به گزارش خبرگزاری حوزه خانم همتی سخنران محفل بانوان در رواق حضرت خدیجه سلامالله علیها حرم مطهر با بیان اینکه روابط عاطفی میان والدین در خانواده که مهمترین نهاد تربیتی جامعه و نخستین آموزشگاه فرد شمرده میشود، اثرگذارترین عامل حرکت مطلوب فرزندان برای انتخاب سبک و شیوه زندگی اسلامی است، گفت: پدر و مادر مسئول سلامت و رشد جسمی و روحی فرزندان خود هستند، هرچه آنها در این زمینه سرمایهگذاری و تلاش بیشتری داشته باشند، نتیجه و ثمره آن را در آینده بیشتر خواهند دید.
همتی تربیت صحیح فرزندان را از وظایف اصلی و حساس والدین دانست و خاطرنشان کرد، اسلام شخصیت اصلی کودک را مرهون تربیت، پرورش و مراقبت پدر و مادر میداند و برای تمام لحظات زندگی و دوران عمر افراد دستورات خاص و مقررات ویژهای دارد.
کارشناس معارفی حرم اظهار کرد: امام سجاد علیهالسلام در رساله حقوق خود با اشاره به این موضوع تربیت نیکو و کمک برای ایجاد رفتار صحیح در فرزندان را از وظایف اصلی والدین عنوان کرده و فرمودهاند: “حق فرزندت آن است که بدانی او از توست و خیر و شر او در همین دنیا به تو نسبت داده میشود و تو نسبت به تربیت شایسته و راهنماییاش به سمت خدا مسئولی و در این مورد پاداش و کیفر داده خواهی شد. پس در کار تربیت فرزندت چنان رفتار کن که اگر در این دنیا آثار خوب داشت مایه آراستگی و زینت تو باشد.
همتی تصریح کرد: کودک مانند نهال نورسی است که برای رشد و نمو به زمین خاص و مقدار معینی نور، سایه و آفتاب نیاز دارد؛ هر کودکی نیز تحت شرایط و اوضاع مناسب و با ویژگی خاصی رشد میکند. هرگاه زمینهها فراهم گردد، همچون نهالی پس از روییدن به شکوفایی میرسد.
این استاد حوزه کانون مقدس خانواده را مساعدترین محیط برای شکوفایی استعداد کودک خواند و عنوان کرد: برخی از والدین مسئولیتهای خود را در تأمین نیازمندیهای مادی فرزندان خلاصه کرده و تصور میکنند مسئولیت آنان منحصر به نیازهای جسمی فرزندانشان است، درصورتیکه والدین موظفاند در مورد اساسیترین مسئله زندگی، یعنی موضوع تربیت فرزند بکوشند.
کارشناس معارفی حرم اظهار داشت: از آنجاکه کرامت ذاتی وجود انسان است و خداوند خالق انسان که کرامت را ذاتی وجود انسان قرار داده است، تکریم و بزرگداشت شخصیت کودکان از جمله شیوههایی است که در جهت تربیت فرزندان کارآیی فراوان دارد.
همتی ادامه داد: کودکان نیز مانند سایر ردههای سنی نوجوان، جوان، بزرگسال و کهنسال به خود علاقه دارند؛ احترام به کودک و حسن معاشرت والدین با وی یکی از اساسیترین عوامل شخصیت ساز کودک است که در کلام پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم نیز به آن تأکید فراوانی شده است.
وی افزود: پیامبر(ص) در مورد تکریم به فرزندان میفرمودند: “اکرموا اولادکم و احسنو آدابکم”به فرزندان خود احترام کنید و با آداب و روشی پسندیده با آنها معاشرت نمایید.
همتی تأکید کرد: سلام کردن یکی از روشهای احترام به شخصیت افراد است که اثرات معنوی زیادی دارد و در مورد کودکان برای آن حداقل دو اثر روانی میتوان برشمرد: از یکطرف برای کودک وسیله احیای شخصیت و ایجاد استقلال است و از طرف دیگر برای سلام کننده باعث تقویت خوی پسندیده تواضع و فروتنی است.
این کارشناس معارفی گفت: وقتی بزرگسالان به کودک سلام میکنند، کودک احساس لیاقت و شایستگی میکند؛ به همین جهت رسول خدا میفرمودند: یکی از پنج چیزی که تا هنگام مرگ ترک نخواهم کرد سلام کردن به کودکان است.
استاد حوزه و دانشگاه ابراز داشت: از جمله اموری که در تکریم و شخصیت بخشی کودکان نقش بسزایی دارد، استفاده از القاب و عبارات تکریم آمیز هنگام خطاب کردن به کودکان است. والدین وقتی کودکان خود را صدا میزنند، در کنار اسم آنان از واژه خانم و آقا استفاده کنند.
وی گفتار نیک را از موارد احترام و تکریم به کودکان دانست و خاطرنشان کرد: گفتاری که شایسته و حاکی از مهر و محبت و یادآور خیر و فضیلت باشد، علاوه بر تشدید روابط مهرآمیز، شخصیت کودکان را به خوب بودن و رشد و کمال تشویق و تحریک میکند و عظمت خاصی به روح آنان میدهد که آثار نیکوی آن از یاد نخواهد رفت.
همتی تأکید کرد: به کودکان احترام بگذارید و در حضور دیگران از صفات و کارهای خوب کودکان قدردانی و تشکر کنید.
نظر شما