جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
سامی کلیب نویسنده و تحلیلگر عرب

حوزه/ سامی کلیب نویسنده و تحلیلگر عرب در یادداشتی خاطرنشان کرد:هنگامی که پیشرفت علمی، پزشکی و تکنولوژی ایران را با وجود تحریم‌های چهل ساله این کشور مشاهده می کنیم، چه بسا به عنوان شهروندان عرب از وضعیت خود خجالت می کشیم.

به گزارش سرویس بین‌الملل خبرگزاری حوزه سامی کلیب نویسنده و تحلیلگر سوری و مجری شبکه تلویزیونی المیادین در یادداشتی ضمن اشاره به ویروس کرونا به بررسی وضعیت ایران و جهان عرب پرداخته که ترجمه آن تقدیم خوانندگان ارجمند می‌شود:

ایران در پزشکی،دارو و علم پیشرفت کرده و ما در دشنام دادن

۱- در پی کشف موردهایی از ابتلا به ویروس کرونا در ایران نیازی نیست درگیر یاوه گویی های رسانه ها یا تابع آن دسته سخنان پوچی که پس از ورود یک خانم مبتلا به این ویروس از تهران به بیروت به راه افتاد، شویم. چرا که در لبنان دو دستگی میان مخالفان و موافقان جمهوری اسلامی وجود دارد و هیچ کدام نخواهد توانست طرف دیگر را درباره درست بودن انتخاب خود متقاعد کند .
۲- اما هنگامی که پیشرفت علمی، پزشکی و تکنولوژیکی ایران را با وجود تحریم های چهل ساله این کشور مشاهده می کنیم، چه بسا به عنوان شهروندان عرب از وضعیت خود خجالت می کشیم؛ در حالی که  که توانایی مالی، انسانی و منابع طبیعی لازم برای تولید دارو در اختیار داریم. 
۳- در سال ۲۰۰۵ در یک گزارش یونسکو اعلام شد دولت ایران برای رفتن به سمت اقتصاد دانش بنیان تصمیماتی اتخاذ کرده و برنامه ای برای توسعه دانش علمی و پزشکی خود پیش از سال ۲۰۲۵ تدوین کرده است.از آن زمان به بعد تهران ۵۰ درصد از پژوهش های دانشگاهی خود را برای حل مشکلات داخلی و توسعه علوم اختصاص داده است و از زمان ارائه طرح ۲۰۱۰-۲۰۱۵ روی دانشمندان و پژوهشگران  تمرکز شده است. این طرح بلندپروازانه شامل زنان بسیاری شده است. به گونه ای که به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ طبق گزارش های یونسکو، چهل درصد از دارندگان مدرک دکترا به ویژه در زمینه سلامت زنان بوده اند. شمار پژوهشگران سالانه به حدود ۲۰۰۰نفر می رسد یعنی در حدود دو برابر سایر کشورهای جهان که همچنین یک چهارم آن ها زن هستند.
۴- همراه با سه برابر شدن شمار جمعیت ایران از سال ۱۹۶۰ تاکنون، مقامات این کشور از سال ۲۰۱۴ "طرح تحول سلامت" را آغاز و یازده نوع داروی اصلی ابداع کرده اند یعنی داروهایی که بیماری های غیرواگیردار را معروف به "MNT" درمان می کنند و شمار [شیوع] آن را به میزان ۲۵ درصد کاهش داده اند. فراتر این که تقریبا تمام ایرانی شامل پوشش کامل درمان هستند.
۵- از سال ۲۰۱۶ به بعد ایران سیستم درج اطلاعات غذایی را [روی کالاها] به منظور جلوگیری از زیاده روی در مصرف نمک، شکر و چربی اعمال کرده است و به این ترتیب میزان مصرف نمک از ۴درصد به ۲ درصد کاهش یافته است.


*نمونه هایی از پیشرفت های بزرگ پزشکی*
•ایران بیش از ۹۶ درصد نیازهای دارویی –شیمیایی و گیاهی-خود را تامین می کند. آیا کشوری در جهان عرب وجود دارد که تمام داروهای مورد نیاز خود را با تاثیرگذاری مشابه تولید کند؟ 
•ایران در جهان رتبه نخست را در پیوند کبد دارد. در مجتمع درمانی ابوعلی سینا در شهر شیراز با موفقیت چشمگیری عمل پیوند کبد و نیز پیوند پانکراس، کلیه، معده و اعضای بدن انجام می شود. بیشتر عمل های پیوند کبد از طریق انتقال از بیماران مرگ مغزی به افراد زنده انجام می شود و این عمل [کبد] در چهار سال اخیر به شش هزار عمل رسیده است. به علاوه این که عمل پیونده پانکراس به حدود ۲۵۰ عمل و عمل پیوند معده به ۴۰ عمل می رسد. 
•در شهر قم یکی از برجسته ترین مراکز جراحی چشم، استخوان، ستون فقرات و تعویض مفصل، لگن و زانو و درمان دستگاه عضلانی و اسکلتی و ترمیم بافت تا لامینوکتومی انجام می شود.
•ایران در تولید داروی تالاسمی و MNT به خود کفایی رسیده است.
•مرکز علوم اعصاب شناختی ایران رتبه ۱۹ را در جهان از نظر تعداد مقالات علمی دارا است. به عبارتی ایران رتبه نخست در منطقه را دارد.
•از سال ۲۰۱۳ طرح "گردشگری پزشکی" در ایران آغاز شد و این طرح برای کشور حدود ۲۵ میلیارد دلار در سال، تا سال ۲۰۲۵ درآمدزایی دارد زیرا این کشور در زمینه پزشکی توسعه فراوانی داشته است و همچنین به این علت است که هزینه های پزشکی سه برابر کمتر از کشورهای اروپایی است.
•ایران از جمله کشورهایی است که بیشترین پیشرفت را در درمان نازایی و کاهش سن یائسگی در انسان و حیوان داشته است.
•ایران از طریق کارخانه های دارویی خود در ترکیه به بیش از ۲۰کشور جهان از جمله کشورهایی در اروپا دارو صادر می کند.
•پژوهشگران و پزشکان ایرانی توانسته اند سلول های بنیادین فرد مبتلا به ویروس ایدز را برای نخستین بار در خاورمیانه کشت دهند. همچنین توانسته اند نتایج چشمگیری در درمان از طریق سلول های بنیادین به دست بیاورند و به پیشرفت زیادی در درمان بیماران نخاعی دست یافته اند.
•ایران در سال های گذشته در درمان بیماری ها و ویروس ابولا، ایدز، بی اختیاری ادراری و جراحی سرخوردگی مهره از طریق آندسکوپی پیشرفت داشته است. فراتر این که در تولید پماد برای زخم های پوستی و پانسمان برای ترمیم پوست و ابداع سیستم انتقال خون ضد انعقاد و نیز در زمینه بیماریهای سرطانی پیشرفت شگفت انگیزی داشته است.
•دانشگاه های ایرانی میزبان حدود ۴ هزار دانشجوی پزشکی خارجی است.
•طبق گزارش شرکت تامسون رویترز، ایران با تولید ۲۹۲۵ مقاله علمی تخصصی به رتبه ۱۷ در جهان در زمینه تولید علم از ابتدای سال ۲۰۱۳ ارتقا پیدا کرده است. 
•ایران رتبه نخست را در جهان در رشد میانگین تولیدات علمی چاپ شده دارا است و هر سه سال این رقم دو برابر می شود.این کشور تولید علمی خود را ۱۸ برابر افزایش داده است.
•ایران ۶.۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۱ برای پژوهش های علمی صرف کرده است.
•در سال ۲۰۱۲ در ایران بیش از ۳۸ هزار عنوان کتاب چاپ شد و این کشور با چاپ بیش از ۲۵۰ میلیون نسخه، رتبه نخست را در این زمینه در خارومیانه و رتبه دهم را در جهان دارا است.
•علاوه بر این که در صدر کشورهای خاورمیانه در تولید خودرو قرار دارد و در این زمینه رتبه دوازدم را در سطح جهان را از آن خود کرده است. همچنین ماهواره به فضا پرتاب کرده و به صورت چشمگیری در فناوری نانو پیشرفت داشته است و به میزان زیادی روی برنامه اتمی برای تولید برق و غیره اتکا کرده است.
•هنگامی که ایران به عنوان مثال به لبنان پیشنهاد ارسال داروهای مخصوص درمان سرطان را ارائه کرد، در صورت موافقت، ۵۱ درصد در هزینه های بودجه کشور صرفه جویی می شد.
۶- از آنجا که به عرب بودن خود افتخار می کنم، آرزو داشتم کشوری عربی را پیدا کنم که ایران را در تمام این پیشرفت های پزشکی به چالش می کشید و آرزو داشتم از همکارانم در رسانه ها، تحلیگران و فعالان شبکه های اجتماعی افراد بیشتری این واقعیت ها را می دانستند، چه بسا از این طریق برای پیشرفت در زمینه علم تلاش می کردیم به جای این که در زمینه دشنام دادن به مخالفان خود با کینه و از سر نادانی پیشرفت کنیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • عباس US ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۲
    2 1
    ملت ایران وعرب نداریم باید به فکر پیشرفت وفن آوری درتمام علوم در جهان اسلام داشته باشیم زیرا اسلام حد ومرزی ندارد وشامل نقشه های جغرافیایی هم نخواهد شد این یک وعده الهی برای جهان اسلام است ! در ضمن برادر عرب من جای تاسف وحسادت نداره ! شما هم از برادران مسلمان ما هستید بیایید به پشت پا زدن به غربیها در فناوری علم درجهان اسلام با هم تلاش کنیم