سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ |۲۴ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 26, 2024
گزارشی از موزه آستان مقدس قم

حوزه/ کارشناس موزه آستان مقدس کریمه اهل‌بیت(س) با اشاره به قدمت تاریخی یکی از آثار فاخر هنری نمایشگاه مجازی «بسم‌الله» گفت: برای نخستین بار «بسم‌الله الرحمن الرحیم» در «کاشی دو لبه»، متعلق به دوره ایلخانی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته‌شده است که این کاشی زرین‌فام از کاشی‌های مرقد مطهر قبلی بانوی کرامت، به تاریخ ۶۰۲ هجری قمری؛ یعنی حدود ۸۴۰ سال قبل اختصاص دارد و قدیمی‌ترین کاشی زرین‌فام تاریخ‌دار ایران است.

به گزارش خبرگزاری حوزه  حجت‌الاسلام محمدباقر مشکاتی طی گفت‌وگویی در مورد نمایشگاه مجازی «بسم‌الله» اظهار کرد: عظمت «بسم‌الله الرحمن الرحیم» و فضیلت گفتن و نوشتن این آیه الهی، مورد تأکید و سفارش دین بوده است؛ بر اساس متون دینی و روایات، تمامی کتب آسمانی با بسم‌الله الرحمن الرحیم آغاز شده است، هرچند تحریف کتب آسمانی به‌غیراز قرآن، ما را از مشاهده این موهبت محروم ساخته است.

وی افزود: مطلع قرآن کریم به‌عنوان آخرین و کامل‌ترین کتاب آسمانی با بسم‌الله است و تمامی سوره‌های قرآن به‌جز سوره برائت، با این آیه نورانی شروع شده است بنابراین خداوند متعال به ما آموزش عملی می‌دهد که همه کارهای‌مان را با ذکر بسم‌الله و استعانت از آن قدرت لایزال الهی آغاز نماییم.

حجت‌الاسلام مشکاتی ادامه داد: در فرمایشی از پیامبر اسلام صلوات الله و سلامه علیه و آله آمده که ” کل امر ذی بال فلم یبتدع ببسم‌الله الرحمن الرحیم فهو ابتر” هر کاری که با بسم‌الله... آغاز نشود ابتر و نافرجام خواهد ماند؛ در سبک زندگی اسلامی، گفتن بسم‌الله الرحمن الرحیم در آغاز روز، هنگام وضو گرفتن، هنگام خوابیدن و بستر رفتن، هنگام خوردن و آشامیدن، هنگام سفر و دعا کردن و … بسیار تأکید شده و استحباب دارد. در مواردی مثل ذبح شرعی حیوانات، هنگام شکار و…گفتن بسم‌الله واجب است و نگفتن آن موجب حرمت گوشت آن‌ها است.

وی تصریح کرد: در روایت است که کسی که برای تعظیم اسم الهی بسم‌الله الرحمن الرحیم را زیبا بنویسد، گناهانش بخشیده می‌شود. در روایت دیگری، زیبا نوشتن بسم‌الله موجب داخل شدن کاتب در بهشت برشمرده شده است.

حجت‌الاسلام مشکاتی عنوان کرد: نکته بسیار جالب اینکه امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام به زیبانویسی بسم‌الله سفارش می‌فرموده و با جزئیات به شیوه نگارش بسم‌الله اشاره می‌کند و می‌فرماید بای بسم‌الله را نکشید ولی سین آن را بکشید که خط را زیبا می نماید.

کارشناس موزه آستان مقدس کریمه اهل‌بیت(س) خاطرنشان کرد: نوشتن بسم‌الله الرحمن الرحیم نیز، مانند گفتن آن نشانه مسلمانی و دین‌داری بوده و نقش برجسته و کاربردی در سبک زندگی اسلامی دارد، در این راستا باید کارهای هنری و فرهنگی زیادی در این زمینه صورت گیرد.

حجت‌الاسلام مشکاتی در مورد محتوای نمایشگاه مجازی «بسم‌الله» بیان کرد: حضور و بروز بسم‌الله به‌عنوان جلوه‌های هنری و معنوی در زندگی هنرمندان مسلمان، پیشینه‌ای تاریخی دارد و به عبارتی می‌توان گفت هنر در خدمت قرآن بوده است.

وی ادامه داد: در این نمایشگاه انواع و اقسام آثار هنری مزین به «بسم‌الله» در معرض نمایش گذاشته‌شده که می‌توان به مواردی مانند؛ بسم‌الله محراب با کاشی معرق، بسم‌الله روی چرم، بسم‌الله پرده خانه کعبه، بسم‌الله روی چوب به سبک معرق و منبت‌کاری، بسم‌الله روی فلز به سبک مشبک‌کاری، بسم‌الله حکاکی شده روی انواع فلز و غیره اشاره نمود.

حجت‌الاسلام مشکاتی ادامه داد: از دیگر آثار این مجموعه نفیس، بسم‌الله درب‌های قدیمی حرم مطهر فاطمی متعلق به دروه صفویه و قاجار است. همچنین می‌توان از مواردی مانند؛ بسم‌الله نصب شده به ضریح مطهر مرتبط با دوره قاجار، بسم‌الله کاشی ستاره‌ای متعلق به دوره ایلخانی، بسم‌الله زیارت‌نامه‌های چوبی و فلزی دوره صفویه و قاجاریه، بسم‌الله وقف نامه‌های قدیمی حرم مطهر، بسم‌الله زیارت عاشورا به‌صورت قلم‌زنی روی فلز، بسم‌الله به همراه سوره حمد روی چرم، بسم‌الله نگین‌ها و سنگ‌های قیمتی، بسم‌الله روی ابزار سوگواری و توغ‌های مشبک‌کاری شده عزاداری، بسم‌الله خطبه حضرت زهرا (سلام‌الله علیها)، بسم‌الله روی ساعدبند و بازوبند جنگی متعلق به دوره قاجار، بسم‌الله سنگ یادمان بانی صحن امام رضا (علیه‌السلام) و... نام برد.

کارشناس موزه آستان مقدس در مورد انواع خطوط بسم‌الله گفت: در این نمایشگاه انواع خطوط کم‌نظیر دیوانی، ثلث، نستعلیق، نسخ عربی، نسخ ایرانی، اجازه، ریحان و ذوقی (آزاد) با تنوع آرایه‌های هنری، قابل مشاهده است.

وی با اشاره به قدمت تاریخی یکی از آثار فاخر هنری نمایشگاه مجازی «بسم‌الله» گفت: برای نخستین بار «بسم‌الله الرحمن الرحیم» در «کاشی دو لبه»، متعلق به دوره ایلخانی در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است که این کاشی زرین‌فام از کاشی‌های مرقد مطهر قبلی بانوی کرامت، به تاریخ ۶۰۲  هجری قمری؛ یعنی حدود ۸۴۰ سال قبل اختصاص دارد و قدیمی‌ترین کاشی زرین‌فام تاریخ‌دار ایران است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha