به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام سید محراب کلامی در دوره آموزشی مدیران اجرایی، مراکز افق و هیئت امنا بقاع متبرکه شهرستان قم که در سالن همایش مجتمع فرهنگی امامزاده سید علی(ع) برگزار شد، اظهار کرد: نگاه قانونگذار این بوده که آبادانی بقاع متبرکه را از دریچه هیأت امنا ببیند البته از آنها در مدیریت و بهرهوری بیشتر موقوفات هم استفاده میشود.
وی افزود: به این ترتیب مردم با وظایف و کارکرد هیأت امنا آشنا هستند هر چند بعضی هیأت امنا در برخی مناطق، نسبت به قوانین و وظایف قانونی بی اطلاع هستند.
مدیرکل بهرهوری سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه وظیفه هیأت امنا فراتر از امور جاری بقاع متبرکه است گفت: باید آمادگی واکنش مناسب نسبت به هرگونه اتفاق را در حرمهای مطهر امامزادگان داشته باشیم، مثلا وقتی بیماری کرونا شیوع پیدا کرد، با موانع و مشکلاتی مواجه شدیم که تاکنون ندیده بودیم، بنابراین باید برای اینگونه مسائل آمادگی کامل داشت.
وی ادامه داد: برخی بقاع متبرکه دارای درآمد و موقوفاتی هستند ولی برخی دیگر، از هیچ یک برخوردار نیستند، وقتی هیأت امنای یک بقعه متبرکه تشکیل میشود، آنها باید به فکر درآمدهای ثابت و پایدار باشند و برای هر بخش، برنامه و نقشه راه تدوین کنند.
حجت الاسلام کلامی با تاکید بر لزوم سرمایهگذاری در بقاع متبرکه عنوان کرد: این یک ضرورت ناگزیر است که برای تامین حقوق و مزایای خدام و هزینههای جاری حرمهای مطهر امامزادگان باید اجرایی شود.
مدیرکل بهرهوری سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: اگر سرمایهگذاری درستی صورت بگیرد، میتوان برنامهریزی بلندمدت داشت، خادمان را در دورههای طولانی در آن بقعه نگاه داشت و خدمات بهتری به زائران ارائه داد؛ برای این منظور صرفا توسعه صحنها و کارهای تکراری گذشته کافی نیست، بلکه باید بهرهوری را در همه ساحتها از مدیران اجرایی، خدام و هیأت امنا پیادهسازی کرد.
وی گفت: نخستین گام در این زمینه، اشراف کامل به قوانین و ضوابط است چون نحوه و شیوه سرمایهگذاری در بقاع متبرکه اهمیت زیاد دارد، میتوان از بقاع دیگر، موقوفات دیگر، بخش خصوصی و نهادهای عمومی استفاده کرد.
حجت الاسلام کلامی افزود: یکی از مهمترین بخشهای برنامهریزی برای افزایش بهرهوری و سرمایهگذاری در موقوفات، نحوه تامین مالی آنهاست، البته در بقاع متبرکه میتوان از ظرفیت کمکهای مردمی هم به درستی استفاده کرد که یک مزیت محسوب میشود ولی در موقوفات اینگونه نیست.
مدیرکل بهرهوری سازمان اوقاف و امور خیریه استان قم ادامه داد: در قوانین، جایگاه هیأت امنای بقاع متبرکه به خوبی تبیین و نحوه انتخاب و برکناری آنها، وظایف هیأت امنا (شامل عمران و آبادانی بقاع متبرکه و رفاه اهالی منطقه) و همه مسائل مربوط به آنها تعیین شده است.
وی ادامه داد: رفاه و تامین زیرساختهای مورد نیاز اهالی یک محله که بقعه متبرکهای در آنجا قرار دارد، جزو وظایف هیأت امناست، مثلا راه دسترسی برای آن بقعه باید با پیگیری هیأت امنا احداث شود و اهالی هم از آن نفع ببرند.
حجت الاسلام کلامی با بیان اینکه نحوه تعامل با اوقاف، یکی از موضوعاتی است که باید به آن پرداخته شود گفت: در کارهای مربوط به بقاع متبرکه و موقوفات باید با دل جلو آمد و تنها به جایگاه و احکام توجه نداشت.
۳۱۳/۱۷