به گزارش خبرگزاری «حوزه»، معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در فصلنامه علمی-تخصصی «ره توشه» ویژه مبلغان با موضوع انتخابات ۱۴۰۰ به ارائه مقالات در موضوعات گوناگون پرداخته که در شماره های گوناگون تقدیم حضور علاقه مندان می گردد.
ضرورت حضور در انتخابات
یکی از بحث هایی که در ایام تبلیغ ماه مبارک رمضان با آن مواجه هستیم و مبلغان عزیز قاعدتاً در معرض پرسش قرار می گیرند، بحث انتخابات ریاست جمهوری است. اولاً ممکن است مردم از مبلغ بپرسند که اصلاً در انتخاب شرکت بکنیم یا نه؟ وضعیت اقتصادی کشور مناسب نیست و مردم می گویند که ما به هر رئیس جمهوری رأی می دهیم و انتخاب می شود، مسیر خود را می رود و چندان به وضعیت معیشت مردم توجهی ندارد؛ لذا گله مند هستند و خیلی اوقات گله هایشان بجاست. اما چه باید کرد؟ آیا ما در برابر این حوادث و قضایایی که اتفاق می افتد باید بی تفاوت باشیم؟ به هر حال چه بخواهیم و چه نخواهیم، مردم با مشارکت حداقلی یا حداکثری کسی را به عنوان رئیس جمهور انتخاب می کنند. حال که چنین است، از نظر عقلانی همه مکلف اند در انتخابات حضور پیدا کنند، به شخص اصلح رأی بدهند و نمی توانند در انتخاب یا عدم انتخاب اصلح بی تفاوت باشند. پس بهتر است مردم را ترغیب کنیم به اینکه در انتخابات حضور پیدا کنند. حضور مردم در انتخابات، یعنی حضور در سرنوشت خودشان.
ایجاد امید در مردم
باید مردم را امیدوار کرد. درست است که ما در ایران با مشکلات عدیده ای مواجهیم؛ اما اگر رئیس جمهور کارآمد، فعال، مؤمن و متدین انقلابی سر کار بیاید، می تواند آثار و برکات خوبی برای جامعه به ارمغان بیاورد. درست است که وضعیت اقتصادی کشور ما نابسامان است و از این جهت چندان موفق نبوده و حتی ناکامی هایی هم داشته ایم؛ اما در عرصه های دیگری از انقلاب اسلامی به موفقیت های چشمگیری رسیده ایم.
موفقیت های علمی و پزشکی ایران بسیار خوب بوده است. اوایل انقلاب برای ایران از بنگلادش و پاکستان طبیب می فرستادند و حتی بعضی از آنها پزشک نبودند و طبابت می کردند؛ اما حالا بیمارانی از اروپا برای درمان به ایران می آیند. پزشکی ایران هم از نظر علمی، هم از نظر مهندسی پزشکی و هم از نظر دارو رشد چشم گیری داشته است. اینکه در وضعیت کرونا کشور ما توفیق پیدا می کند واکسنی تولید کند که انواع و اقسام ویروس های کووید نوزده را پاسخ بدهد و واکسینه بکند، نشان از همان رشد چشمگیر است که توانسته به این ظرفیت برسد. در حوزه سلول های بنیادی هم، مراکز مختلفی توفیقات خوبی داشته اند. بحث لقاح مصنوعی و مقوله هایی که مربوط به حوزه ی فرزندآوری می شود نیز، رشد خوبی داشته است. مقوله هایی مثل نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی هسته ای و عرصه های دیگر هم، ایران جزء کشورهای سوم تا ششم دنیاست.
حالا سؤال اینجاست که چطور ایران توانست در این عرصه ها به موفقیت هایی برسد و در عرصه های اقتصادی، بازرگانی، واردات و صادرات نتوانسته ایم به موفقیت بارزی برسیم؟ در حالی که پیشرفتهای بالا، بسیار دشوارتر و پیچیده تر از مقوله ی اقتصاد و معیشت است. اگر گفته شود ما در تحریمیم، جواب درستی نیست؛ آیا مثلاً در ابزارآلات نظامی تحریم نیستیم؟ آنجا که بیشتر در تحریم ایم! آیا در ساخت ناوها، ناوبرها و زیردریایی ها در تحریم نیستیم؟ آیا در زمینه ی نانوتکنولوژی یا بیوتکنولوژی هسته ای در تحریم نیستیم؟ در این موارد که تحریم خیلی بیشتر است و جدی تر تا در حوزه تغذیه. آنجا که تحریم بیشتر است، موفقیت بیشتری داشته ایم و اینجا که کمتر، موفقیت ما محدودتر است؛ سرّش چیست؟
راز دستیابی کشور به موفقیت در امور اقتصادی
راز این مطلب در یک نکته است؛ اینکه هر جا نیروهای جوان انقلابی و مؤمن حضور داشته اند، توانسته اند دستآوردهای بزرگی داشته باشند و هر جا آنان نبوده اند، شکست خورده ایم. البته بعضی ها از نظر سنی پیرند؛ اما روحیه و نشاط جوانی دارند. وقتی در مجموعه ای نشاط جوانی و روحیه انقلابی نباشد، موفق نمی شویم. برای مثال در ساخت پراید موفق نمی شویم، در مسئله گندم مشکل پیدا می کنیم و در تهیه دان طیور هم گرفتار می شویم؛ چون متولیان، جوان مؤمن و انقلابی نیستند.
ویژگیهای فرد انقلابی
منظور از انقلابی بودن چیست؟ بعضی ها انقلابی گری را بد می فهمند؛ اما مقام معظم رهبری(مدظله العالی) می فرمایند، انقلابی کسی است که توحید و تقوا در رأس امورش باشد. اگر کسی گرفتار شرک، ولو شرک خفی است یا تقوا و ورع لازم را ندارد، انقلابی نیست، هر چند شعارهای انقلابی بدهد. توحید و تقوا، در رأس انقلابی بودن و انقلابی ماندن است. ویژگی دوم انقلابیگری، عقلانیت است. انقلابی گری به این معنا نیست که افراد مثل سرخپوستان حمله کنند، هیاهو نمایند و کاری انجام دهند. خیر، باید در کارها عقلانیت حاکم باشد. ویژگی دیگری که حضرت آقا برای انقلابیون ذکر کردند، تلاش برای حفظ استقلال کشور است. استکبارستیزی هم ویژگی دیگر است. باید باور کنیم که استکبار به دنبال نابودی کشور است. انقلابی کسی است که استکبارستیز باشد. ویژگی دیگری انقلابی بودن، جذب حداکثری و دفع حداقلی ست. عده ای خودشان را از قطار انقلاب بیرون می اندازند و دیگر نمی خواهند به آن برگردند. ما باید تلاش کنیم که چنین افرادی به انقلاب برگردند و جذب حداکثری داشته باشیم. اگر این ویژگی ها به مدیریت جهادی ضمیمه شود که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) آن را هم از ویژگیهای انقلابیگری می دانند و اگر ما دولت جوان، مؤمن و انقلابی داشته باشیم که توحید و تقوا در رأس کارش باشد، دنبال استقلال کشور باشد، استکبارستیز باشد و دغدغه جذب حداکثری و مدیریت جهادی داشته باشد، قطعاً به نتیجه می رسیم.
حاج قاسم سلیمانی مصداق عینی مؤمن انقلابی
ادعایی که مطرح می کنیم، صرفاً ادعای نظری نیست و عینیت عملی پیدا کرده که نمونه اش حاج قاسم سلیمانی است. حاج قاسم سلیمانی وقتی با طالبان، القاعده یا داعش مواجه می شود که در اطراف ما حضور داشتند و دنبال هجوم به تشیع، اسلام، انقلاب و حتی برادران اهل سنت بودند، وارد عمل شدند. ایشان با همین نگاه انقلابی، یعنی نگاه به استقلال کشور، استکبارستیزی، مدیریت جهادی و جذب حداکثری که توحید و تقوا در رأس همه بود، جریان مقاومت را بین المللی کرد. در میان برادران حشدِ شعبی عراق، هم شیعه بود، هم سنی، هم مسیحی و هم ایزدی؛ یعنی ادیان مختلف، جریان مقاومت را دنبال می کردند.
نیاز کشور به مدیرانی همچون شهید سلیمانی و شهید فخری زاده
اگر ما مدیری جهادی و انقلابی چون حاج قاسم در دولت داشته باشیم، آیا وضعیت اقتصادی، معیشتی، کشاورزی و صنعتی ما به همین شکل می ماند؟ حاشا و کلا! ما در عرصه های هسته ای و دفاعی، مدیریتی جهادی، شجاع، عالم، عاقل، مدیر و مدبر، چون دانشمند شهید حاج محسن فخری زاده را داشتیم که عالم بود، فیزیکدان بود، اهل حکمت بود، اهل ادبیات بود، بسیار متواضع بود و مدیریت جهادی داشت. او، تفکری انقلابی به معنای دقیق کلمه داشت و اهل عملکردن بود، نه اینکه فقط حرف بزند. بعد از شهادت ایشان نیز، حضرت آقا توصیه کردند که همه کارهایشان ادامه پیدا کند و چیزی زمین نماند.
شهید حاج محسن فخری زاده موفق شد در عرصه های مختلف نظامی، دفاعی و هسته ای، مدیری توانمند باشد؛ چون انقلابی بود.
موفقیت کشور در زمینه های مختلف
نمونه هایی که مطرح شد، نشان می دهد که نباید مردم در حالت ناامیدی بمانند. ما هم نباید سخنانی بگوییم که مردم مأیوس شوند. امروز واقعیت تلخی وجود دارد و برخی دولتمردان ضعیف، ناکارآمد، پیر و فرسوده در رأس امور هستند که اهل تدبیر نیستند. آنان وضعیت اقتصادی کشور را به اینجا رساندهاند که مردم نتیجه می گیرند که انقلاب ناکام مانده یا شکست خورده است. اگر انقلاب شکست خورده، چطور در مسائل هسته ای شکست نخورده است؟ چطور در نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی شکست نخورده است؟ چطور در علم و پزشکی شکست نخورده است؟ گستره پیروزی های ما در انقلاب، خیلی بیشتر از گستره شکست هایمان است.
موفقیت ها، مرهون نیروهای جوان و انقلابی
هر جا پیروزی حاصل شده است، به خاطر این بوده که جوانان مؤمن و انقلابی حضور داشته اند. واکنس کرونا هم اخیراً در کشور ما، توسط دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد ساخته شده است؛ یعنی جوانهایی با هدایت عده ای از دانشمندان، این واکسن را تولید کردهاند. این واکسن را فقط چند کشور در دنیا توانسته بسازند. ساخت واکسن کرونا در ایران، یک پیروزی و اعجاز است و کرامت و توفیق بزرگی به شمار می آید. این ها توفیقات بزرگی است که باید برای مردم بازگو شوند. ممکن است برخی سؤال کنند، پس چرا سفره ما کوچک شده است و درست می گویند! باید به آنها حق بدهید. البته باید این را به مردم انتقال بدهید که هر جا جوانان مؤمن و انقلابی بودهاند، شاهد رشد بوده ایم. هر جا نیروی انقلابی حضور داشته است، عدالت، مبارزه با فساد، رشد، بالندگی و پیشرفت وجود داشته و هر جا انقلاب دست نااهلان افتاده است، آسیب دیده ایم.
گروهی هستند که همه ناکارآمدی ها و ناتوانی ها را به تحریم نسبت می دهند و حل مشکلات را در ایجاد رابطه با آمریکا جست وجو می کنند؛ آمریکایی که دنبال تجزیه کشور ماست، همانطور که دنبال تجزیه سوریه و عراق بود. آمریکا به مردم خودش هم رحم نمیکند. بالاترین آمار مرگ ومیر در ماجرای کرونا در آمریکا وجود دارد. وقتی سیل، زلزله یا طوفانی اتفاق می افتد، گاهی چند روز برق چند ایالت آمریکا قطع است. پنجاه میلیون نفر، فقیر کارتنخواب در این کشور سیصدمیلیونی هست! آنوقت انتظار داریم که آمریکا به داد ایران و مردم ما برسد؟ واضح است ایران وقتی به موفقیت دست پیدا می کند و کامیاب می شود که جوان مؤمن و انقلابی در رأس امور باشد. باید به جوان انقلابی اعتقاد و ایمان داشته باشیم.
دلیل تاکید رهبری بر دولت جوان انقلابی
تعبیر دولت جوان انقلابی که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمود، سرّش این است که به تجربه ی ۴۲ سال اخیر توجه دارد. ایشان بهوضوح دیدهاند که هر جا پیشرفتی بوده، به دست چنین افرادی بوده است. در سالهای جنگ و در رشد و پیشرفتهای علمی همین بوده و اگر بخواهیم وضع معیشتی و اشتغال هم اصلاح بشود و مردم امنیت شغلی و اقتصادی پیدا کنند، باید جوانان مؤمن و انقلابی وارد میدان شوند.
شنیدن سخنان مردم درباره ی مشکلات و انتخابات
توصیه من این است عزیزانی که به سفر تبلیغی می روند و با مردم ارتباط دارند، حتماً به سؤالات متعدد آنان درباره انتخابات پاسخ بدهند. اگر فرد یا افرادی درد دلی و انتقادی از هر شخصی دارند، با حوصله گوش بدهید. حتی ممکن است نقدهایی نسبت به رهبری داشته باشند؛ باز هم با حوصله بشنوید. سیره مقام معظم رهبری این است؛ شما هم حلم داشته باشید و عصبانی نشوید. بعضی از مردم مشکلات اقتصادی دارند، با حوصله گوش کنید و بعد با طمأنینه، با علم، با منطق و با اخلاق پاسخ و توضیح بدهید.
بیان لزوم شرکت در انتخابات و انتخاب اصلح
باید برای مردم توضیح دهید که اگر در انتخابات شرکت نکنند، فردی ناصالح و حتی ناکارآمد رأی می آورد و باز هم بعد از چهار یا هشت سال، شما می نالید. به جای اینکه هشت سال بنالیم و اعتراض و نقد کنیم، یک روز در انتخابات حضور پیدا کنیم و به فرد اصلح رأی می دهیم. اصلح، کسی است که دغدغه ی اصلیاش مسائل اقتصادی کشور باشد. اصلح، کسی است که دغدغهی اصلیاش معیشت مردم باشد و بداند معیشت مردم را چگونه حل کند. اصلح، کسی است که با فساد اقتصادی و رانتخواری مقابله کند؛ فرقی هم نمیکند که از جناح چپ باشد یا راست، از اصولگرایان باشد یا اصلاح طلبان. هر کسی که فساد اقتصادی دارد، سر اختاپوسی درست کرده و دست و پاهایی برای خویش ایجاد نموده، باید از بین برود.
وقت انتخابات که رسید، باید مردم را دعوت کرد که سخنان داوطلبان را بشنوند و ببینند کدامیک نه تنها می خواهند با فساد مبارزه کنند، بلکه باید بگویند چگونه می خواهند مبارزه کنند. آنها باید تصریح کنند که آیا برای مبارزه با اختاپوسهای اصلاحطلب و اصولگرا که فساد اقتصادی دارند، راهکار دارند یا نه؟ راه مبارزهشان چیست؟ اینکه صرفاً شعار عدالت و مبارزه با فساد بدهند، کافی نیست. این شرایط، بسیار کلیدی است. داوطلبان باید چگونگی توجه به معیشت مردم و اشتغال زایی برای آنان را توضیح دهند. برای مثال وقتی ما در ایران خودروسازی داریم، چرا قطعات باید از چین وارد شود. اگر این قطعات در داخل تولید شود، یعنی هزاران جوان اشتغال پیدا می کنند. چرا باید دان طیور از خارج وارد شود؟ آیا تولید ذرت و سویا در ایران میسر نیست؟ اگر این کالاها در ایران تولید شوند، چند هزار نفر اشتغال پیدا می کنند؟ چرا باید چینی ها بیایند در خلیج فارس و ماهی های ما را بگیرند، ببرند و به دنیا عرضه کنند. اگر همین کشتیهایی که نیروی دریایی سپاه و ارتش می سازند در اختیار ماهیگیران خودمان بگذارند، مردم می توانند در صید ماهی، تولید خوراکی ها از آبزیان و توزیع آن در جهان نقش پررنگی داشته باشند و شغلهای زیادی را فراهم کنند. خلاصه هم باید مردم را تشویق کرد که در انتخابات حضور پیدا کنند، هم تشویق کرد که از نظام و انقلاب مأیوس نشوند و هم ترغیب به انتخاب اصلح کرد. منتخب آیندهی مردم نباید در پی ارتباط با آمریکا باشد و همه چیز را به تحریم و برجام وصل کند. بله، ارتباطات بینالمللی باید داشته باشیم. در کار اقتصادی، ارتباط بین المللی یک اصل است؛ ولی اصل اول، قدرت داخلی است. اگر قدرت داخلی به حد نصابی برسد، کشورهای دیگر حاضر می شوند با ما قرارداد ببندند، معامله کنند و ارتباط اقتصادی برقرار نمایند.
معرفی شاخص های فرد اصلح
وقتی انتخابات نزدیک شد، مردم از مصادیق هم می پرسند. در این هنگام، آیا باید مبلغان ورود کنند یا نه؟ پاسخ این است که وقتی به حجت شرعی می رسید، ورود کنید؛ اما نه همچون ورود احزاب. وقتی شخصی چون عضو حزبی است از داوطلبش دفاع می کند، من موافق نیستم طلبه ها و مبلغان دخیل و گرفتار شوند. در شأن یک طلبه نیست که خود را در چارچوب حزب محدود کند؛ اما اگر شخصی را ذی صلاح و اصلح تشخیص دادید که دغدغهی معیشت مردم را واقعاً دارد و به راهکار هم اندیشیده است، او را به مردم معرفی کنید. مبلغی که می خواهد در منطقه ای کار فرهنگی و تبلیغ دین انجام بدهد، نباید وارد دعواهای مصادیق انتخابات شود. تأکید من بیشتر بر این است که مبلغان به مردم امید بدهند، آنان را تشویق به حضور در انتخابات کنند و مضرات عدم حضور را برایشان توضیح دهند. بیان ویژگیهای فرد اصلح و داوطلب جوان انقلابی هم لازم است؛ این ها توضیح داده شود. اگر به مصداق اصلحی هم رسیدید و مردم سؤال کردند، بعد از منبر بگویید. روی منبر، تا می توانید شاخص ها را بگویید، ویژگی ها را بشمارید و تشویق به حضور در انتخابات کنید.
اهل بیت عصمت و طهارت(ع) هم، همیشه براساس تکالیف شرعی در امور سیاسی و اجتماعی ورود می کردند. اگر قرار بود امام حسین(ع)، امام حسن مجتبی(ع) یا امام کاظم(ع) و یا ائمهی دیگر مأیوس شوند و مردم را به ناامیدی سوق بدهند، الآن از شیعه چیزی باقی نمانده بود. امروز اگر شیعه در سراسر جهان گسترش دارد، منشأ گسترشش امید، معرفت، عقلانیت، حلم، شجاعت، صبر و تدبیر بوده است؛ انقلاب اسلامی هم به همین ویژگی ها نیازمند است.
بیان معارف دین و اهل بیت(ع) در ماه مبارک رمضان
مبلغین گرامی، تا می توانید معارف اسلامی و سیره اهل بیت(ع) را به مردم منتقل کنید؛ بهویژه در این ایام مبارک ماه رمضان، باید معارف اهل بیت(ع)، محبت خاندان رسالت(ع) و آموزه های ائمه(ع) و سیرهی عملی آنان را تبلیغ و ترویج کنید. باید به مردم انس با اهل بیت(ع) و توسل به آنان را یاد بدهید. البته مردم بسیاری از این مسائل را می دانند و نباید خسته شوند. مردم باید بدانند که انس و ارتباط با اهل بیت(ع)، منشأ تقرب آنها به خداست: «وَابْتَغُوا إلَیْهِ الْوَسیلَه».[۱] وقتی اهل بیت(ع) می فرمایند که «وَاللهِ نَحْنُ الْوَسِیلَةُ إلَی اللهِ»[۲] یا «نَحنُ وَاللهِ الأسماءُ الحُسنی»،[۳] یعنی اسمای حسنای الهی اهل بیت(ع) هستند. ماه مبارک رمضان، ماه نهجالبلاغه و ماه امیرالمؤمنین نیز هست؛ پس باید ماه انتقال معارف و حکمتهای آن حضرت به مردم باشد. این معارف را به مردم انتقال دهید. البته همه شما استادید و بسیار بیش از بنده مستحضرید که در کنار این معارف، حتماً بحث امید و نشاط و اینکه ما مسؤولیم برای حفظ انقلاب اسلامی و ثمرهی خون شهیدان، باید در نظر باشد. شجره طیبه و حسنه ای که از این انقلاب تا اینجا رسیده، با خون پاک شهیدان رشد کرده است و ما به تعبیر امام(ره)، نباید بگذاریم به دست نااهلان بیفتد؛ لذا تلاش کنیم در انتخابات شرکت نماییم، به مردم امید بدهیم، تا ان شاءالله شخص اصلح و انقلابی سکاندار اجرائیات کشور شود.
فهرست منابع
قرآن
۱. ابن أبی الحدید، عبد الحمید بن هبة الله؛ شرح نهج البلاغة لابن أبی الحدید؛ محقق / مصحح: ابراهیم، محمد ابوالفضل؛ قم: مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، ۱۴۰۴ ق.
۲. کلینی، محمد بن یعقوب؛ الکافی( ط- الإسلامیة)؛ محقق / مصحح: غفاری علی اکبر و آخوندی، محمد؛ تهران: دار الکتب الإسلامیة، ۱۴۰۷ ق.
نظر شما