به گزارش خبرگزاری حوزه، نشست علمی مجازی ۱۶، با عنوان" انقلاب اسلامی و آفاق تمدنی آن" در ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی، با حضور اساتید گرامی حجت الاسلام و المسلمین احمد رهدار و حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی برگزار گردید و در راستای موضوع انقلاب اسلامی و آفاق تمدنی آن، سه محور ابعاد و وجوه تمدنی انقلاب اسلامی و الزامات آن و چالش ها و موانع پیش روی تمدن سازی مورد بررسی قرار گرفت.
*انقلاب اسلامی و ابعاد و وجوه تمدنی آن
حجت الاسلام و المسلمین احمد رهدار در این نشست گفت: در گام اول انقلاب، دو مرحله بزرگ را که حیث تمدنی دارند را طی کرده ایم؛ مرحله نخست:نظام جمهوری اسلامی تبدیل به قدرت نقطه ای شده است؛ قدرتی که در محدوده جغرافیایی خودش قدرت حفظ خود و مقابله با تهدیدها را داراست.
مرحله دوم: نظام جمهوری اسلامی از قدرت نقطه ای به قدرت منطقه ای تبدیل شده است که قابلیت تأثیرگذاری در سطح منطقه ای را داراست. ناکام گذاردن نقشه نظام سلطه برای منطقه در قالب بحران سوریه و نابودی داعش با وجود هزینه ای هنگفت آنان نمونه این قدرت است .
در گام دوم انقلاب و در راستای تمدن سازی، انقلاب اسلامی باید از سطح قدرت منطقه ای فراتر رفته و تبدیل به قدرت بین الملی شود.
جمهوری اسلامی حداقل در سه حوزه استعداد آماده تری برای یک؛ حوزه علم و دیپلماسی علم که نقش آفرینی در زمینه صادرات علم است.
دو؛ حوزه دیپلماسی عمومی و مردمی با استفاده از ظرفیت هایی مانند مرکز جهانی اهل بیت علیهم السلام و مناسک اربعین حسینی و بسترهای دیگر.
سه؛گفتمان مقاومت که البته باید دو تحول پیدا کند؛ اول آنکه از گفتمان نظامی به گفتمان غیر نظامی تعمیم پیدا کند. گفتمان مقاومت در فرمت علم، حقوق، سیاست، فرهنگ و...دوم آنکه؛ از گفتمان شیعی غالب، به گفتمان اسلامی با تولید و ارایه نظریه قرآنی مقاومت تعمیم پیدا کند.
حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی نیز در ادامه این نشست گفت: نگاه تمدن ساز به انقلاب اسلامی در گرو خوانش ما از انقلاب و پاسخ به این سؤال است که انقلاب اسلامی علیه چه بود؟اگر انقلاب اسلامی، صرفاً انقلابی علیه استبداد داخلی قلمداد شود، نتیجه آن این خواهد بود که انقلاب به عنوان یک پروژه مصرف داخلی داشته و فرایند آن پایان پذیر است.
اما اگر انقلاب اسلامی به عنوان یک فرایند و پروسه در راستای تحقق و زمینه سازی تفکر مهدویت در نظر گرفته شود که هرچند ظرف و پوسته آن ایران است، اما ظرفیت و قابلیت تعمیم به ابعاد جهانی را داراست.
برای تمدن سازی نیاز به ظرفیت ارایه پیامی در سطح جهانی و ارایه آن در قالب سبک زندگی جهانی است. کاری که تمدن غربی به دنبال آن است. انقلاب اسلامی هم در سطح ارایه پیام و ادبیات انقلاب ؛ ادبیات نفی سلطه، کرامت انسانی، استقلال، عدالت، رجوع به معنویت و آسمان، ظلم ستیزی و...و هم ارایه سبک زندگی و ارایه الگویی فراگیر و قابل پذیرش و جذاب در سطح جهانی و قابلیت نرم افزاری مناسب از ظرفیت لازم برخوردار است و علت دشمنیها با انقلاب اسلامی به دلیل همین ظرفیت انقلاب اسلامی است.
*الزامات تمدن سازی؛ وظیفه دولت و مردم
حجت الاسلام و المسلمین احمد رهدار هم در سخنانی خاطر نشان ساخت: دولتمردان و مردم باید توجه داشته باشند که انقلاب اسلامی را به جمهوری اسلامی و مرزهای آن تقلیل ندهند. انقلاب اسلامی موازنه قدرت را به نام دین در عرصه جهانی تغییر داده است. نباید مسیر انقلاب به نیازهای محدود و اقتصاد تقلیل پیدا کند و نسبت به هدفها و آرمان ها غفلت شود.
به میزان ادعای جهانی انقلاب اسلامی، شاهد موضع گیری و ومواجهه غرب و شرق با آن هستیم که این فشارها موجب ارتقای ظرفیت ما شده و نباید جایگاه خودمان را فراموش کنیم.
حضرت امام ما را طوری تربیت کرد که با شیطان بزرگ و غول جبهه باطل بجنگیم و این خودش بیانگر این است که ما در رأس جبهه حق قرار داریم.
حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی:
هر تمدن به میزان تاب آوری که دارد، ماندگار خواهد بود. تاب آوری در برابر تمدن غربی در صورتی است که توان ارایه علوم انسانی اسلامی و شکل گیری فناوریهای مناسب به وجود بیاید.
مردم سالاری دینی و ترسیم این الگو در برابر الگوهای تمدن غربی از الزامات تمدن سازی انقلاب اسلامی است.
ریل گذاری انقلاب اسلامی به سمت مهدویت است و متناسب با آن باید حرکت کنیم.اگر داعیه تمدنی داریم باید کارگزار در تراز آن داشته باشیم. نمی توان نگاه تمدنی داشت، اما کارگزار در تراز آن را نداشت.
باید به گونه ای ریل گذاری و سرمایه گذاری شود که نسل بعد را به این نقطه برساند.
از الزامات تمدن سازی؛ گفتمان سازی، ایده سازی و نهاد سازی و بازخوانی نقاط ضعف و ترمیم آنهاست.
*چالش ها و موانع پیش روی انقلاب اسلامی در راستای تمدن سازی
حجت الاسلام و المسلمین سید سجاد ایزدهی گفت: نوع نگاه نسبت به انقلاب اسلامی و تقلیل آن به پوسته و ظرف ایران از موانع تمدن سازی است. فقدان کارگزاران در تراز تمدن سازی. برای رسیدن، تنها گفتن ملاک نیست، بلکه نیاز به گفتمان سازی است. صرف رفتن معیار نیست، بلکه نیاز به ریل گذاری مناسب است.آنچه گفته شد، دریچه ای برای ورود به این مباحث بوده و بدیهی است بررسی ابعاد این موضوع نیازمند جلسات متعددی است.