خبرگزاری حوزه/ حجت الاسلام حسین درودی محقق و پژوهشگر عرصه تعلیم و تربیت در یادداشتی به مناسبت شهادت نهمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، علل مرگ های زود هنگام و بد فرجام از منظر حضرت امام جواد علیه السلام را تبیین کرده است:
"مَوْتُ الاْنْسانِ بِالذُّنُوبِ أکْثَرُ مِنْ مَوْتِهِ بِالاْجَلِ، وَحَیاتُهُ بِالْبِرِّ أکْثَرُ مِنْ حَیاتِهِ بِالْعُمْرِ. " [کشف الغمّه، ج ۲، ص ۳۵۰] مرگ انسان ها، به جهت معصیت و گناه، بیشتر از مرگ طبیعی است همچنین زندگی به وسیله نیکی و احسان به دیگران بیشتر و بهتر از عمر بی خیر و خدمت است.
سئوال: آیا اطاعت از خالق یکتا، گناهان اقتصادی و فرهنگی در کم و کیف عمر طبیعی و ارگانیک انسان دخالت دارد؟
قبل از پاسخ به این سئوال، شمه ای از امام شناختی بحث و بررسی میشود. آنچه از اسلام و دیگر ادیان رسمی در باب توحید، نبوت و امامت بر می آید، منتخب خداوند مانند انتخابات بشر شرط سنی ندارد؛ بدین منظور سن امام جواد علیه السلام در مقام امامت از حضرت عیسی علیه السلام درمقام نبوت به مراتب بیشتراست که خداوند درقرآن کریم می فرماید (قَالَ إِنِّی عَبْدُ اللَّهِ آتَانِیَ الْکِتَابَ وَجَعَلَنِی نَبِیًّا-۳۰ مریم).
همچنین از مناظرات علمی که مامون بین امام علیه السلام و یحیی بن اکثم تشکیل داد به حقانیت و اثبات این مهم بیشتر پی می بریم که شرح آن در منابع کلامی از جمله احتجاح طبرسی موجود است.
براین اساس منصب امامت از سوی خداوند متعال متوقف بر سن و سال نیست چراکه منتخب خداوند جهت هدایت و ارشاد انسانها با علم لدنی بشر را هدایت و به ساحل نشاط و آرامش و نیز انسانیت کامل رهنمون می نماید.
تفاوت امام معصوم علیه السلام با دیگران از حیث علمی وعملی در این است که او از جانب خداوند متعال؛ صاحب علم من الله یا همان علم لدنی است که با محاسبات ظاهری و قدرت حافظه بشری بدون تردید دست یافتنی نیست زیرا منتخبین آسمانی باید به پایان و باطن افعال خود و دیگر انسانها به روش شهودی آگاه و آشنا باشند، تا قادر به رهبری ظاهری و باطنی انسانها گردند.
این ذوات مقدس قادرند از پیوستگی مجموعه مرگ و زندگی انسان اخبار بی خطا بدهند که این مهم از عهده فرهنگستان و آکادمی های بشری با تمام پیشرفت های موجود خارج است، این ویژگی در انبیاء و اولیای الهی بلا شک قابل انکارنیست، چون در هربرهه و مقطعی از تاریخ که محققان، نظریه و یا فرضی را پیرامون مدیریت تمام ساحتی انسان مدعی شده اند، پیامدی جزء افزایش افسردگیهای شکننده، سوق دادن جامعه به انکارآخرت و بیگانه شدن آنها با نظام فراگیر و قوانین ثابت درجهان خلقت نداشته و ندارد.
منشاء این آسیب جانکاه آن است که بشر با ادعای دست یابی به علوم، دوگانگی های سایشی را پدید آورده که منجر به انواع خود کشی ها گشته که مشهورترین آنها تخریب جسم ظاهری و نیز آسیبهای فشل کننده دیگری مانند دگر آزاری و کشتارهای دهشتناک دسته جمعی است و حضرت امام جواد علیه السلام نیز قربانی همین تفکرغیر الهی همسر خود است تا در عنفوان جوانی ازجهان مادی رخت بر بندند ومانند نوجوانان شهید در صحنه کربلا و تابعین شراب شهات نوش کنند.
بر اساس این روایت نورانی امام جواد علیه السلام توجیهات، افرادی که در اجتماع امروز ما از حرص شیطان و لقمه حرام غافل بوده و تنها مجوز خود را برای ارتکاب به حرام خواری ایصال به رفاه مادی بدون معنویت ابراز داشته و رفتار وافکار برخی از مردم که در بازار و ادارات دولتی به حرام خواری و ترک فعل آلوده اند باید تبیین وشفاف سازی کرد مصداق مَوْتُ الاْنْسانِ بِالذُّنُوبِ أکْثَرُ مِنْ مَوْتِهِ بِالاْجَلِ در بخش نخست روایت است.
از طرفی جوانان شهیدی که درطول تاریخ انقلاب اسلامی به فیض شهادت نائل آمده اند مصداق بخش دوم روایت که فرمود؛ وَحَیاتُهُ بِالْبِرِّ أکْثَرُ مِنْ حَیاتِهِ بِالْعُمْرِ دربرابر مرگ جوانانی که با معصیت در حوادث گوناگون از عمر طبیعی خود محروم شده اند وخداوند متعال نیز در آیه ۱۶۹ آل عمران می فرماید؛ شهیدان زنده هستند و نزد خدای خود روزی می خوردند. (وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا ۚ بَلْ أَحْیَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ)
لذا زندگی با اطاعت، عبادت و خیر و خدمت به جامعه مرگ ندارد، بلکه انتقال از عالم مادی به سرای ابدیت است در حالی که اشخاص معصیت کار و مردم آزار؛ با چنان مرگ های چندش آوری جهان مادی را ترک کرده اند و با أعمال ایذایی و افسادی خود به گونه ای مواجه گردیده اند که هر آن تقاضای مرگ دارند؛ تا لحظه ای از آن عذاب غیر قابل وصف در امان باشند.
حال آیا کسانی که عمر خویش را با اختلاس و احتکار همراه کرده و جهت خیر و خدمت به مردم دوگانه رفتار نموده و طریق نفاق را در پیش گرفته اند از مجموعه وابسته حیات و ممات انسانی؛ به اندازه نجات خود آگاهی و اطلاعات نجات بخش ذخیره کرده اند؛ یا بر این باورند که اعداد حساب های بانکی و حزبی آنان به هنگام مرگ، فریاد رس آنها خواهد شد یا اصلا بعد از مرگ خبری نیست که هست.
اگر بخواهیم به برخی از مصادیق معصیت که مسبب مرگ های نامبارک در جامعه امروز بپردازیم می توان به شعارهای رایج مورد انتقاد در میان مردم التفاتی کرد مانند؛ چرا در توزیع ثروت و قدرت باید حق تقدم با؛ آقا زادگی؛ دایی زادگی؛ خاله زادگی؛ عمه زادگی؛ فامیل زادگی؛ همشهری زادگی و حزب زادگی غیر منطقی و غیر انسانی باشد.
چرا باید علل و عوامل مرگ های شوم و یأس آلود به گونه ای بسته بندی نگردد تا قابلیت تدریس در محیط های آموزشی را داشته و نیز در کتب درسی و متون آموزشی جای آنها خالی نباشد و آن از استقبال مطلوب توسط مسئولین و مدیران فرهنگی کشور برخوردار نباشد؛ تا از آسیب های یأس آفرین و ایمان سوز ممانعت بعمل آید.
در پایان آنچه حضرت امام جواد علیه السلام از ما انتظار دارند این است که باید با اطاعت خداوند حکیم و خیر و خدمت رسانی مؤمنانه به جنگ مرگ های موهن و امید برانداز؛ مانند بی حجابی و حیوان فرزندی و حیوان زیستی که از دل آن همجنس گرایی و خانواده سوزی در می آید بشتابیم تا فرشتگان الهی همگان را از فراعنه زمان و شرور آنها نجات بدهند.
۳۱۳/۱۷