به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، دکتر سید سعیدرضا عاملی در ابتدای چهل و نهمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، ضمن تسلیت شهادت امام محمد باقر (ع) از دست اندرکاران برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکل های قرآن و عترت تشکر کرد و گفت: جامعه قرآنی در شرایط کرونا و مشکلات اقتصادی پیش آمده در کنار دستگاههای اجرایی که وظیفه خدمترسانی به مردم را در این شرایط دارند، میتوانند به صبر و بردباری مردم برای تحمل این شرایط کمک کنند چرا که صبر، عقل انسان را برای طی کردن مسیر درست تقویت و کمک میکند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درمورد گزارش توزیع اعتبارات سال ۱۳۹۸ صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی، تأکید کرد: گزارش مالی بودجه تخصیص داده شده به دستگاهها باید به صورت شفاف ارائه شود و تخصیص بودجه تا قبل از دریافت گزارش عملکرد مالی انجام نشود.
ارائه گزارش توزیع اعتبارات سال ۱۳۹۸ صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی
پیش از دستور نخست جلسه قرائت گزارش توزیع اعتبارات سال ۱۳۹۸ صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی توسط محمدعلی خواجهپیری، رئیس کمیته تخصیص اعتبارات این صندوق بود.
وی در تشریح جزئیات توزیع ۱۳ میلیارد تومان اعتبار قرآنی دریافت شده در اسفندماه سال ۹۸ که امسال توزیع شده است، گفت: ۵ میلیارد تومان برای حفظ قرآن، ۶ میلیارد تومان برای مؤسسات قرآنی، یک میلیارد تومان برای نظارت و پایش کمیسیونها و راهبری اسناد و یک میلیارد تومان نیز برای نظامسازی قرآنی اختصاص پیدا کرده است.
در ادامه جلسه اعضای جلسه به نقد و بررسی گزارش توزیع اعتبارات سال ۱۳۹۸ صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی پرداختند و از جمله نقدهای وارد شده به این گزارش تخصیص مساوی بودجه به موسسات قرآنی، شفاهی بودن و شفاف نبودن گزارش بود.
ارائه گزارش آخرین وضعیت نهایی سازی ادغام اتحادیههای مردمنهاد قرآنی کشور
پیش از دستور بعدی جلسه به قرائت گزارش آخرین وضعیت نهاییسازی ادغام اتحادیههای مردمنهاد قرآنی کشور اختصاص داشت.
دکتر مهدی محمدی، رئیس ستاد برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکلهای قرآن و عترت به ارائه گزارشی در مورد روند ادغام و برگزاری انتخابات پرداخت و تأکید کرد: تنها مرجع صدور مجوز اتحادیهها، تشکلها، انجمنها و خانههایی که در حوزه فرهنگ و هنر و قرآن زیر نظر وزارت ارشاد میتوانند فعالیت کنند دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی است.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: سال گذشته توافق سه جانبهای بین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی مبنی بر ادغام این دو اتحادیه صورت گرفت.
وی با بیان اینکه بعد از این توافق بلافاصله این امر به وزارت ارشاد و دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی واگذار شد، ادامه داد: با توجه به تأکید وزیر ارشاد بر اینکه مشکلات جامعه قرآنی و دو اتحادیه حتیالمقدور توسط مدیران عامل و روسای هیئت مدیره حل شود، کوچکترین دخالت حاکمیتی در این قضیه نداشتیم.
دکتر محمدی یادآور شد: از مهرماه ۹۸ فرآیند حل اختلاف دو اتحادیه آغاز شد و تا سوم مرداد که روز انتخابات بود، ادامه داشت. در این مدت حدود ۴۰ جلسه برگزار شد تا در نهایت اساسنامه مورد تأیید قرار بگیرد.
رئیس ستاد برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات قرآنی گفت: در جلسات آخر به دو نتیجه رسیدیم، اولین نتیجه این بود که ابتدا یک مجمع عمومی در تهران تشکیل شود که به دلیل شیوع ویروس کرونا مجمع برگزار نشد.
دبیر هیئت رسیدگی به امور مراکز فرهنگی ادامه داد: نتیجه دوم این بود که اعضای هیئت مدیره فعلی که عضو جلسات هم بودند یک اتحادیه سومی را معرفی کنیم تا شرایط بهداشتی به قبل برگردد و بتوانیم مجمع عمومی را برگزار کنیم.
وی با تأکید بر اینکه انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکلهای قرآن و عترت ، اظهار داشت: از بین ۶۶ داوطلب هیئت مدیره ۱۵ نفر به عنوان عضو اصلی هیئت مدیره و ۱۵نفر به عنوان عضو علیالبدل و از ۱۵ نفر داوطلب بازرسی ۳ نفر عضو اصلی و ۳ نفر عضو علی البدل انتخاب شدند.
دکتر محمدی با بیان اینکه از دوستان دو اتحادیه خواستیم صورت جلسه انحلال را تهیه و به استانها ارسال کنند، گفت: برگزاری انتخابات و انحلال دو اتحادیه قرآنی اتفاق مبارکی بود که به لطف خدا اتفاق افتاد و در حال حاضر انحلال انجام شده است و اتحادیه کشوری انتخابات استانی را نیز برگزار خواهند کرد.
وی از برگزاری اولین جلسه هیئت مدیره اتحادیه کشوری موسسات و تشکل های قرآن و عترت خبر داد و گفت: انشالله در این جلسه مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره انتخاب شود.
تقدیر دکتر عاملی از دستاندرکاران برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری مؤسسات قرآنی
دکتر عاملی هم در مورد برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکلهای قرآن و عترت گفت: از دوستان دو اتحادیه که ادغام را انجام دادند قدردانی میکنم. بحث تلفیق دو اتحادیه در رسانهها پررنگ شد و جامعه قرآنی را آزار داد که لذت ادغام این دو اتحادیه کار مبارکی بود و به لطف خدا انتخابات به خوبی برگزار شد.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی تأکید کرد: موضوع ثبت و لغو دو اتحادیه قبلی و اختصاص امکانات آنها به اتحادیه مدغم پیگیری شود.
در ادامه جلسه لوح تقدیر به دلیل اهتمام در برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکلهای قرآن و عترت از سوی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به دکتر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دکتر مهدی محمدی، رئیس ستاد برگزاری انتخابات اتحادیه کشوری موسسات و تشکلهای قرآن و عترت اهدا شد.
بررسی پیشنویس سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت
دستور اول جلسه بررسی و تصویب پیشنویس سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت بود، که دکتر سیما سادات لاری، معاون فرهنگی و دانشجویی وزیر بهداشت به ارائه توضیحاتی در مورد سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت پرداخت و گفت: این سند چهارمین سند شورای توسعه فرهنگ قرآنی است که زحمات زیادی برای تهیه آن انجام شده است.
وی ابراز امیدواری کرد: با تصویب سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در نظام سلامت و سیاستگذاری و برنامهریزی مناسب، زمینه بهرهبرداری حداکثری از آموزههای ناب اسلامی در عرصه سلامت فراهم شود.
بعد از ارائه گزارش از فرآیند تدوین و نهاییسازی پیشنویس این سند، اعضا در مورد مفاد این سند به بحث و گفتگو پرداختند.
دکتر عاملی: مراکز تحقیقاتی ویژه با الهام از قرآن و تعالیم اهل بیت(ع) تشکیل شود
در ادامه جلسه دکتر عاملی ضمن قدردانی از دست اندرکاران تدوین سند توسعه پژوهش و آموزش عالی در نظام سلامت گفت: نکته ظریفی که در سند وجود دارد، همان مطلب چشمانداز است.
وی افزود: نگاه پراگماتیستی به قرآن نگاه بسیار خطرناکی است که در میان برخی از علمای حوزوی و روشنفکران نیز وجود دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: نگاه پراگماتیستی آموزههای علمی و تجربی را یک طرف و آموزههای قرآنی را طرف دیگر میگذارند و بعد میگوید قرآن همین را گفته که علم تأکید کرده است؛ خطری که این موضوع دارد این است که آموزههای الهی و قرآنی را در معرض ابطال پذیری قرار میدهند.
دکتر عاملی با بیان اینکه قوانین علمی خطاپذیر هستند و یک قانون جدید، قانون قبلی را باطل میکند، اظهار داشت: وقتی آموزه قرآنی را با آموزه علمی اثبات شود، قرآن را در معرض خطاپذیری قرار میدهیم.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: در چشمانداز سند نوشته شده است که "شکلگیری بنیانهای علمی جهت استفاده روشمند از آموزههای قرآنی"، به این معنا که از قرآن میخواهد بیاموزد که درخواست بنده این است که در چشمانداز عبارت الهام و استفاده روشمند نوشته شود.
دکتر عاملی یادآور شد: دکتر موسوی موحد آزمایشهای زیادی در علوم تجربی با الهام از آموزههای قرآنی انجام داده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه خدای متعال بایستههای هستی را هم در تکوین و هم در تشریع تدبیر کرده است. این بدین معناست که قرآن کریم در بردارنده مجموعه مهمی از قوانین و مقررات قطعی و تدبیر شده در مورد هستی است که الهام از آنها میتواند مسیر دانشی مستحکم و موثر و جامعی را بوجود آورد.
وی تأکید کرد: باید از قرآن کریم، الهام بگیریم تا بتوانیم مسیر بعدی را درست برویم و این دقتی که در چشمانداز سند مورد توجه بوده، قابل تشکر و قدردانی است.
رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: این انتظار از وزارت بهداشت و درمان میرود که این مسیر را در حوزه پژوهشها، آزمایشها و مطالعات راهبردی ایجاد کند و مراکز تحقیقاتی خاص و ویژه با الهام از قرآن و تعالیم اهل بیت(ع) تشکیل دهد.
تصویب سند توسعه پژوهش و آموزش عالی در نظام سلامت
مهمترین نظرات ارائه شده توسط سایر اعضای جلسه نیز معطوف به ضرورت شفاف و روشنتر شدن چشمانداز سند، اصلاح برخی عبارات اهداف و اصول و راهبردها و ضرورت توجه بیشتر به ابعاد تبلیغی ترویجی و آموزش عمومی سند بود.
در ادامه پس از پاسخ دبیرخانه کمیسیون به بسیاری از نکات و ملاحظات مطرح شده در جلسه، سند توسعه پژوهش و آموزش عالی در نظام سلامت به تصویب رسید و مقرر شد پس از اصلاح بر اساس نکات مطروحه در جلسه، سند برای اعضای جلسه ارسال شود و اگر در بازه زمانی دو هفته ملاحظه قابل اعتنایی ارائه نشد، سند به عنوان مصوبه نهایی ابلاغ شود.
دستور دوم این جلسه ارائه گزارش یکساله روند اجرای سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور بود که نظر به عدم حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان رئیس کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور و نماینده ایشان، این دستور به جلسه آتی شورا موکول شد.
همچنین مقرر شد با توجه به عدم ابلاغ شناسنامه اقدامات این سند و برگزار نشدن جلسات کمیسیون طی حدود یک سال و نیم گذشته، تا دو ماه آینده ضمن تشکیل جلسه کمیسیون، شناسنامه اقدامات سند تصویب شده و به دستگاهها و نهادها ابلاغ شود.
بررسی مصوبه تدوین آییننامه شوراهای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استانها
دستور بعدی جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی "بررسی پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص مصوبه تدوین آییننامه شوراهای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استانها" بود.
دکتر عبدالهادی فقهیزاده معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص این دستور بیان کرد: تقاضای ما این است که مانند دو جلسه چهاردهم و چهل و پنجم شورای توسعه، اولاً بر عدم توسعه تشکیلاتی تأکید شود و شورای فرهنگ عمومی استانها کماکان دستورات قرآنی و غیر قرآنی را همزمان بررسی کنند.
وی افزود: اگر در مواردی لازم شد کارگروهی با حضور صاحبنظران برجسته قرآنی برجسته تشکیل شود که در حال حاضر در استانها انجام میشود و تاکنون مشکلی با آن نداشتهایم.
پس از ارائه گزارش در مورد روند این دستور توسط دبیر کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآن کشور و تبادل نظر اعضا در مورد ادامه فعالیت شوراهای قرآنی در استانها، مقرر شد کمیته منتخبی موضوع را بررسی و پیشنهاد خود را برای تصویب نهایی به شورا ارائه کند و تا زمان تصویب در شورا، فعالیت شوراهای استانی طبق روال گذشته ادامه داشته باشد.
تصویب ضوابط عضویت دستگاهها در جلسات شورا و کمیسیونها
چهارمین دستور این جلسه به بررسی موضوع تصویب ضوابط عضویت دستگاهها در جلسات شورا و کمیسیونها اختصاص داشت.
بر اساس این گزارش بعد از تصویب منشور و تشکیل شورا، همواره درخواستهایی برای عضویت ارائه شده که عمده درخواستها برای بهرهمندی از منافع مالی بوده است که در سال ۹۴ گروهی کارشناسی در دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای ارائه شاخصهای عضویت تشکیل شد و متعاقب ارائه گزارش گروه با عنوان بازآرایی ترکیب جلسات راهبری نظام قرآنی دو تبصره به منظور ساماندهی حضور و مشارکت اعضا به تصویب شورا رسید. در جلسه ۴۷ مورخ ۱۰/۱۰/۹۸ شورا، پس از بررسی پیشنهاد عضویت «ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد» در کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی، مقرر شد ضوابط و شاخصهای عضویت در کمیسیونها و کارگروههای وابسته تهیه شود.
در نهایت با توجه به بررسیهای متعدد موضوع درجلسات کارشناسی، کمیسیونهای تخصصی، مجمع مشورتی و شورای توسعه، ضوابط عضویت دستگاهها در جلسات شورا و کمیسیونها به تصویب اعضا رسید.
انتهای پیام
منبع: پایگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی