به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، کرسی آزاداندیشی با عنوان «موانع و راهکارهای شادی و نشاط زن در اسلام» با ارائه حجت الاسلام والمسلمین علی صغیرا و دبیرعلمی خانم حوا بهرامی در مدرسه علمیه کوثر اصفهان برگزار شد.
حجت الاسلام صغیرا، استاد ارائه دهنده این کرسی، به تشریح معنی شادی و نشاط پرداخت و گفت: نمی توان تفکیکی بین شادی زن و مرد قائل شد، شادی همان احساس رضایتمندی از زندگی فردی است.
وی ادامه داد: در اسلام دو نوع شادی وجود دارد شادی مذموم و شادی ممدوح، گاهی افراد با ستم کردن به دیگران، استماع موسیقی های حرام، خوردن قرص های روانگردان و... شاد می شوند، این نوع شادی از نظر اسلام مذموم و مورد نکوهش واقع شده، موقت و گذراست و باعث آسیب های جدی به روح و روان انسان می شود، در شادی هایی از نوع افراطی گاهی افراد اقدام به خودکشی می کنند، مثلا خواننده هایی به خاطر اینکه در برنامه ای، اجرای خوبی داشته اند آنقدر شاد می شوند که خودکشی می کنند.
حجت الاسلام صغیرا گفت: در مقابل شادی هایی هم وجود دارد که ممدوح است. این نوع شادی که حقیقی و دائمی می تواند باشد باید کل مسیر حیات انسان یعنی زندگی الی الابد را شامل شود نه اینکه فقط مختص زندگی دنیوی انسان باشد، لازمه این نوع شادی این است که انسان مشکلات و مسائل دنیا را در مقابل حیات ابدی هیچ بداند و در مواجهه با امتحانات الهی ناسپاسی نکند.
وی با اشاره به آیه «ولنبلونکم بشیء من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و بشر الصابرین»، گفت: انسان باید با در نظر گرفتن کل حیات خود و در مواجهه با امتحانات هم احساس خوشبختی نماید و این مسئله را مد نظر گیرد که هر چه امتحانات سخت تر باشد قطعا جایگاه رفیع تری خواهد داشت. لذا اگر انسان جایگاه خود و خدا را در دنیا بشناسد و باور کند که بنده است و باید بندگی کند، احساس نارضایتی و ناسپاسی برایش پیش نمی آید.
حجت الاسلام صغیرا اولین راهکار ایجاد شادی و نشاط را داشتن توکل به خدا در زندگی عنوان کرد و گفت: باید در زندگی تلاش خود را انجام دهیم و بقیه را به خدا بسپاریم تا نشاط و احساس رضایت در زندگی داشته باشیم.
وی با اشاره به سخت ترین شرایط دوران جنگ تحمیلی و نشاط بارز رزمندگان اسلام و احساس رضایتمندی آنان در آن شرایط سخت، عدم تجهیزات جنگی کافی و نیروهای انسانی ناکافی در جنگ و حتی تحمل گرسنگی و تشنگی های چند روزه در آن دوران، گفت: رزمندگان اسلام، به خدا توکل داشتند و باور داشتند که در شرایط امتحانات الهی هرچه سخت تر قرار گیرند در حیات ابدی جایگاهی رفیع تر خواهند داشت و همچنین رضایت الهی را سرلوحه امور خود قرار داده بودند.
حجت الاسلام صغیرا راهکار بعدی برای ایجاد نشاط در زندگی را رضایت از زندگی دانست و با اشاره به شعر صغیر اصفهانی «ظهور غم بود از نارضایی/ رضا شو تا زغم یابی رهایی»، گفت: مقام رضا و احساس رضایتمندی از خدا همان است که امام حسین علیه السلام در قتلگاه داشتند. بنابراین باید در کسب مقام رضا و شکرگزاری در هر مرحله ای از زندگی تلاش کنیم و همین احساس رضایتمندی باعث نشاط می شود.
وی راهکار بعدی ایجاد نشاط را باورمندی وعده های الهی دانست و گفت: هر چه به وعده های خدا باور داشته باشیم ایمان ما هم بیشتر می شود و لذا احساس ترس و حزن نخواهیم داشت.
حجت الاسلام صغیرا به داشتن امید در زندگی اشاره کرد و گفت: امید داشتن، شادی آور و نشاط بخش است و ناامیدی از کیدهای شیطان می باشد و باعث عدم نشاط می شود.
وی داشتن هدف در زندگی را راهکار بعدی ایجاد نشاط در زندگی دانست و ادامه داد: در آغاز هر کاری به هدف و نتیجه آن کار فکر کنید، داشتن هدف در زندگی به انسان امیدواری می دهد و باعث نشاط خواهد شد.
حجت الاسلام صغیرا بدون تکلف بودن در زندگی را یکی دیگر از موراد شادی و نشاط بیان کرد و گفت: چون تعلق و تکلف در زندگی باعث عدم لذت و نشاط در زندگی می شود، انسان باید خود را فقط متعلق به خدا بداند و به آنچه خدا به او داده یا نداده راضی باشد و ایمان به حکمت الهی داشته باشد تا به مقام رضا برسد، احساس رضایت و نشاط نیز خواهد داشت.
وی با اشاره به دستورالعمل های اهل بیت(علیهم السلام) پیرامون داشتن نظم در زندگی، به برکت ناشی از داشتن نظم اشاره نمود و گفت: برای ایجاد نشاط و دوری از سردرگمی، نظم داشتن بسیار اساسی به نظر می رسد.
حجت الاسلام صغیرا با اشاره به نقش تغذیه در ایجاد نشاط، اظهار کرد: استفاده از غذاهای آماده و ناسالم و دارای طبع سرد، باعث افسردگی و سستی می شود و با اشاره به سخن ابن سینا که گفته اگر می خواهید ملتی را تحت سلطه قرار دهید غذاهای سرد به آنها بدهید واگر بخواهید آنها را شکوفا کنید غذاهای گرم بدهید، استفاده از تغذیه مناسب را در ایجاد نشاط و دوری از افسردگی موثر دانست.