به گزارش خبرگزاری حوزه، معیشت، تحصیل در حوزه، تهذیب،آینده نگری، تصویر آینده روشن، آغاز زندگی و...؛ کلید واژه هایی هستند که هر جوانی در زندگی خود به آنها فکر می کند، طبیعتا طلاب جوان حوزه نیز به این کلید واژه ها، فکر می کنند و آینده ای را برای خود ترسیم می نمایند.در این رابطه خبرنگار خبرگزاری حوزه، با بعضی از اساتید و مدیران حوزه وارد بحث و گفتوگو شده است، حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخ فال، رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه و استاد حوزه علمیه قم در این زمینه به بیان مطالبی پرداخته است که در ادامه می خوانید:
در آستانه شروع سال تحصیلی جدید هستیم و تعدادی از مستعدین و جوانان با ثبت نام در حال جذب حوزه هستند. این هدفی را که این جوانان برای تحصیل در حوزه در پیش گرفته اند، همان هدف انبیاء، اهل بیت(ع) و در ادامه بزرگان و علمای سلف برای هدایت مردم بوده است. اما با این تفاوت که انبیاء و حضرات معصومین(ع) علم شان لدنی اما جوانان ما که در راستای دین و حوزه تلاش می کنند، علم شان اکتسابی است و با اهتمام در حوزه باید برای فراگیری علوم پایه مانند ادبیات، منطق، صرف و نحو، علم اصول و علم کلام و فقه و ... بکار گیرند و پایه های علمی خود را برای پاسخ گویی به نسل جوان و مخاطبین و جامعه امروز و دنیای و عصر امروز آماده کنند.
آثار حوزه علمیه مقدسه
کاری که در دوران صغری غیبت امام زمان(ع)، حوزه های علمیه این مأموریت و مسئولیت را به عهده گرفتند و تا کنون از عهده آن به خوبی آن برآمده اند. امروز هم همگان شاهدند که آثار با برکت پیروزی انقلاب به رهبری امام راحل و موفقیت نظام به رهبری امام خامنه ای، همه از برکات حوزه و تحصیل و تعلیم و تعلم در حوزه است. انبوه نوشته ها و تألیفات و کتب علمی در ابعاد فقهی، کلامی و فلسفی از آثار حوزه های علمیه است.
توصیه به جوانان برای ورود به حوزه
اما جوانانی که در حال جذب، ورود و در ادامه مشغول تحصیل در حوزه می شوند و یا جوانانی که برای تحصیل قبلا وارد حوزه علمیه شدند، باید از هر لحاظ خود را آماده فراگیری دروس حوزوی کنند و خوب درس خوب بخوانند. دروس حوزه به خصوص علوم پایه مانند ادبیات و منطق نیازمند تلاش جدی و مستمر است. این جوانان باید به چند نکته اساسی و مهم که می تواند در ادامه برای آنها سرنوشت ساز باشد و در رشد علمی آنها و یا عدم آن تاثیر بگذارد توجه نمایند.
سلامت جسم و روان
نکته اول توجه به سلامت جسم است. باید به سلامت جسم خود توجه کنند. اگر بخواهند در طول مسیر تحصیل از عهده فراگیری علوم حوزوی برآیند، باید از جسم خود مواظبت کنند و برنامه ریزی جدی برای جسم خود داشته باشند.
نکته دوم سلامت روح است. از ویژگی حوزه این است که اهل علم قدم خود را می خواهند در جای پای معصوم(ع) بگذارند و نکته مهم این است این بزرگواران معصوم بودند و اهل علم هم باید در مراتب معنوی خود، خوب کار کنند و آزمون خوب داده و در آزمون ها به سربلندی برسند.
سلامت روح و جسم دو رکن مهم در حوزه در ارتباط با تحصیل علوم دینی و ثمر دادن علم میسر است چرا که بخشی از دعوت اهل علم نسبت به مردم دعوت به عمل است. اهل علم منبر می روند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند ولی آنچه در جامعه ماندگار خواهد بود، عمل خود فرد است و مردم عمل اهل علم را می بینند و به دین علاقه مند می شوند.
اثر عمل در پذیرش دین
اگر کسی در لباس طلبگی از سلامت جسم و روح برخوردار نباشد و از مباحث معنوی استفاده نکرده و در خود تجلی نداده باشد و اهل عمل نباشد و از لحاظ معنویت به خودساختگی نرسیده باشد، کلام او در مردم اثر نمی کند.
کلام طلبه بعد از فراگیری علوم زمانی اثرگذار است که خود او به دین و آنچه از روایات و آیات می گوید، قال صادق و قال باقر علیهم الاسلام می گوید، عمل کند. پس مواظبت جسم و بهداشت بدن و سلامت روح یعنی این که هر حرفی را به زبان نیاورند و هر حرفی را گوش نکنند، هر مسیری را نروند باید این ها را مواظبت کنند تا بتواند هدایت گر مردم باشد.
پختگی در علم
نکته سوم دیگر این که طلبه های جوان برای ورود به ساختار اداری، اجرایی، فرهنگی و تبلیغی عجله نکنند. طلبه ها و داوطلبین تازه ورود به حوزه باید ابتدا با حقایق حوزه و معارف اهل بیت(ع) خوب آشنا شوند و در هر مرحله ای که آشنایی پیدا کردند و خود عامل شدند، وارد جامعه، دوستان شوند تا در نهایت بتوانند با کلام خود اثرگذار شوند، ولی در سالهای نخست نباید وارد ساختار اداری و ... شد. ابتدا بایدخوب ممحض و در مباحث علمی پخته و در پاسخ گویی به شبهات مجهز به منابع دینی، قرآن و و روایات گردند ، بعد بتوانند وارد ساختار اداری و تبلیغی و... شوند.
لازم است جوانان ما این نکات را خوب دقت کنند و با آغاز خوب در حوزه و مواظبت لازم، بتوانند در جامعه ایفاء نقش و در ارتباط با بیانیه گام دوم هم اثرگذار باشند.
مشکلات معیشت طلاب
ابتدا باید عرض کنم مشکل معیشتی طلاب مسئله مهمی است و باید حل شود.در شرایط فعلی هم که همه چیز مانند تبلیغ و تحصیل و کار و اشتغال تحت تأثیر ویروس منحوس کرونا قرار گرفته و به نوعی فضای تبلیغی هم بسته شده و معیشت طلاب با مشکلات جدی مواجه شده و در عین رابطه نیازمند توجه است.
علمای سلف گذشته و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات معیشتی
از دیگر سو در مباحث معیشت، این سنت سلف حوزه بوده که همیشه طلاب از اقشار ضعیف مالی جامعه پایین تر بوده اما با سرمایه قناعت، زندگی را طوری اداره می کردند که بتوانند تحصیل علم کنند. شما ببینید در زمان های گذشته، وضع حوزه و طلاب بسیار ناچیز و خراب بوده حتی طلاب با سختی و اقل امکانات زندگی می کردند و درس می خواندند.معتقدم قناعت در زندگی سرمایه عظیمی است و این امر هم برای طلبه ضروری است.
طلاب بی بهره از زندگی متوسط
الان که حوزه به لطف بزرگان، به طلاب مجرد در مدرسه علمیه در شبانه روز یک مرتبه نهار مختصر می دهند که این هم باید با قناعت طی شود و معتقدیم این نوع زندگی کردن و همانند قشر ضعیف جامعه سبب تعالی روح می شود. البته رهبری و مراجع این لطف دارند که طلابی که وارد حوزه می شوند، اقل مایمکن را برای معیشت داشته باشند اما این که بتوانند زندگی متوسطی داشته باشند، این گونه نیست.
زندگی زیر فقر طلاب
محصلین زیر فقر زندگی می کنند و شهریه بسیار پایین دارند اما این هم با سرمایه قناعت است. طلاب با سرمایه قناعت باید تحصیل را با این نوع زندگی تنظیم کنند و خدا هم به زندگی شان برکت خواهد داد. این هم لطفی است که خدا به اهل علم کرده است.
بنابراین این مزیت حوزه و طلبه است که با اقشار ضعیف جامعه هم نوا و هم صدا باشد و با زندگی مختصری بتواند انجام وظیفه کند.
گفتگو: قربان اسلامی نژاد