زینب روستایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در شیراز، گفت: همایش اندیشههای قرآنی مقام معظم رهبری (مدّ ظلّه العالی) مدتی است که با محورهای مختلف در جریان است.
وی در ادامه افزود: یکی از محورها فرهنگ، هنر و رسانه است، که با توجه به جایگاه فرهنگی استان فارس و شهر شیراز برگزاری این همایش در این سه محور به استان فارس واگذار شده است، همایش اصلی توسط تولیت حرم مطهر شاهچراغ (ع) ۲۳ آبان برگزار خواهد شد، دانشکده علوم قرآنی شیراز با توجه به جایگاهی که در استان فارس دارد در حوزه فرهنگ در این همایش مشارکت میکند.
رئیس دانشکده قرآنی شیراز فرهنگ را از دیدگاه مقام معظم رهبری چنین بیان کرد: رهبر معظم انقلاب فرهنگ را به عنوان مجموعه عناصر سازنده فکر و عمل انسان و روح زندگی و فضای تنفسی جامعه میدانند که شامل اعتقادات به عنوان اصل و رفتار به عنوان نتیجه و محصول اعتقادات است. همچنین معظم له سه عرصه از جمله عرصه تصمیمهای کلان کشور، دوم به عنوان شکل دهنده به ذهن و رفتار عمومی جامعه که همان فرهنگ عمومی است و دیگری عرصه فرهنگ آموزشی و علمی کشور را برای فرهنگ قائل هستند.
زینب روستایی در خصوص مؤلفههای فرهنگی که در دورههای مختلف در ادبیات و اندیشه مقام معظم رهبری نمود یافته تصریح کرد: تمامی این مؤلفهها برگرفته از آیات قرآن است، تعابیری که حضرت آقا در حوزه فرهنگ به کار میبرند منحصر به فرد است، برای مثال آنجا که از تعبیر قرآنی "شاکلة" برای فرهنگ استفاده میکنند و میفرمایند: اگر ما در یک کشور، وضع اقتصادی، نظام اقتصادی و نظام سیاسی را شاکله جسمی برای یک ملت بدانیم، روح این مجموعه عبارت است از فرهنگ. در حقیقت فرهنگ است که هویت و شاکله معنوی یک ملت را معین میکند. یا آنجا که از تعبیر "أمتعة" به عنوان فرهنگ یاد میکنند و مستند به آیه ﴿ودّ الّذین کفروا لوْ تغْفلون عنْ أسْلحتکمْ وأمْتعتکمْ فیمیلون علیْکمْ میْلةً واحدةً﴾ بحث هجوم فرهنگی دشمن را مطرح ساخته و میفرمایند: ای مردم! دشمنان شما دوست دارند که از دو چیز غفلت بورزید: «اسلحتکم»، نمایی از دفاع، و «امتعتکم»، آن حقیقت و مجموعه سرمایهها. اگر از دفاع و از سرمایهها غافل شویم، آنگاه «فیمیلون علیکم میلة واحدة»، یورش ناگهانی و شبیخون دسته جمعی دشمن برای شهر و دیاری که هیچ مرزی را برای پاسداری ندارد، آسان و میسور خواهد بود.
وی مستند به آیات قرآن، ضرورت پرداختن به بحث فرهنگ را از نگاه مقام معظم رهبری در سه محور تبیین کردند: یکی بعد اسلامیت نظام چرا که نظام اسلامی نمیتواند بر اساس آیه ﴿...عزیزٌ علیْه ما عنتّمْ حریصٌ علیْکمْ بالْمؤْمنین رءوفٌ رحیمٌ﴾ نسبت به فرهنگ و اخلاق ملت و رنجهای معنوی، جسمانی و گمراهیهای فکر و دل مردم خود بیاعتنا باشد. دوم بعد نگاهدارندگی فرهنگ و استقرار معنویت و جلوگیری از مظاهر فساد یا شیوع فساد یا شیوع بیدینی؛ چرا که بر اساس آیه ﴿وإذا أردْنا أنْ نهْلک قرْیةً أمرْنا متْرفیها ففسقوا فیها فحقّ علیْها الْقوْل فدمّرْناها تدْمیرًا﴾ در غیر این صورت بر اساس سنت الهی مطرح شده در آیه شریفه، زمینه نابودی جامعه مطرح میشود و دیگری ضرورت تمدنی نظام اسلامی، آنجا که میفرمایند: ما در حال پیشرفت و سازندگی و در حال بنای یک تمدن هستیم. من این را میخواهم به شما بگویم: مسأله ما این نیست که زندگی خودمان را نجات دهیم و گلیم خودمان را از آب بکشیم. مسأله این است که ملت ایران -همچنان که شأن اوست- در حال پدید آوردن یک تمدن است. پایه اصلی تمدن، نه بر صنعت و فناوری و علم، که بر فرهنگ و بینش و معرفت و کمال فکری انسانی است. این است که همه چیز را برای یک ملت فراهم میکند و علم را هم برای او به ارمغان میآورد. ما در این صراط و در این جهت هستیم. نه اینکه ما تصمیم بگیریم این کار را بکنیم؛ بلکه حرکت تاریخی ملت ایران در حال به وجود آوردن آن است.
رئیس دانشکده علوم قرآنی در ادامه جایگاه قرآن در فرهنگ را در سه حوزه فرهنگ خانواده، فرهنگ شهادت و فرهنگ آموزش و پرورش از دیدگاه مقام معظم مطرح و تبیین نمود.
نظر شما