یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
جوادی آملی

حضرت آیت الله جوادی آملی تصریح کردند: شعرا سهم بزرگی دارند در پیمودن سه بخش؛ یعنی نشئه نقص را کاملاً طی میکنند و این نقصانها را درک میکنند که کمبود چیست، بعد از عالم نقص به عالم مستکفی ترقی می‌کنند که چه کار بکنند که این نقصها را برطرف بکنند و از آنجا إن شاءالله به عالم تام مراجعه میکنند که هم نقص خود را برطرف می‌کنند هم نقص جامعه را.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیت الله جوادی آملی در پیام تصویری به نخستین همایش بین المللی طالب آملی، اظهار کردند: بحث درباره جناب طالب آملی، درباره تاریخ و سرگذشت او و ادوار ایران ماندن و هند رفتن و سرایندگی او از یک سو و بحث درباره حقیقت علم و ادب، سرایندگی و شعر و حکمت و مانند آنها از سوی دیگر است.

ایشان بیان داشتند: جهان سه بخش دارد: بخش مجردات محض که عرش و جبرئیل و میکائیل و امثال اینهاست و بخش عالم مثال که فرشتگان میانیاند و بخش طبیعت که آسمان و زمین و آنچه در این دو قرار دارند هستند. بخش طبیعی به ما نزدیکتر از بخش عالم مثال است و بخش عالم مثال به ما نسبت به عالم عقل نزدیکتر است و عالم عقل که فرشته و مجردات محض در آنجا هستند از ما دور است، گرچه ما میتوانیم با بررسی بخش عقلیمان به آنها نزدیک بشویم. جهان از این سه بخش تشکیل شده است: مجردات تامه، عالم مثال و عالم طبیعت.

معظم له اظهار داشتند: شعرا سهم بزرگی دارند در پیمودن سه بخش؛ یعنی نشئه نقص را کاملاً طی میکنند و این نقصانها را درک میکنند که کمبود چیست، بعد از عالم نقص به عالم مستکفی ترقی می‌کنند که چه کار بکنند که این نقصها را برطرف بکنند و از آنجا إن شاءالله به عالم تام مراجعه میکنند که هم نقص خود را برطرف می‌کنند هم نقص جامعه را.

ایشان ادامه دادند: ادبا و شعرا سهم ارزشمندی در برونرفت از نقص (یک) و در برونرفت از استکفا (دو) دارند؛ هم میتوانند ناقص را به مقام مستکفی برسانند و هم مستکفی را به مقام تام برسانند به این شرط که خود در این میانه نمانند.

معظم له بیان داشتند: توفیق جناب طالب آملی در هماهنگ کردن طبیعت از یک سو، عالم وهم و خیال از سوی دیگر و عالم عقل از سوی سوم، باعث شد که آن معارف بلند را تنزل داد، به صورت وهم و خیال در آورد و شاعرانه آن وهم و خیال را به سمع و بصر دیگران منتقل کرد و از آن جهت که گرفتار ملک الشعرایی دربار هند بود، آن توفیقی را که برخی شعرای دیگر در بیان توحید و وحی و نبوت و امثال اینها داشتند کمتر در دیوانش مشهود است، ولی مدح امیرالمومنین (سلام الله علیه) و مسائل موعظه و پند و اندرز، در بیانات لطیف جناب طالب آملی کم نیست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha