دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ |۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 4, 2024
تفاهم نامه مرکز تحقیقات مجلس با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری

حوزه/ رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت وجود یک نظریه پایه و مبنایی بر اساس مبانی دینی در زمینه خانواده، پیشنهاد کرد: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری مسئول و متکفل یک نظریه پایه ای مرجع بر اساس مبانی دینی و اسلامی در زمینه خانواده باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر عطاء الله رفیعی آتانی در مراسم امضای تفاهم نامه مشترک با معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری طی سخنانی، خاطرنشان کرد: پژوهش های انجام شده در زمینه خانواده به دلیل اینکه از مبانی فکری گوناگونی نشات گرفته است، بدون داشتن یک نظریه پایه ای مرجع، می تواند گمراه کننده باشد و هماهنگ سازی آنها ما را به ورطه های دیگری می برد، بنابراین نظریه پایه دینی در زمینه خانواده، می تواند پایه درستی ونیز ملاکی برای ارزیابی نظریات دیگر باشد.

وی ادامه داد: اگر این نظریه مرجع در زمینه خانواده باشد، سیاست‌ها و قوانین مختلف در مورد خانواده خود را با این نظریه پایه که منبعث از مبانی دینی و فقهی است، تطبیق خواهند داد وبسیاری از چالش ها و مشکلات ما در این حوزه نیز سامان پیدا می کند.

خانواده در نظام اسلامی
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به اینکه در نظام فقهی و اسلامی ما، خانواده به مثابه قلب، دائر مدار، مسئول هدایت، تربیت و رشد جامعه است، گفت: از نظر مبانی اسلامی اگر بپذیریم که خانواده از بنیادهای اساسی است که در کنار دولت اسلامی، مسئولیت هدایت و تربیت و رشد جامعه را برعهده دارد، باید گفت که نظام خانواده مدرسه تربیت انسانی و پایه هر نوع نظام تعلیم و تربیت است.

وی ادامه داد: خانواده در نظام اسلامی بر خلاف دیدگاه های غربی در چنان جایگاهی قرار دارد که می تواند سبک زندگی را رقم بزند، بنابراین توجه به مساله خانواده از منظر مبانی دینی و فقهی، بسیار حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: امروزه ما در یک نقطه عطفی قرار داریم و آن اینکه یک بار دیگر سبک زندگی غربی که مهمترین هدف آن تزلزل و از بین بردن کانون خانواده بود، ما را با چالش های جدیدی مواجه کرده است، در این شرایط توجه مبانی اسلامی و نوع نگاه فقه و شریعت اسلام به موضوع خانواده ضرورتی انکارناپذیر است.

نگاه ابزاری غرب به زن و خانواده
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به نگاه ابزاری دنیای غرب به مقوله زن و خانواده گفت: در دوران جدید و از حدود قرن چهاردهم، به دلیل اینکه همه نگاه ها و اهداف حتی به زن و خانواده در غرب، رنگ و بوی اقتصادی به خود گرفته است و با استدلال های مختلف اقتصادی زنان را به عنوان نیمی از جمعیت مستقر در خانه و خانواده را غیر اقتصادی یافتند و مطابق مبانی خود، وارد بازار کار کرد و با همین مدل نیز سبک زندگی خود را رقم زدند.

رفیعی آتانی خاطرنشان کرد: هر چند غرب نتوانست سبک زندگی جدید خود را به عنوان یک الگوی غالب، به ثمر برساند ولی امروز ما با مساله و چالش مهمی به نام سبک زندگی غربی و فلسفه و سبک زندگی اسلامی مواجه هستیم، به گونه ای که در خیلی از نمادها و مظاهر خود را نشان می دهد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بیان داشت: در مقابل سبک زندگی غربی که با نگاه اقتصاد محور، زن را به عنوان ابزار و نظام خانواده را به چالش می کشاند، ما یک نظریه بنیادین و یک نظریه پایه دینی بر اساس فلسفه اسلامی در زمینه خانواده داریم.

نظریه پایه ای در زمینه خانواده
وی به معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری پیشنهاد داد: منطقا این نهاد باید مسئول و متکفل یک نظریه پایه ای در زمینه خانواده باشد که از نظر مبانی دینی، مرجع قرار بگیرد و به جایی برسیم که نظام مدیریت کشور در مورد خانواده خود را با این نظریه پایه که منبعث از مبانی دینی و فقهی است، تطبیق دهند.

رفیعی آتانی اظهار داشت: پژوهش های انجام شده به دلیل اینکه از مبانی فکری گوناگونی نشأت گرفته است، هماهنگ سازی آنها ما را به ورطه های دیگری می برد، بنابراین نظریه پایه دینی در زمینه خانواده، می تواند ملاک درستی و ارزیابی نظریات دیگر باشد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در زمینه خانواده رقیب ما حرف ها و ادعاهای زیادی را مطرح کرده است، به عنوان نمونه در قانون خشونت علیه زنان، به نظر می رسد که مبانی و ادبیات پایه ای آن از یک نظریه بومی پیروی نمی کند، خشونت علیه زنان نادرست و نامطلوب است ولی ما با چه نگاه و چارچوبی به این مقوله نگاه می کنیم و راه حل ارائه می دهیم؟ آن مهم است.

رفیعی آتانی یادآورشد: سیاستگذاری بر اساس مبانی دینی در زمینه خانواده نیازمند آن است که یک جایی مسئولیت این کار را برعهده بگیرد تا بتواند در دولت و مجلس اثرگذار باشد، اگر ما از مسیر اصلی فاصله بگیریم و مبنا نداشته باشیم، حتی تحلیل های میدانی درست هم ما را به هدف نمی رساند.

وی ادامه داد: وجود یک نظریه پایه ای بر اساس مبانی در زمینه خانواده، قوانین این حوزه را نیز خود به خود سازگار خواهد کرد، ما امروز با قوانین ناسازگار مواجه هستیم، گاهی قوانینی در یک مقطع زمانی تصویب می شود ولی به مرور زمان ممکن است آن ملاحظات را نسبت به موضوعات مهم جامعه نداشته باشد.

رفیعی آتانی به نمونه ای دیگری تحت عنوان کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان اشاره کرد و گفت: در این قضیه نیز ما چون به نظریه مبنایی در زمینه خانواده توجه نکردیم عده ای بر اساس مبانی غربی، مباحثی را مطرح کردند که نادرست بود.

ضرورت گفتمان سازی در زمینه مسائل مربوط به خانواده
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس همچنین قدرت گفتمان سازی در کنار نظریه پایه را نیز بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: گفتمان سازی و تحلیل درست دینی به ویژه با توجه به شرایط عینی جامعه مربوط به خانواده و زنان، بسیار حائز اهمیت است، متاسفانه گاهی به دلیل عدم گفتمان سازی و اقناع جامعه، و اغتشاشات نظری گفتار جامعه را نیز دچار مشکل می کند و دلیل آن هم نداشتن مبنا و تحلیل گفتمانی بر اساس آن است.

رفیعی آتانی خاطرنشان کرد: در مساله جمعیت علیرغم اینکه کار مسئولانه ای رقم خورد ولی مساله خیلی اقتصادی دیده شد و بر این باورم که جوهره کار در قانون جمعیت و تعالی خانواده نباید اقتصادی باشد، ما اگر در همین قانون نظریه پایه داشتیم و گفتمان سازی می کردیم ممکن بود تا این حد مسائل اقتصادی در این قانون غالب نمی شد.

وی با اعلام آمادگی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برای همکاری همه جانبه با معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تصریح کرد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به عنوان تنها مرکز سیاست پژوه رسمی در حوزه علمیه قم است و قادر است ظرفیت های پژوهشی حوزوی را احصاء و در اختیار این نهاد قرار دهد.

دکتر رفیعی آتانی تصریح کرد: ما باید بتوانیم از منظر مبانی بنیادین اسلامی پایه های خوبی برای موضوعات پیدا کنیم و حتی برخی چالش های فقهی را از منظر آن مبانی حل و فصل کنیم، حتی در برخی موضوعات مهم، فقها را مورد پرسش های جدید قرار دهیم، این شرایط شاید باعث شود که ما گام های رو به جلویی برداریم.

خاطرنشان می شود: معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha