بسم الله الرحمن الرحیم
محضر جناب آقای شیخ علامه احمد الخلیلی مفتی اعظم سلطنت عمان (دام عزه)
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
اما بعد:
با شیخ جلیل جناب آقای جبرئیلی از سلطنت عمان که حامل هدیه گرانبهای شما یعنی پیام «امت اسلام به کجا میرود» بود، دیدار کردیم و در آن نامه پاسخ عملی شما را به پیشنهاد ما در خصوص برگزاری کنفرانسی درباره فتنه تکفیر که به دلیل جهل به اصول اسلام و معیارهای ایمان و کفر، بین فرزندان امت اسلام منتشر شده، یافتیم. در پیام ارزشمند خود، بیماری و راه علاج آن را تشریح کرده بودید.
خداوند تلاشهای ارزشمند شما را در راه دعوت به وحدت امت اسلامی مقبول گرداند.
اما در خصوص این نامه پیشنهادی به ذهن بنده خطور کرده است که خدمتتان عرض میکنم امید است که مورد پذیرش شما واقع گردد و در نسخههای آتی این پیام منظور گردد. این پیشنهاد شامل موارد زیر است:
۱- تحت عنوان «إن کلمه لا إله إلا الله عاصمه لدم قائلها إلا بموجب شرعی» (کلمه توحید مگر به موجب حکم شرع، حافظ خون گوینده آن است)، حدیث ابن عمر را به نقل از پیامبر(ص) آوردهاید آنجا که آمده است: «امر شدم که با مردم بجنگم تا شهادتین بگویند…» در حالی که بهتر بود آنچه مسلم در صحیح خود به نقل از ابی هریره نقل کرده، ذکر میکردید آنجا که آورده است: «ابوهریره میگوید که رسول خدا در روز خیبر فرمود: این پرچم را به دست کسی میدهم که خداوند و رسول خدا را دوست دارد و خداوند به دست او پیروزی را نصیب ما خواهد کرد. عمر بن خطاب در این هنگام گفت امارت را دوست نداشتم مگر در این روز. ابوهریره میگوید ما همگی در این امید بودیم که پرچم به دست ما بدهد اما رسول خدا(ص) علی ابن ابی طالب را خواند و پرچم را به دست او داد و فرمود برو و برنگرد تا اینکه خداوند پیروزی را به دست تو محقق سازد. علی کمی رفت و سپس توقف کرد و برنگشت بلکه صدا زد یا رسول الله برچه چیزی با مردم نبرد کنم؟ پیامبر(ص) فرمود با آنها بجنگ تا اینکه شهادت بدهند و بگویند« لا اله الا الله و ان محمد رسول الله». هنگامی که این شهادت را دادند این کار آنها، خون و مالشان را بر تو منع میکند و پس از آن حساب آنان برخداست».
بدون شک روایت دوم بهتر و گستردهتر از روایت اول است علاوه بر این، نقل آن از علی (ع) باعث کرامت و برکت است.
۲- وضعیت مردم پیش از بعثت پیامبر(ص) را با این سخن توصیف کردهاید و فرمودهاید: بعث پیامبر(ص) در فاصلهای از پیامبران و در زمان انقطاع وحی، گمراهی عقول، فساد اخلاق، انحطاط ارزشها و پراکندگی مردم صورت گرفت… در حالی که بهتر بود برای تشریح اوضاع مردم پیش از بعثت شریف، به سخنان امیر بیان امام علی بن ابیطالب (علیه السلام) در خطبهای که وضعیت عرب را پیش از بعثت توصیف میکند، استناد میکردید؛ آنجا که حضرت فرموده است:«خداوند محمد صلی الله علیه و آله را به عنوان بیم دهنده عالمیان، و امین بر قرآن برانگیخت و شما ملت عرب در آن وقت دارای بدترین دین، و در بدترین خانه بودند، منزلتان در میان سنگهای سخت، ودر بین مارهای زهردار بود، آب تیره مینوشیدید، غذای خشن میخوردید، خون یکدیگر را میریختید، قطع رحم میکردید، بتان در میان شما نصب شده بود، وگناهان به شما بسته بود».
۳- ما تاسف شدید شما مبنی بر اینکه مسلمانان بزرگترین قضیه خود یعنی «قضیه فلسطین» را فراموش کردهاند و زیر تلی از فتنه آن را دفن کردهاند، ارج مینهیم.
قطعا از این موضوع بسیار خوشحال شدم اما مطالبی که رسانهها در خصوص ایجاد بستر مناسب جهت برقراری روابط با رژیم غاصبگر صهیونیستی در عمان منتشر کردند، سوال برانگیز است؛ لذا علمای غیور اسلام بویژه حضرتعالی باید مسئولان امور را نسبت به خطر چنین اقدامی و مفاسد و زیانهای ناشی از آن برای اسلام و مسلمانان منبه گردانید.
۴- پیام مذکور شما، حق مطلب را درباره فتنه تکفیر ادا کرد و در آن توصیههای جامع و وافری برای دلهای پاک و گوشهای شنوا وجود دارد اما آنچه باید توجه داشت، محکوم کردن کسانی است که از گروههای تکفیری حمایت مالی میکنند. آنها از کجا این سلاحهای کشنده و این امکانات نظامی ویرانگر را به دست میآورند؟
این پیام ما به حضرتعالی است و اگر درست گفته باشم از خداوند سبحانه و تعالی است و هم اوست هدایتگر به راه راست.
والسلام علیکم ورحمه الله و برکاته
جعفر سبحانی
قم مقدس- موسسه امام صادق(ع)
۴ شعبان المعظم ۱۴۴۰هـ