح شد، گفت: در سخنان طرف آلماني اينگونه بيان شد كه در جهان صلحي نخواهد بود اگر در ميان اديان روابط مسالمتآميز وجود نداشته باشد. در حقيقت اين جمله از پايه و بنيان اشتباه است.
وي افزود: ممكن است اين گفته در ستايش از دين و يا ستايش از گفتوگوي اديان بيان شده باشد، اما بيان آن به اين معناست هر خشونت و جنگي كه رخ ميدهد، ريشه در اديان دارد.
مسئول دبيرخانه علمي مركز گفتوگوي اديان و فرهنگيهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در پایان گفت: بايد تأكيد شود که هدف اديان برقراري دوستي و صلح است و نميخواهد كه منشأ خشونت باشد. 313/42