به گزارش خبرگزاری حوزه از یاسوج، استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای با بافت عشایری و عشیرهای در کشور است که مردم آن از دیرباز مردمی مؤمن و خداجو و شیعه و دوستدار اهل بیت عصمت و طهارت بوده و هستند.
مردم عشایرنشین استان کهگیلویه و بویراحمد در طول تاریخ در تقید به آداب و سنن اسلامی زبانزد عام و خاص بوده و در بسیاری از مسائل همچون حجاب و عفاف و پوشش اسلامی و رعایت دستورات و نکات دینی پیشرو بودهاند و در همه صحنههای دفاع از انقلاب به خصوص در مناسبتهای ملی و مذهبی پیشگام بوده و بخصوص در اغتشاشات اخیر یکی از استانهای امن و آرام کشور بود که مردم و جوانان آن با اغتشاشگران و دشمنان بیرونی همآوا و هم صدا نشدند.
موضوع مورد بحث امروز فریضتین امر به معروف و نهی از منکر و ضرورت اجرای آن در جامعه است که لازم است برای دستیابی به جامعهای امن و به دور از آسیبهای رایج به صورت عملی این فریضتین نهادینه شوند که در این صورت از بسیاری آسیبها و مشکلات پیشگیری خواهد شد.
اما همین استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن فرهنگ عشیرهای و عشایری و اعتقادات راسخ به دلیل رسوب برخی فرهنگهای غیر مرتبط دچار مسائل و آسیبها و مشکلات جدی شده که برای مثال در سالهای اخیر بحث خودکشی دختران و هم چنین موضوعاتی مانند طلاق و اعتیاد نگرانیهای زیادی را ایجاد کرده است.
به همین منظور و برای اطلاع از وضعیت اجرای این دو فریضه مهم اسلامی در استان به سراغ حجتالاسلام حمزه پیشقدم دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان رفتیم.
رویکرد ستاد در دو حوزه معروف و منکر چگونه رویکردی است؟
طرح و برنامه ستاد در حوزه معروف مبتنی بر آگاهی بخشی مردم در باب فریضتین، جهت همهگیر کردن این تکلیف الهی و تبدیل آن به گفتمان سازی در حوزه اجتماعی است.
این فریضه به عنوان یک تکلیف و یک عامل تأثیرگذار است که همه آحاد جامعه باید به آن ملتزم باشند این رویکرد با برگزاری دوره های علمی و آموزشی مجازی با بینش معروف یک، دو، سه و همچنین دوره ضابطین به صورت کشوری به دو روش آنلاین و آفلاین برگزار شد.
همچنین دوره آموزشی تربیت مربی عفاف و حجاب با همین رویکرد برای اولین بار در استان انجام شد که هم اکنون دوره تکمیلی آن برای پذیرفته شدگان در حال برگزاری است. بعد از طی این مراحل، قبول شدگان نهایی به عنوان مربی عفاف و حجاب در این حوزه در سطح استان به فعالیت پرداخته تا ان شاءالله گفتمان حجاب و عفاف شکل بگیرد و از این طریق، در مقابل پدیده شوم بد حجابی و کشف حجاب ایستاد و فرهنگ جامعه را به سمت فرهنگ انسانی و اسلامی سوق داد.
اقدامات مهم و عملی صورت گرفته در ستاد چه بوده است؟
ابتدا خبری خوب بدهم که در بحث علمی با وجود معاونت جوان و پرتلاش، رتبه استان به تناسب شاخص جمعیت در کشور اول است.
اما در راستای تشکیل شوراهای امر به معروف و نهی از منکر را در دستور کار داشتیم که این شوراها در دستگاهای اداری، حاکمیتی، هیئت های مذهبی، بقاء متبرکه، صنوف مختلف و محیط های علمی شکل گرفت و قریب به بیش از پانصد شورای امر به معروف، هم اکنون در استان در حال فعالیت هستند که با احتساب گروه های مطالبه گر که ۳۰۰ گروه شکل گرفته، وضعیت استان بسیار مطلوب است که از این ۳۰۰ گروه، ۴۰ گروه اختصاص به موضوع عفاف و حجاب دارد.
شرط تشکیل این ۳۰۰ گروه، حضور دو نفر متخصص در گروه است که در ۱۲ عرصه شکل گرفته است. در موضوع مطالبه قانون حجاب و عفاف و بحث تهیه طومار این گروه های مطالبهگر بسیار فعال عمل کرده و ضمن مطالبه این موضوع از نمایندگان، از مسئولین استانی نیز جهت قانونی کردن طرح عفاف و حجاب ستاد مطالبه گری کردند.
اقدامات عملی در حوزه حجاب و عفاف چه بوده است؟
در بحث حجاب و عفاف بنا بر وظیفه ذاتی ستاد که توسط شورای انقلاب فرهنگی ارائه شده تعداد ۳۲ دستگاه را ملزم به فعالیت کرده، بحث نظارت بر پوشش دستگاههای حاکمیتی برای اولین بار و همچنین موضوع ابلاغ شاخصه ها در استان انجام گرفت.
بازرسی دستگاه ها بعد از ابلاغ، طی دو مرحله به کمک بازرسان انجام گرفت و همراهی خوبی در این زمینه انجام گرفت و همچنین برای اولین بار رابطین حجاب و عفاف ادارات شکل داده شد.
دستگاه های حاکمیتی بنا بر درخواست ستاد، رابطین خود را معرفی کردند و بیش از پنج برنامه در طول سال با کمک خود دستگاه ها انجام گرفت که خروجی خوبی داشت.
یکی از سیاست های ستاد، ترویج فرهنگ تجلیل از بانوان بود که در استان این موضوع با اهدای البسه حجاب توسط ستاد و ادارات دولتی نهادینه شد. در توزیع البسه عفاف و حجاب، ستاد قریب به ۴۰۰ قواره چادر مشکی را بین علاقه مندان نیازمند توزیع کرد.
اوضاع حجاب در ادارات چگونه است؟
در بحث حجاب اداری هم باید گفت وضعیت ما در استان نسبت به سایر استانها بهتر است اما شاید یکی از مشکلات ما به اماکن و فضاهایی مثل مطب ها و داروخانه ها برمیگردد که در آنها به نظر من وضعیت چندان خوبی نداریم.
در ادارات علاوه بر بازرسی ها و نظارت ها رابطین حجاب و عفاف حضور دارد که کار خودشان را به خوبی انجام میدهند اما یکی از دغدغه های ما خارج از سیستم اداری کارمندان است که در ساعات غیر اداری هیچ نظارتی بر روی حجاب و عفاف آنها وجود ندارد و البته این موضوع تنها با فرهنگ سازی برطرف میشود.
در بحث حجاب یکی از دغدغه های ما تعطیلات عید نوروز است که استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل گردشگر پذیر بودن قطعاً در حوزه کشف حجاب دچار مشکلاتی خواهد بود.
به چه میزان پیگیر رعایت حجاب در ادارات هستید؟
موضوع حجاب و عفاف در ادارات خیلی جدی از سوی ما پیگیری می شود برای مثال در همین اغتشاشات اخیر موردی از تقابل با حجاب در ادارهای داشتیم البته شیوهای که در این مسیر انتخاب کردیم به گونهای بود که اجازه ندهیم به تعداد مخالفین و یا به عبارتی معاندین اضافه شود و یا به عبارت عامیانه نانی از کسی بریده شود شیوه اصلاحی را در دستور کار قرار دادیم چون معتقدیم که برخی از این اقدامات در حوزه اداری به دلیل عدم آگاهی است.
برای مثال خیلیها حتی در حوزه اداری نمیدانند که در دوره پهلوی چندین بار حمله هوایی به استان ما شده و پدران و اجداد و نیاکان ما مورد هدف قرار گرفتند و همچنین وجه تمایز قبل و بعد از انقلاب را به خوبی نمیدانند خدمات هم به درستی تبیین نشده و در یک کلام جهاد تبیین به درستی شکل نگرفته است و همین موجب شده گاها چنین تفکراتی در برخی از کارمندان ادارات وجود داشته باشد که باید با زبان ناصحانه به سمت اصلاح آنها برویم.
خیلیها از تالارها گلایه دارند آیا وضعیت آن امکان در حالت بسیار بد است؟
در برنامهها و مجالس عروسی مشکلاتی وجود دارد در تالارها گزارشهایی به ما میرسد اما آنچنان که می گویند وضعیت تالارهای ما وخیم است اینگونه نیست بلکه نسبت به بقیه نقاط کشور وضعیت بهتری داریم هر چند به دلیل فرهنگی که داریم نباید اختلاط داشته باشیم.
چرا با وجود فرهنگ اصیل مردم خودمان شاهد بعضا بد حجابی در استان هستیم؟
یکی از دلایل اینکه در بعضی فضاها و مکان ها مشکلاتی در بحث حجاب و عفاف وجود دارد مربوط به نبود هیئتهای تخصصی و برنامههای تخصصی برای صنوف است برای مثال چرا نباید در استان، برنامه فرهنگی برای تالارداران و کافی شاپها داشته باشیم آیا تاکنون هیئت دانشآموزی در استان داشتهایم.
در بحث کارگاهها و نمایشگاهها و گشت ارشاد چه اقداماتی انجام دادهاید؟
کارگاه طراحی پوستر با محوریت عفاف و حجاب با تکیه بر فرهنگ عشایری با حضور هنرمندان گرافیست استانی برگزار شد تعداد و نمایشگاه آثار برتر به دست آمده هنرمندان استان از کارگاه مذکور برپا شد.
در بحث گشت ارشاد مسئولین نیز ستاد کار را بسیار جدی و با اراده پیگیری می کند و تاکنون مشکلات مربوط به چندین دستگاه را با مسئولین حراست و مدیران، مطرح و اصلاحاتی صورت گرفته است.
اما بیشترین تلاش ستاد در ترویج معروف و پیشگیری از منکر در حوزه اداری است و به جد این موضوع، توسط گروه های مطالبه گر، گشت ارشاد مسئولین، و همچنین شورای امر به معروف، تا حصول به نتیجه مطلوب پیگیری می شود.
اوضاع مدیریتها در استان از دیدگاه متولی امر به معروف و نهی از منکر چگونه است و در مجموع چه نمرهای به آنها می توان داد؟
ابتدا اینکه در خصوص اخلاق مدیریتی در استان کهگیلویه و بویراحمد مدیران باید خصلتهای یک مدیر اسلامی و اخلاق مدیریتی را بهتر بدانند متاسفانه بسیاری از معیارها توسط مدیران ما رعایت نمی شود هر چند مدیران معتقدی هم داریم اما در ابعاد مدیریتی ظرفیتهایی دارند و ظرفیتهای بسیاری قانون در اختیار آنها قرار داده اما از این ظرفیت ها برای رفع مشکلات مردم آنگونه که باید و شاید استفاده نمیکنند.
این موضوع را در شورای امر به معروف و نهی از منکر استان بارها تأکید کردهایم که تکریم ارباب رجوع باید به جد در دستور کار مدیران قرار گیرد شاید در کل کشور بیشترین جنگ و جدل با ارباب رجوع را استان ما داشته باشد که پرونده هایی هم در دادگستری وجود دارد.
چرا مدیران در تکریم ارباب رجوع ضعیف عمل کردهاند؟ ریشه مشکل در کجاست؟
سؤال شما این است که دلیل اصلی چیست؟ نگاه حاکم بر مدیریتها در استان ما یک نگاه خود برتربینی بوده و متاسفانه موضوعات حزبی و طایفه ای و فامیلی هم داریم که بر روند کار آنها تاثیر گذاشته است و اوضاع به گونهای بوده که گاهی این عدم تکریم ارباب رجوع به دلیل حس خودبرتربینی به ضرب و شتم هم انجامیده است.
اما به هر حال باید اذعان کرد که در بحث تکریم ارباب رجوع نسبت به گذشته رشد بسیار خوبی داشتهایم وضعیت هم بهتر شده است و آن هم به دلیل آگاهی مردم از مطالبات به حقشان بوده است که به خوبی اکنون با حقوق خود آشنا شدهاند و اگر در گذشته میدیدیم که تکریم ارباب رجوع به خوبی صورت نمیگرفت بعضا به دلیل این بود که خود ارباب رجوع با حقوق خود به خوبی آشنایی نداشتند که همین به نزاع میانجامید.
در بحث تکریم ارباب رجوع چندین مدیر را تاکنون خواسته ایم و وضعیت نامطلوب ادارات را به آنها گوشزد کردهایم که البته در بعضی جاها رویکردها تغییر پیدا کرده و بهتر شدهاند.
همکاری مردم با شما چگونه بوده است؟
در بحث گزارش های مردمی باید بگوییم که متأسفانه در استان ما وضعیت گزارشات مردمی چندان مطلوب نیست شماره ای در اختیار مردم قرار دادیم اما گزارشات بسیار کم و پایین بوده هر چند مشکلات بسیاری وجود دارد اما معلوم نیست که چرا همکاری مردمی چندان مطلوب نیست.
شاید بتوان گفت که گفتمان امر به معروف در استان به خوبی شکل نگرفته و همین باعث شده که دستگاهها هم در ارتباط با مردم و رفع مشکلات آنها چندان جدی نباشند.
با معضل بزرگ استفاده غیرمجاز از خودروهای دولتی چه کردهاید؟
در خصوص استفاده از خودروهای اداری یک معضل بزرگ در استان همین موضوع است که با مکاتبه با حراست ها و مدیران کل تاکنون پیگیریهای زیادی انجام دادهایم. متاسفانه در استان ما از گذشته ها چنین برای رانندگان خودروهای اداری جا افتاده که استفاده شخصی جز حقوق آنها به شمار می رود و باید این فرهنگ در استان تغییر پیدا کند.
البته گزارشهای مردمی هم در این خصوص یکی از راهکارهای مهم است که باید خود مردم نسبت به بیتالمال و استفاده درست از آن حساسیت به خرج دهند.
در مواجهه و برخورد با مدیران ضعیف و بیتفاوت به قانون راهکار عملی چیست؟
در خصوص مشکلات مدیریتی در استان کهگیلویه و بویراحمد بخش زیادی از دلایل عقب ماندگی استان و عدم توسعه آن به مدیران و ناکارآمدی آن ها برمیگردد که صرفا به این دوره و آن دوره هم برنمیگردد بلکه همواره مواجه با این مشکل بودهایم و خوشبختانه در همین دوره ریاست جمهوری آیت الله رئیسی می بینیم که حرکت بسیار خوبی آغاز شده و کلید استارت آن از بوشهر زده شد که برخی از مدیران کنار گذاشته شدند.
البته همه در استان از مردم گرفته با گزارشات مردمی تا دستگاههای نظارتی باید به وظیفه خود در این خصوص عمل کنیم و البته ما هم به نوبه خود گزارشاتی در خصوص برخی از مشکلات و کم کاری ها به مرکز داده ایم.
دستگاههای نظارتی هم ملزم هستند که چنین گزارشاتی را به مرکز بدهند تا اینکه در کل کشور و در استان بتوانیم عملکرد بهتر مدیریتی را شاهد باشیم.
میزان مقبولیت مردمی مدیران استان چه اندازه است؟
مردم چندان از عملکردها راضی نیستند که این خود یک آسیب بزرگ است لذا باید شاخص های مدیران ما در حد و اندازه شاخص های مدیریت اسلامی و در تراز نظام باشد.
جان کلام اینکه مردم از وضعیت مدیریتها چندان راضی نیستند به صورت مصداقی اگر بخواهیم از عدم رضایت مردم نسبت به مدیران و دستگاهها بگوییم می توان به مباحث مربوط به تعارضات مردمی در منابع ملی اشاره کرد که بسیاری از زمینهای مردم که سال ها و شاید قرنها روی آنها کار کردهاند اما هنوز جز منابع ملی بوده و مدیران نتوانستند مشکلات مردم را برطرف کنند خود مردم هم باید بخواهند و مطالبه گری به صورت مستمر داشته باشند.
در بحث تکریم ارباب رجوع مردم به دنبال نوشیدن چای و خوردن شیرینی با مدیران نیستند بلکه به دنبال حل مشکلات خودشان هستند و باید به صورت عملی کار آنها را انجام دهند و مدیران ما تکریم ارباب رجوع را به درستی در دستور کار قرار دهند.
برای حمایت از آمران به معروف چه اقدامات عملی تاکنون داشتهاید؟
در بحث اجرا و حمایت از قانون آمران به معروف در استان، یک مورد حمایت از آمر به معروفی را داشتیم که متأسفانه اخراج شده بود، که با حمایت ستاد، به کار خود برگشت. همچنین چندین مورد حمایتی دیگر با توجه به شکل گیری شعبه ویژه در استان برای آمران، در پرونده ها رسیدگی شد. در بحث حقوقی علاوه بر شکل گیری شعب، انتخاب مسئول اداره امور حقوقی ستاد را داشتیم. از شهرستان های استان، هم اکنون پنج شهرستان فعال و دو شهرستان دیگر هم به حول و قوه الهی با تغییر دبیر، کار را جدی تر پیگیر خواهند بود.
به خودتان در برخورد با معضلات و آسیبها چه نمرهای میدهید؟
در خصوص عملکرد ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان باید بگویم برای مثال ۳۲ دستگاه برای حجاب و عفاف باید برنامه داشته باشند و کار کنند اما به تنهایی فقط یک مجموعه ۶ نفره هستیم بدون اینکه بودجه استانی داشته باشیم و یا امکانات چندانی در اختیار ما باشد بیایید و ببینید اقدامات ما در این زمینه نسبت به بقیه دستگاه ها چگونه بوده است.
سوال من این است که اکنون مسئولیت فضای مجازی استان بر عهده چه کسی و چه دستگاهی است دستگاه های دیگر در حوزه فضای مجازی چه کاری انجام دادهاند صدا و سیما دستگاهی بسیار اثرگذار است که می بایست برنامههای بیشتری در این خصوص داشته باشد هر چند کارهای خوبی انجام داده است به هر حال ما در اندازه توان خود و حتی بیش از توان خود در فضای مجازی و هم در فضای حقیقی کارهایی انجام دادهایم.
با همه این اوصاف در بحث حجاب و عفاف با توجه به جمع جهات باید گفت که وضعیت استان ما نسبت به سایر استانها بهتر بوده و بهتر هم خواهد شد تجمعاتی که در استان برای حجاب و عفاف داشتهایم نشان دهنده این موضوع است البته برای جلوگیری از بدحجابی و ترویج حجاب باید اندیشه ها نیز تغییر پیدا کند.
پایان پیام/