به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، همایش بینالمللی قرهباغ با هدف تبیین گفتمان مقام معظم رهبری از سوی مرکز مدیریت حوزه های علمیه هم اکنون با حضور میهمانانی از داخل و خارج کشور به صورت حضوری و مجازی و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و با هماهنگی با ستاد کرونا در سالن امین ساختمان دارالولایه در قم برگزار شد، با قرائت بیانیه به کار خود پایان داد که متن آن به این شرح است:
وَمَا لَکُمْ لَا تُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِینَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَٰذِهِ الْقَرْیَهِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ وَلِیًّا وَاجْعَلْ لَنَا مِنْ لَدُنْکَ نَصِیرًا.
آذربایجان، کشوری مسلمان، با مردمانی غیور و دلداده پیامبر (ص) و اهل بیت مکرمش (ع) است که صاحب فرهنگ و تاریخی عمیق می باشد. آذربایجان، به ویژه قره باغ در طول تاریخ تشیع، مهد عالمان بزرگ بوده و علمای این سرزمین بر تارک آسمان علم و دانش درخشیده اند. سلطه ۷۰ ساله کمونیسم بر این منطقه نیز هیچگاه از ارادت مردم آزاده وشریف آن به دین مبین اسلام و پیامبر عظیم الشأن (ص) و خاندان پاک آن حضرت(ع) نکاسته است. مردم بزرگ این کهن بوم، همواره پایداری خود را در مسیر اسلام و قرآن و هجوم مستکبران و قدرتهای فاسد نشان داده و خواهند داد. سرزمین آذربایجان، به ویژه منطقه قره باغ، پاره تن اسلام بوده واشغال آن توسط دیگران، ظالمانه و برخلاف سفارشات مصرح قرآن و سیره اهل بیت ما و قوانین بین المللی و منطق تاریخی است.
رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در تاریخ ۱۷ ربیع الاول سال ۱۴۴۲، مصادف با ۱۳ آبان ۱۳۹۹ و سوم نوامبر ۲۰۲۰ میلادی) در اهمیت و جایگاه جمهوری آذربایجان و لزوم بازپس گیری تمام سرزمین های اشغالی آن و منطقه قره باغ، بیانات صریح و شفافی فرمودند که با هدف تبیین رهنمودهای معظم له، همایش قره باغ ۱۷ ربیع به همت حوزه های علمیه و سایر نهادهای جمهوری اسلامی در روز دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۹ با حضور عالمان و فرهیختگان دینی، فرهنگی و سیاسی در خانه اهل بیت، شهر مقدس قم، برگزار گردید.
در پایان این همایش، بیانیه ای در یازده بند تنظیم شده است که به شرح ذیل قرائت می گردد:
۱. گفتمان قره باغ ۱۷ ربیع که توسط رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای بیان گردیده است را برترین و فصیح ترین گفتمان درخصوص قره باغ در کل جهان دانسته و ضرورت تبیین و تحقق آن را یادآوری می نماییم.
۲. براساس قوانین بین الملل، منطقه قره باغ متعلق به جمهوری آذربایجان، جزئی از خاک اسلام بوده و از این سرزمین، جداناپذیر است. لذا ما به سفارش آیات قرآن و سیره معصومین (ع) و به اقتضای فلسفه انقلاب اسلامی و فرمایش های حضرت امام و مقام معظم رهبری خود را ملزم به حمایت و دفاع از مظلوم می دانیم؛ لذا از سرزمین و مردم مظلوم آذربایجان، حمایت و دفاع می کنیم و معتقدیم دولت و ملت جمهوری آذربایجان در بازپس گیری این اراضی، کاملا قانونی و شرعی عمل کرده و با این اقدام، درصدد اجرای چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برآمده است.
٣. حاضران در همایش قره باغ ۱۷ ربیع، تأکید دارند که باید مسئله امنیت و صلح در منطقه را به دور از پناه بردن به نیروهای بیگانه و دخالت های آنها و دشمن صهیونیستی ویاری جستن از هم پیمانان و دوستان آنها محقق ساخت.
۴. از نهادهای بین المللی انتظار می رود که با استفاده از اهرم های اختیار، نسبت به وادار کردن طرف اشغالگر به پذیرش حق حاکمیت جمهوری آذربایجان و پایان دادن به اشغالگری اقدام کنند.
۵. برخی از کشورها با ایجاد موج ایران هراسی و شیعه هراسی، به دنبال اهداف شوم و تفرقه افکنانه خود هستند. آنها با ایجاد بدبینی نسبت به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران و دامن زدن به شایعات بی اساس، به دنبال اختلاف افکنی بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان و در نتیجه، ناامن کردن منطقه هستند تا از آب گل آلود، ماهی خود را صید کنند. آنها می خواهند زمینه حضور و نفوذ نیروهای تکفیری، قدرت های استکباری و صهیونیسم را در این مناطق فراهم آورند تا در سایه جنگ و اختلاف، به اهداف نامشروع خود دست یابند. براین اساس، وظیفه دینی، شرعی، اخلاقی و انسانی مسلمانان، به ویژه مردم شریف جمهوری آذربایجان است که با هوشیاری کامل نسبت به توطئه ها، از تمامیت ارضی کشور عزیز و دوست یعنی جمهوری آذربایجان، دفاع و در برابر نفوذ بیگانگان در این کشور اسلامی و در برابر توطئه ها هوشیار باشند و دوست را از دشمن بشناسند.
۶. ما اعتقاد داریم نقش آفرینی رژیم دروغین صهیونیستی و گروه های تکفیری، که دستشان به خون انسانهای بی گناه از شیعه و سنی گرفته تا مسیحی و دروزی آلوده است و سال ها منطقه را درگیر فتنه گری های خود کرده اند، حکایت از توطئه شوم تازه ای دارد که خنثی کردن آن، نیازمند هوشیاری همه طرف های ماجرا، به ویژه ملت عزیز و سربلند جمهوری آذربایجان است.
۷. حوزه های علمیه، مراجع عظام تقلید، اساتید و طلاب آن، بر تمامی معارف و احکام نورانی اسلام ، خود را موظف به حمایت و دفاع از ملت رشید آذربایجان دانسته و تاکنون نیز همواره در کنار آنان بوده و خواهند بود.
۸. فرهنگ مقاومت، جهاد و شهادت، که از پایه های اصلی دین مبین اسلام و قرآن عزیز است، در کنار گفتمان عاشورا و منطق حضرت اباعبدالله الحسین (ع) سد بسیار محکمی در برابر زورگویان و مستکبران جهان برای هرگونه سلطه طلبی و برتری جویی ایجاد کرده است. حوزه های علمیه، تعمیق و گسترش فرهنگ معنویت و جهاد مبتنی بر عقلانیت و حماسه و عرفان حسینی را رهایی بخش، عزت آفرین و تضمین کننده سعادت دنیا و آخرت دانسته و دستیابی دولت ها و ملتها به اقتدار ملی، منطقه ای و بین المللی را در گرو تبعیت از آنها می داند. براین اساس، از علما، فضلا و نخبگان کشور جمهوری آذربایجان، انتظار می رود با بصیرت و آگاهی بخشی، توطئه های دشمنان برای ایجاد تفرقه بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان را خنثی کرده و اجازه ندهند خللی در روابط عمیق تاریخی، فرهنگی و مذهبی دو کشور وارد شود.
۹. همچنان که مقام معظم رهبری فرمودند: «… مرزهای بین المللی باید رعایت بشود؛ یعنی دو طرف به مرزهای بین المللی کشورها تعدی و تجاوز نکنند و مرزهای بین المللی، بایستی محفوظ باشد و تروریست ها هم بایستی در نزدیکی مرزهای ما مستقر نشوند». براین اساس، از دولت محترم جمهوری آذربایجان، می خواهیم که نسبت به حضور گروههای تکفیری و عناصر رژیم صهیونیستی، تدابیر لازم را اندیشیده و اقدامات متناسبی را اتخاذ نماید.
۱۰. جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، بهره مند از اشتراکات عمیق تاریخی، فرهنگی، و زبانی و جغرافیای سیاسی هستند. ظرفیت های فراوان این دو، برای گسترش هم فکری و همکاری در همه حوزه ها بسیار بالاست. ضمن تقدیر از روند همکاری های موجود، از مسئولان، نخبگان، اساتید، طلاب و دانشگاهیان و به ویژه جوانان دو کشور، می خواهیم تا با تلاش و تدبیر، ظرفیت های متنوع اقتصادی، علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بلااستفاده دو طرف را فعال نموده و سطح روابط را به حد اعلای خود برسانند؛ به گونه ای که برای جهانیان یک الگو و نمونه بی بدیل باشد.
۱۱. در پایان با تبریک صمیمانه از پیروزی های اخیر، به مردم و دولت آذربایجان، برای شهدای والامقام این جنگ، علودرجات را از خداوند متعال مسئلت داریم.
والسلام علیکم ورحمت الله و برکاته
نظر شما