به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، آیین افتتاحیه اولین رویداد ارکان قرارگاه ملی مسجد با عنوان «مسجد ره بر» با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در مجتمع فرهنگی آموزشی آدینه تهران برگزار شد.
در این رویداد روسای دستگاههای عضو قرارگاه ملی مسجد (شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، حوزه علمیه قم و سازمان بسیج مستضعفین) و نمایندگانی از استانهای هرمزگان، فارس، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، کردستان، کرمانشاه، مازندران، ایلام و منطقه کاشان شرکت داشتند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی طی سخنانی در این مراسم بیان کرد: گفتگوهایی که در محضر رهبر انقلاب داشتم و بحثهای ایشان را جمعآوری کردم، متوجه یک تلقی از رهبر انقلاب درباره امر محتشم مسجد و مدیریت آن شدم که ما یا دوست نداریم آن را بشنویم و یا با ارتکازات ما ناسازگار است.
وی افزود: نگاه رهبر انقلاب به مساله مسجد با پیش فرضهای رایج ما که داعیه مدیریت داریم، متفاوت است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بیان کرد: اگر بودجه و ساختاری برای مدیریت مسجد آماده و مسئولین و نیروی انسانی کافی فراهم و محیا باشد هر فردی از عهده مدیریت این مسجد برمیآید.
حجت الاسلام والمسلمین قمی گفت: اشکالات اساسی در نحوه مدیریت کشور تجربه میکنیم که مدیریت مسجد نیز جزئی از دهکده مدیریتی کشور است.
پول مسجد و امام جماعت را نباید دولت بدهد
وی با بیان اینکه رهبر انقلاب این نوع مدیریت راحت را قبول ندارند و کار سخت مدنظر ایشان است، اظهار داشت: رهبر انقلاب اعتقاد دارند که پول مسجد و امام جماعت را نباید دولت بدهد و تشکیل سازمان واحد ملی برای مساجد کاری غلط است، بلکه همه امور مربوط به مسجد باید مردمی باشد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تاکید کرد: رهبر انقلاب نگاه راهبردی در امر مسجد دارند و این نوع نگاه سطحی و مدیریتی را قبول ندارند. مسجد جایی است که مردم احساس تعلق میکنند و آن را برای خود میدانند، این تعلق را نباید از مردم گرفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به سند استقرار سازوکار راهبری و پشتیبانی از مساجد کشور اشاره کرد و گفت: این سازوکار زمینه را برای همافزایی ظرفیتهای دستگاهی و مردمی و بهبود میدانی شاخصهای مرتبط با موضوع را فراهم آورد.
حجت الاسلام والمسلمین قمی افزود: در این سند بر ضرورت حفظ هویت مردمی و تقویت نقش آنان در عمران مساجد و پرهیز از ایجاد ساختار و تشکیلات حاکمیتی و یا دولتی برای نقش آفرینی در موضوع مسجد تاکید شده است.
همکاری پنج مجموعه در تبیین سند استقرار سازوکار راهبری و پشتیبانی از مساجد
حجت الاسلام نوری معاون سازماندهی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور نیز در این مراسم با قدردانی از شرکت کنندگان و دست اندرکاران برگزاری این آیین گفت: مقوله مسجد در چهار دهه گذشته با فراز و نشیبهایی در سازمان دهی و سازوکار راهبری و هدایت همراه بوده است.
وی افزود: طی چهار دهه گذشته سازمانها و نهادها خدمات ارزندهای در امر مسجد داشتهاند، اما راهبری و سازماندهی مساجد همواره به عنوان یک دغدغه مطرح بوده است.
معاون سازماندهی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با بیان اینکه اتفاقات متنوع و تدابیری از ناحیه دولت، مجلس و برخی دستگاههای دیگر صورت گرفته است، ابراز کرد: همواره نظر رهبر معظم انقلاب بر این بوده که مسجد ساز و کار و سازمان مستقل پیدا نکند و جنبه مردمی خود را حفظ کند. در عین حال باید به مسجد رسیدگی کرد و به احیای کارکردهای مسجد و تقویت آن عنایت داشته باشیم.
حجت الاسلام نوری در ادامه به تبیین سند استقرار سازوکار راهبری و پشتیبانی از مساجد کشور پرداخت و اظهار داشت: در تبیین این سند؛ شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، سازمان بسیج مستضعفین، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز مدیریت حوزههای علمیه در کنار یکدیگر قرار گرفتند.
وی تاکید کرد: این ارکان اصلی گرد هم باید بتوانند ساز و کاری را برای راهبری مساجد و سازماندهی مساجد تدارک ببینند.
معاون سازماندهی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه افزود: قرارگاه ملی مسجد محوری اصلی سازوکار راهبری مساجد است که دستگاه ها، نهادها و مجموعههای مرتبط با امر مسجد و ارکان ذیل این سازوکار را با یکدیگر هماهنگ و یکپارچه نموده و مسیر اعتلای مساجد را در سطوح ملی، استانی و شهرستانی هایت و راهبری مینماید.
وظایف مسجدیِ دستگاه ها
حجت الاسلام نوری گفت: شورای سیاستگذاری ائمه جمعه وظیفه هدایت راهبری مساجد و شبکه امامت، سازمان تبلیغات اسلامی وظیفه پشتیبانی و نرم افزاری و برنامه ای، سازمان اوقاف و امور خیریه وظیفه پشتیبانی سخت افزاری و زیرساختی، سازمان بسیج مستضعفین وظیفه سازماندهی کنشگران مردمی و تشکلهای انقلابی، مرکز مدیریت حوزههای علمیه وظیفه تربیت و تامین سرمایه انسانی مدیریت مساجد را بر عهده دارند.
وی بیان کرد: این سند بدون ایجاد ساختارهای نهادی و تغییرات عمده در آرایش سازمانی دستگاههای حاکمیتی و با عنایت به بند هشتم ابلاغیه سند «نقش و جایگاه نمایندگان ولی فقیه در استان» مبنی بر راهبری مسجد توسط نمایندگان ولی فقیه در استان ها، در بستر شبکه امامت با همراهی نهادهای اصلی و محوری متولی امر مسجد، سازوکار مناسبی را برای اعتلای جایگاه، هویت و کارکردهای این نهاد مقدس ایجاد نموده است.
معاون سازماندهی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با تاکید بر اینکه سند استقرار سازوکار راهبری و پشتیبانی از مساجد، ترسیم وضع مطلوب و نه وضع موجود را نموده است، اظهار داشت: پنج ارکان همکار در این سند حقیقتاً باور جدی به این امر دارند و نوع نگاه هماهنگ، همراه و همدل و متفق بر امر مسجد شوق انگیز است.
حجت الاسلام نوری در پایان ابراز امیدواری کرد: دغدغهها و انگیزههای خالصانه دست اندرکاران و ظرفیتهای بی بدیل مساجد در هم آمیخته و اعتلای مسجد را در رأس رویکردهای راهبری نهادهای مسئول و اهتمام مجموعههای مردمی، اقشار و گروههای مختلف از نخبگان و عموم مردم قرار دهد و در افق این رویکردها، مسجد به جایگاه اصل خود در جامعه اسلامی بازگردد.