به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در همدان حجت الاسلام والمسلمین حبیب الله شعبانی ظهر امروز در کنگره بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی در شهرستان اسدآباد، با اشاره به اینکه یکی از جریانات مطرح شده در قرآن کریم، موضوع فلسفه بعثت انبیا است، اظهار داشت: خداوند در آیات قرآن بر این اصل تاکید دارند که مسیر حرکت انبیای الهی بر پایه اصلاح گری در جامعه بوده است.
وی با تاکید بر اینکه هدف اصلی انبیا، اصلاح و تحقق عدالت در جامعه بوده است، مطرح کرد: تمام مصلحین اجتماعی در طول تاریخ، تربیت شده مکتب انبیا هستند که بر اساس همان آرمانهای انبیا، به مسیر خود ادامه میدادند.
امام جمعه همدان با اشاره به اینکه تا قبل از قرن هفتم در جامعه اسلامی شاهد تمدنی بزرگ بودیم، یادآور شد: در همان دورانی که تمدن بزرگ اسلامی در کشورهای اسلامی توانسته بود پیشرفتهای بزرگی را در عرصه مختلف علمی رقم بزند، اروپای آن روز مبتلا به قرون وسطی بود.
اوج تمدن در جامعه اسلامی همزمان با قرون وسطی در اروپا بود
وی با تاکید بر اینکه قرون وسطی در اروپا، مصادف با اوج تمدن در جامعه اسلامی است، عنوان کرد: متاسفانه در اوایل قرن هفتم، جامعه اسلامی دچار انحطاط شد، اما جریانات اصلاحی در جامعه اسلامی از نیمه دوم قرن سیزدهم برای مقابله با این مشکلات وارد شدند.
نماینده ولی فقیه در همدان، سید جمال اسدآبادی را در رأس هرم بیدارگری اسلامی در آن دوران دانست و یادآور شد: در قرن سیزدهم، این شاگردان سید جمال بودند که حرکت اصلاحگرانه در جهان اسلام را آغاز کردند.
وی با بیان اینکه اولین حرکت اصلاحی آنها، اصلاح در بین دین داران بود، گفت: سید جمال معتقد بود اگر میخواهیم به آن تمدن بزرگ باز گردیم، قوه محرکه این حرکت، احیا جریان دین داران جامعه است.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی خاطر نشان کرد: همین حرکت اصلاحی در اروپا نیز آغاز شده بود که در نهایت منجر به سکولاریسم، صلب معنویت و دین از جامعه و به وجود آمدن جریان پروتستان شد.
وی با بیان اینکه اتفاقی که در مغرب زمین رخ داد، شکل گیری تمدن غربی امروز را رقم زد، گفت: یکی از علتهای به وجود آمدن این مشکل در غرب آن است که غرب همانند مشرق زمین دارای پایههای معنویت نبودند.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان همدان، با اشاره به اینکه تمامی انبیا الهی از مشرق زمین حرکت خود را آغاز کردند، اظهار داشت: عدهای به دنبال آن بودند که همان حرکت شکل گرفته در غرب را در مشرق و در کشور ما پیاده کنند، اما موفق به این کار نشدند.
وی با تاکید بر اینکه حرف سید جمال بازگشت به اسلام واقعی، قرآن و حرکت در مسیر اهل بیت(ع) بود، یادآور شد: غرب ریشههای معنوی ضعیفی دارد، در حالی که روح و روان مشرق زمین با معنویت گره خورده است.
امام جمعه همدان تصریح کرد: سید جمال این موضوع را تشخیص داد و علیرغم آشنایی با تمدن غرب، مشرق را برای اصلاح گری انتخاب کرد.
وی اصلاح اجتماعی را بستر دوم حرکت سید جمال اسدآبادی عنوان کرد و گفت: اگر میخواهیم جامعه اصلاح شود، در گام اول باید انحطاط از جامعه را دور کنیم.
مصلح اجتماعی بدون آنکه درد محسوسی از مشکلات داشته باشد، نمیتواند موفق باشد
نماینده ولی فقیه در همدان، با تاکید بر اینکه مصلح اجتماعی بدون آنکه درد محسوسی از مشکلات داشته باشد، نمیتواند موفق باشد، یادآور شد: البته نکته مهم در اصلاح گری تشخیص درست مسئله است، همانند حرکت حضرت امام(ره) که آشنا با درد مردم بودند.
وی ادامه داد: رضا خان قلدر نیز خود را یک مصلح اجتماعی میدانست، اما علت اینکه امروز در تاریخ کشور حرفی از او نیست به این دلیل است که مسئله را به درستی تشخیص نداده بود.
وی با بیان اینکه سید جمال از انحطاط در جامعه اسلامی بسیار ناراحت بود، گفت: وحدت در جوامع اسلامی کلید واژه اصلی سید جمال بود و برای تحقق آن بسیار تلاش کرد.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی با تاکید بر اینکه در نگاه سید جمال، اگر قرار است جامعه اسلامی اصلاح شود، لازمه آن مبارزه با استکبار است، خاطر نشان کرد: سید جمال بر این اصل معتقد بود که حاکمان جامعه باید اصلاح شوند.
وی با اشاره به اینکه جامعه در سایه رشد فکری و عقلانی نخبگان جامعه پیشرفت خواهد کرد، گفت: سید جمال در سفرهای خود به سراغ حاکمان میرفت، موضوعی که خود بعدا آن را اشتباه دانست و معتقد بود که باید به سراغ مردم میرفتم.
اگر قرار است تا جامعهای اصلاح شود، این اصلاح باید از ملت آغاز شود
امام جمعه همدان با اشاره به اینکه حضرت امام(ره) برای مقابله با استبداد به سراغ مردم رفت و لذا انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، یادآور شد: اگر قرار است تا جامعهای اصلاح شود، این اصلاح باید از ملت آغاز شود، همان طور که اگر جامعهای به دنبال رشد است، لازم است که به سراغ نخبگان خود برود.
وی با تاکید بر اینکه کلید واژه اساسی برای رشد و تحولات جامعه، حضور نخبگان جامعه است، مطرح کرد: این مردم هستند که با مطالبهگری و توان خود، میتوانند مسئولان را به حرکت در آوردند و سبب اصلاح جامعه شوند.
نماینده ولی فقیه در همدان در ادامه با اشاره به حرکتی که سید جمال آغازگر آن بود، یادآور شد: با وجود آنکه سید جمال اسدآبادی نتوانست آنچه که در ذهن خود بود را پیاده کند، اما کمترین نقش ایشان تربیت نخبگانی برای اصلاح اجتماعی جامعه بود.
وی با تاکید بر اینکه هیچ مصلح اجتماعی در تاثیر گذاری را نمیتوان همانند حضرت امام(ره) نام برد، یادآور شد: امام خمینی(ره) به عنوان یک مصلح بزرگ دینی و اجتماعی به درستی مسئله را تشخیص داد و سبب اصلاح جامعه و خروج طاغوت شدند.
امام جمعه همدان، با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب امروز ادامه دهنده همان مسیر امام خمینی(ره) هستند، خاطر نشان کرد: خوب است که جوانان به مطالعه خطبهها و سخنان مقام معظم رهبری بپردازند و اصلاحگری در نگاه ایشان در زمینههای مختلف را مشاهده کنند.
وجود رهبر معظم انقلاب نعمتی برای کشور است
وی خاطر نشان کرد: وجود رهبر معظم انقلاب نعمتی برای کشور است که میتوان با مشاهده آثار ایشان با مواضع و تاکیدات ایشان بر اصلاح گری در جوامع اسلامی، آشنا شد.
نماینده ولی فقیه در همدان، همچنین با تاکید بر اینکه مردم اسدآباد باید به خود افتخار کنند که چنین شخصیت بزرگی را در منطقه خود پرورش دادهاند، گفت: حضور سید جمال نشان دهنده آن است که این منطقه ظرفیت تربیت این شخصیتهای بزرگ را در خود دارد.
وی با بیان اینکه اگر ملتی شخصیتهای بزرگی دارد انتظارات از آن نیز بیشتر است، اظهار داشت: این انتظار از مردم اسدآباد وجود دارد که اجازه ندهند تفکر سید جمال بر روی زمین بماند.