خبرگزاری «حوزه»- بجنورد/ این روزها که کشورهای مقاومت درگیر فتنههای استکبار جهانی بوده و کشور ایران انقلابی هم حدود یک هفته با فتنهگری بدخواهان در آشوب و اغتشاش بود؛ اما با حضور به هنگام مردم ضمن سرکوب فتنه گران و اغتشاشگران بار دیگر به آرامش رسید، شایسته است در کنار تبیین فتنه از نگاه قرآن کریم و نهجالبلاغه شریف به زبور آل محمد علیهم صلوات الله نگاهی بیندازیم.
کتاب مهجوری که نه یک گنجینه دعا؛ که صحیفه شناخت معارف بلند اسلامی در همه عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است. کتابی که باید آن را «صحیفهٔ بصیرت» نام نهاد.
در میان ادعیه پرمغز و سازندهٔ صحیفه، دعای چهل و نهم در دفع شرّ و نیرنگ دشمنان؛ تصویری زیبا از زمینههای شکلگیری فتنه و ترفندهای فتنه گران و روشهای مقابله با آن آمده است.
در این نوشتار به بیان فرازهایی برگزیده از این دعای عالی و پر مضمون و مبارک پرداختهایم.
دعایی از بلندای عبودیت و بصیرت
دعای چهل و نهم صحیفهٔ سجادیه، دعایی فرازمند و پرمحتواست که گوهرهایی گران از معارف الهی و سیاسی را فراروی انسان سالک قرار میدهد.
لسان دعا، لسان راز و نیاز است و از لطافتها و ظرافتهای این زبان والا برخوردار است، آن هم از لسان پاک و قلب تابناک سیدالساجدین و تاج البَکّائین که در خلال این گفتگوی عاشقانه، ابرهای ابهام و غبارهای فتنه را با چراغ مه شکن اعتصام به حبل عبودیت میشکند و افقهایی از بصیرت را فراروی سالکان بیدار و مجاهدان بصیر میگشاید.
حقیقت این است که ما در کشاکش فتنهها و ابتلائات جامعه، در کنار تبیین و بصیرت افزایی عمومی به خلوتهای راز و نیاز هم نیازمندیم. آن هم از زبان اهلبیت عصمت و طهارت.
این دعا را که دعای «عبور از فتنهها» نام نهادهایم در یک تقسیمبندی در چهار فصل و هفده فراز میتوان به قرائت و مطالعه و تدبر نشست.
* فصل اول؛ زمینههای بروز فتنهها
امام سجاد علیهالسلام، در اولین فراز از دعا به ریشههای اصلی و زمینههای حقیقی بروز فتنه و گرفتاریهای جامعه اسلامی میپردازد:
۱. انحراف از هدایت الهی که موجب جهالت و سرگشتگی و حیرت فرد و جامعه است.
۲. مقاومت در برابر هدایت و سخن حق که نتیجه دنیاخواهی و خودپرستی و منفعتطلبی است.
۳. ناشکری نعمات زیبا و بیکران الهی؛ چون رسالت و ولایت و حاکمیت دینی
۴. تزلزل و عهدشکنی؛ که نقطه آغاز بروز فتنههاست.
این فراز از... «الهی هدیتنی» آغاز و به «فلک الحمد» ختم میشود.
* فصل دوم؛ ویژگیهای زمانهٔ ظهور فتنه
در این بخش سه ویژگی عمده و اصلی زمانهٔ بروز فتنهها بیان میشود. زمانهای که به خاطر آمیختگی حق و باطل و غبارآلودگی فضا، انسانها به دام دشمن میافتند و هلاک میشوند و در زمین خصم در مسیرهای پرآسیب و خطر قرار میگیرند و مستوجب قهر و خشم و عقوبت میشوند:
«تَقَحَّمتُ اَودِیَهَ الهلاک و حَلَلتُ شِعَابَ تَلَفِ و تَعَرَّضتُ فیها لِسَطَوَاتِکَ و بِحُلُولِها عُقُوباتِک...»؛ در وادیهای هلاکت فروافتادم و بر مسیرهای پرآسیب جای گرفتم و در معرض عقوبتهای تو قرار گرفتم...
* فصل سوم؛ شگردهای فتنه و دشمنی
امام الساجدین علیهالسلام در فرازهای بعدی، روشهای حرکت و نفوذ فتنه گران در ذهنها و دلهای انسانهای مؤمن را به رسایی و گویایی بیان میکنند:
...پس چهبسا دشمنی که شمشیر دشمنیاش را بر من برهنه کرده و لبهٔ آن را برای من تیز کرده... و با فریبکاری قصد من نموده است؛ و زهرهای مرگبارش را با آبِ خوردن من درآمیخته و مرا در برابر تیرهای بیخطایش قرار داده است؛ و چشم نگاهبانش را هیچگاه از من برنداشته و نخفته است؛ و تصمیم دارد به من گزند برساند و زهر کینهاش را در کامم فروریزد... و در کمین است مرا در آنچه هرگز بدان فکر نکردهام گرفتار سازد...چه بسیارند ستمگرانی که با نیرنگ و حیله بر من ستم روا داشته و دامهایش را بر سر راهم گسترده و مرا زیر نظر گرفته و چونان درندهای که به انتظار شکارش مینشیند در کمینم نشسته، در حالی که به من روی خوش نشان میدهد و چاپلوسی میکند ولی با چشمانی پر از کینه به من مینگرد...و چهبسا حسودی که بهرهمندیام از نعمتها راه گلویش را گرفته و شدت خشم، چون استخوانی در گلوی او گیر کرده است و با نیش زبانش به من طعنه میزند و با نسبت دادن عیبهای خود به من، مرا متهم میسازد و آبرویم را آماج تهمت قرار میدهد... و با خدعه و نیرنگ به من هجوم میآورد.
در این فرازهای برگزیده که ما ترجمه آن را آوردیم، امام سجاد علیهالسلام، انواع شگردهای فریبنده و نرم و پنهان و آشکار دشمن را برمیشمرد.
* فصل چهارم؛ روشهای مقابله با فتنهها
امام سجاد علیهالسلام در لابهلای فرازهای دیگری از این دعا با زبان راز و نیاز، ما را با روشهای مقابله با فتنهها نیز آگاه میسازد. روشهایی چون بصیرت افزایی برخاسته از توحید و توکل بر خداوند سمیع و بصیر و توسل بر ذیل عنایت پیامبر و اهلبیتش علیهمالسلام، صبر و استقامت و شکیبایی و حسن ظنّ به وعدههای الهی، فرصت سازی از تهدیدها و شکستن اتحاد فتنه گران.
این فراز با این دعای زیبا آغاز میشود:
«فنادَیتُک یا الهی! مستغیثا بک، واثِقاً بسُرعَهِ اجابتک...»
و چنین پایان مییابد: ای معبود من! مرا چنان رحمت و توفیق پیوستهای ارزانی دار که آن را نردبانی سازم و از آن به آسمان خشنودیات بالا روم و از عذابت ایمنی یابم. ای مهربانترین مهربانان!
بدان امید که با توسل عاشقانه و راز و نیاز عارفانه به درگاه الهی و بهرهمندی از ادعیه، در سراسر زندگی فردی و اجتماعیمان، ابواب رحمت و نعمت خداوند کریم بیش از پیش بر ما و جامعه انقلابیمان گشوده شود و کید و مکر دشمنان به خودشان بازگردد. انشاءالله
انتهای پیام/