به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده و محقق در حوزه تعلیموتربیت کودکان، در پنجمین نشست از سلسلهنشستهای صحیفه پژوهی با موضوع «روشهای نوین نشر حدیث با رویکرد صحیفه سجادیه برای کودکان و نوجوانان» که در سالن جلسات پژوهشکده تقریب مذاهب اسلامی برگزار شد، ضمن ارائه خاطراتی از آشنایی ابتدایی خود با صحیفه سجادیه، خاطرنشان کرد: در دورانی از زندگی در فرایند اعرابگذاری ادعیه صحیفه سجادیه قرار گرفتم؛ این مهم موهبتی برای آشنایی من با عجایب هدایت آفرین صحیفه سجادیه شد؛ بهگونهای که اتمام مقابله اعرابی، سرآغازی بر هم یاریم با دعاهای نورانی صحیفه سجادیه گشت.
سخنران این نشست با بیان این که بر طلاب و فضلا لازم است تا پس از طی دورههای ادبیات عرب، بهصورت ممحض در وادی قرآن، احادیث و روایات غوطهور شوند، خاطرنشان کرد: مباحثه ۵ دوره صحیفه سجادیه، با ۵ فرد متفاوت، ابواب و ابعاد مختلفی را نمایان نمود؛ در این مباحثات در عین توجه به مفردات صحیفه، موضوع ارتباطات آن موردتوجه قرار گرفته، پیوندهای میان جملات، پاراگرافها و قطعات ادعیه بررسی گردید.
وی با تأکید بر این که کشف ارتباطات میان جملات ادعیه در احصای مضامین دعا بسیار مهم و راهگشاست، اظهار داشت: کسانی که با کلام الهی آشنا نیستند در فرض نخستین با پراکندگی آیات مواجه میشوند، درحالیکه اشراب کنندگان معارف قرآنی بهخوبی واقف به ارتباط معنایی تمام فرازهای آیات الهی هستند و این مهم را در ارائه ابواب مختلفی از اندیشه قرآنی مطرح میسازند.
برگزیده نخستین جشنواره کتاب سال رضوی، با اشاره به این که در برخی از مواقع در مقابل جملات ساده و روان اهلبیت (علیهمالسلام)، سادهانگاریهایی صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: هیچکدام از کتابهای معارفی، نمیتواند جای صحیفه را بگیرید؛ چرا که بسیاری از معارف الهی لطافت و ظرافت خاصی در قالب دعا بیان شده است.
حجتالاسلام حیدری ابهری، فرازهایی از صحیفه سجادیه و بیان وارستگیهای دعاهای امام سجاد علیهالسلام را مورد توجه قرارداد و یادآور شد: بر اساس مبانی اندیشه صحیفه سجادیه، اگر مدد الهی نباشد، انسان در مواجهه با گناهان موفق نخواهد بود، تصحیح ارتباط با ذات اقدس الهی مهمترین و نخستین پایه در سعادت بخشی انسانهاست.
این نویسنده و محقق در حوزه تعلیموتربیت کودک، ارتباط باخدا را تنها میدان ارتباطی انسان با خود، خلق و ارتباط با خلقت توصیف کرد و اظهار داشت: درک اهمیت کنشگری دینی در حوزه کودک و ایجاد انگیزهبخشی، از نخستین چالشهای در تقویت ارائه مبانی دینی ناظر به اقتضائات کودکانه است.
این استاد حوزه، با اشاره به این که بر اساس روایات اسلامی نجواها و نواهای الهی باید از همان بدو تولد با کودک همراه باشد، خاطرنشان کرد: اهتمام والدین نسبت به کودکان و نوجوانان و نیز تقویت ارتباط پدر و مادر با کودک از مهمترین مسائل در حوزه تربیت کودکان است.
وی بر اهمیت توجه به اقتصاد حوزه کتاب اشاره کرد و یادآور شد: مردم ایران متمدنانه برای فرهنگ هزینه میکنند؛ بهگونهای که در نمایشگاه کتاب شاهد حس فرهنگ دوستی و ایستادگی ایشان بر ارزشهای اخلاقی و الهی بودیم. ایشان برای شناخت فرهنگ و معارف الهی حاضرند هزینههای زیادی پرداخت کنند.
حجتالاسلام حیدری ابهری، در ادامه به فرازهایی از صحیفه سجادیه اشاره کرد و ابراز داشت: امام سجاد علیهالسلام، پدران را در مقام تکریم و احترام همچون پادشاه حسابگر و در مقام محبت از ایشان بهعنوان «بر ام رئوف» یاد میکنند.
وی تأثیر فرزندان بر روحیات والدین را از دیگر موضوعات مهم در حوزههای تربیتی توصیف کرد و یادآور شد: پلیس راهنماییورانندگی با اقدامی هوشمندانه از ظرفیت و انرژی کودکان برای مقابله با خطاهای رانندگی والدین استفاده نمود؛ با این رویه بستن کمربند به جزءلاینفک فرهنگ رانندگی در ایران تبدیل شد.
این کارشناس تربیت کودک و نوجوان، با بیان این که در مواجهه با کودکان باید توجه داشته باشیم با مخاطب بیدفاع روبرو هستیم، خاطرنشان کرد: بزرگسالان از پیش تحلیل و زاویه نگرش نسبت به موضوعات برخوردارند؛ درحالیکه کودکان مخاطبان بیدفاع و بی سپر هستند و در مواجهه با کتاب جدیت بالایی بر باورپذیری نکات تربیتی دارند و در برخی از مواقع یک کتاب را چندین بار مطالعه میکنند.
حجتالاسلام حیدری ابهری، با بیان این که بچهها در ارتباط با کتاب، عطش بالایی از خود نشان میدهند، خاطرنشان کرد: این نوع مواجهه کودکان و نوجوانان با کتاب بهعنوان بسترهای آماده و بیدفاع، مسئولیت ما را در تولید آثار فاخر فرهنگی بسیار بالا میبرد.
این نویسنده و محقق در حوزه تعلیموتربیت کودک، اشراف میدانداران حوزه کودک نسبت به مسائل فرهنگی و اجتماعی و انتقال آن به مدیران، تصمیمسازان و تصمیمگیران کشور را مهم ارزیابی نمود و یادآور شد: تأکیدات رهبر فرزانه انقلاب بر موضوع تربیت کودک، نیازمند اهتمام جدی میدانداران این حوزه و نیز ارائه و پیگیری طرحهای بنیادین عملیاتی است.
وی با تصریح بر این که هنوز بضاعت حوزوی وارد میدان کودک و نوجوان نشده است، اظهارداشت: دانش حدیث باید از کتابهای کودک پشتیبانی کند، باید بضاعتهای حوزوی در عرصه های مختلف، کلامی، فقهی، فلسفی و ... وارد میدان حمایت و پشتیبانی علمی از کتابهای کودک و نوجوان شود.
سخنران این نشست، کتاب شیرین «مسواک میثم» را از تجربیات موفق انتقال معارف دینی از زبان کودکانه اشاره کرد و یادآور شد: کتاب «مهربانی با حیوانات» برگرفته از کتاب «حقوق الحیوان فی الاسلام» جعفر مرتضی عاملی، کتابی است که اندیشههای معارفی را از وادی تخصصی به مقولههای اندیشه کودک و نوجوان ورود داده است.
وی ظرفیت بالای روایات اسلامی و بضاعت والای معارف دینی در کار کودک را موردتوجه قرارداد و اذعان داشت: بیان قصه، ارائه تمثیل، بهرهگیری از عبارتهای عینی و ملموس و الگوپردازی در قالب بیان حکایت از جمله رویکردهای تخصصی حوزه کودک است که همواره موردتوجه روایات اسلامی نیز قرار گرفته است.
حجتالاسلام حیدری ابهری، در ادامه به بیان مصادیقی از جلوهپردازیهای حکایات اسلامی در بیان سیرههای اهلبیت علیهمالسلام اشاره کرد و یادآور شد: بیان سیره بزرگان دین بهویژه اهلبیت علیهمالسلام کاربردی بوده، ضمن الگوپردازی در ارائه رویکردهای زیستی، در گذر عزتمندانه از مراحل مختلف زندگی بسیار مؤثر است.
وی بر اهمیت کاربردی سازی و بیان مصداق در ارائه معارف به کودکان تأکید کرد و ضمن اشاره به فرازهایی از صحیفه سجادیه «وَ أَطِبْ لَهُمَا کلَامِی»، یادآور شد: خوب حرفزدن با لحن و آهنگ زیبا با پدر و مادر از آموزههای صحیفه سجادیه است که می تواند در قالب های متنوع قصهگویی، شعر، حکایت و مثل موردتوجه فعالان عرصه کودک و نوجوان قرار گیرد.
این استاد حوزه، با اشاره به این که کتاب «اول شما بفرمایید» از دیگر کتابهای ارزشمند حوزه کودک است که ناظر به فرهنگ و آموزههای دینی از قالب شعر بهره گرفته است، یادآور شد: آیات، روایات و احادیث میدان وسیعی است که تکتک فرازهای تربیتی آن را میتوان با زبانی شیوا و کودکانه به فرزندان انتقال داد. باید توجه داشت تا انسان خود طعم شیرینی معارف را نچشد، آنگونه که باید نمیتواند شیرینی معارف را بیان و به دیگران انتقال دهد.
وی با تاکید بر این که باز کردن ابواب معارف اهلبیت علیهمالسلام نیازمند کسب آموزههای دینی است، خاطرنشان کرد: برای اشراب و بهره مندی از فرهنگ صحیفه سجادیه، باید با تکتک فرازهای تربیتی آن انس داشته، بدان عمل و سپس مبادرت به انتقال و بیان آن به دیگران کنیم؛ تا شیرینی معارف آنگونه که هست تبیین گردد.
حجتالاسلام حیدری ابهری، با اشاره به این که در حوزه کتاب کودک، فاصله زیادی بین فرهنگ اهلبیت علیهمالسلام و فرهنگی که به خورد کودکان ما میدهند وجود دارد، خاطرنشان کرد: تصویرسازی خلاقانه شعرا، در پایداری و اثربخشی بیشتر معارف بسیار راهگشاست؛ نباید از قدرت شعر، موسیقی و هنر در انتقال معارف غافل شویم.
وی تصریح کرد: بر طلاب و حوزویان لازم است تا قال الباقر و قال الصادق علیهماالسلام را همچون نوری فروزان در منشورهای مختلف انعکاس داده، در قابهای آیینه معرفت، جلوههای متنوعی از معارف را ناظر به نیازها، ویژگیها و اقتضائات مخاطبان انتقال دهند.
این نویسنده و محقق در حوزه تعلیموتربیت کودک، در بخش دیگری از سخنان خود، معلمان را بهترین همکاران مبلغان دینی دانست و گفت: معلمان عاشقانه خود را وقف تربیت کودک و نوجوان نموده، نگاه فرزندی نسبت به شاگردان خود دارند؛ حضور معلمان در کنار منادیان و مبلغان معارف الهی و جلب همراهی این عزیزان بسیار مهم و اثربخش است.
وی با بیان این که مسیر اخلاقیات اسلامی از مسیر شناختی عبور میکند، یادآور شد: اصل مسیر تربیت اهلبیت علیهمالسلام بر محور تولید جهانبینی و در ادامه کنترل رفتار بر اساس جهانبینی شکلگرفته، سوق پیدا میکند؛ این واقعیت شناختی، قطعاً هماهنگی فرد در عمل به مناسک و وظایف دینی را به همراه خواهد داشت.
حجتالاسلام حیدری ابهری در پایان سخنان خود ضمن معرفی برخی از کتابهای موفق در حوزه تربیت دینی کودک و نوجوان، اظهار داشت: کتابهای «مثل ماه میشوم»، «مثل خوبیها»، «وقتی بارون می باره» و «بر ساحل صحیفه» از جمله آثاری است که فرهنگ تربیتی صحیفه را در قالبهای کودکانه بیان میکند.