پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ |۱۹ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 21, 2024
کتاب «حضرت حجت (عج)»

حوزه/ کتاب «حضرت حجت (عج)» که مجموعه بیانات و اشارات مرحوم حضرت آیت‌الله بهجت (ره) درباره حضرت ولی عصر (عج) است، توسط مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت آیت‌الله بهجت (ره) نگاشته و منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، کتاب «حضرت حجت (عج)» که مجموعه بیانات و اشارات مرحوم حضرت آیت‌الله بهجت (ره) در مورد حضرت ولی عصر(عج) است، توسط مرکز تنظیم و نشر آثار ایشان نگاشته و منتشر شده است.

این کتاب در ۱۳۹۲ صفحه به چاپ رسیده است.

در مقدمه این کتاب در توضیح آن آمده است: کتاب حاضر ثمره بیش از ۲۰ سال فعالیت و تلاش جهادی دست‌اندرکاران و پژوهشگران مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت آیت‌الله بهجت در جمع‌آوری فرمایشات آن فقیه عارف و حدود سه سال کار مستمر جهت تحقیق، تتبع و تدوین نهایی آن تحت اشراف شاگردان ایشان و بیت معظم‌له است.

در ابتدا سخنان ایشان از آرشیو صوتی و تصویری به شکل متنی پیاده شد. سپس دسته‌بندی و تطبیق و تحقیق و مراجعه به منابع اصلی و پژوهش در زمینه‌هایی که به غنای علمی بحث کمک می‌کرد، در دستور کار قرار گرفت.

علاوه بر این، با استفاده از یادداشت‌هایی که از شاگردان و اطرافیان حضرت آیت‌الله بهجت از جلسات درس خارج فقه و اصول به یادگار مانده است، در تکمیل مطالب استفاده شد.

از میان این آثار به‌طور ویژه از کتاب «در محضر حضرت آیت‌الله بهجت» نوشته حجت‌الاسلام و المسلمین رخشاد استفاده شده است.

در ادامه برای رفع ابهام ناشی از گزیده‌گویی معظم‌له و ارائه توضیحات بیشتر در تبیین مطالب، از پاورقی‌های تحقیقی و مقالات پژوهشی در فصل ملحقات کتاب استفاده شده است.

محققان این مرکز با بررسی ده‌ها کتاب روایی از منابع شیعه و اهل سنت و کتب تخصصی در زمینه مهدویت، سعی داشته‌اند تا حدامکان، منابع و اسناد بیانات آیت‌الله بهجت را تخریج و مستند کنند و مسیر تحقیق و پژوهش را برای علاقه‌مندان هموار کنند.

این کتاب حاوی عصاره‌ای از زندگانی عالِمی بزرگ و عارفی پارسا و تنها چکیده‌ای از ۹۰ سال تحصیل علم و جهاد اکبر و تثبیت اخلاص و نزول توفیق الهی است. بنابراین؛ بدیهی است آنچه در آن منعکس شده، تنها بخش کوچکی از این ثمرات گرانبها است.

گلستان اول؛ تبیین پایه‌های اساسی الگوی فکری و سیره عملی آیت‌الله بهجت (ره) در چگونگی ارتباط با حضرت مهدی (عج)

به‌طور کلی، این کتاب مشتمل بر چهار «گلستان» است. در گلستان اول، پایه‌های اساسی الگوی فکری و سیره عملی آیت‌الله بهجت (ره) در مورد چگونگی ارتباط با امام زمان (عج) بیان می‌شود.

این فصل از کتاب در دو بخش پایه‌های اعتقادی و عملی ارتباط با امام عصر (عج) تنظیم شده است و بیانگر دیدگاه معظم‌له در این دو ساحَت است.

گلستان دوم؛ بیانات آیت‌الله بهجت (عج) پیرامون حضرت مهدی (عج)

گلستان دوم که بیشترین حجم کتاب را به خود اختصاص داده است، دربردارنده بیانات گرانبهای آیت‌الله بهجت (ره) پیرامون امام زمان (عج) است. این گلستان با توجه به گستردگی موضوعات، در ۱۲ «گلشن» دسته‌بندی و تنظیم شده است.

لازم به ذکر است که سخنان آیت‌الله بهجت (ره) در این بخش، مطالبی است که به‌صورت شفاهی و در ضمنِ درس خارج فقه و اصول بیان شده است؛ از این رو ایشان بنایی بر استدلال‌های تفصیلی و بیانات توضیحی نداشته‌اند. همچنین مخاطب ایشان، طلاب درس خارج فقه و اصول بوده‌اند که نسبت به اشارات و مبانی موجود در کلام معظم‌له واقف بوده‌اند.

از سوی دیگر، رعایت امانت در نقل و حفظ لحن صمیمی ایشان سبب شد اسلوب گفتاری کلام ایشان حفظ شود و در صورت لزوم، توضیحاتی در پرانتز و کروشه به کلام ایشان اضافه شود. این شیوه اگرچه بر شیرینی و روانی سخنان افزوده است، اما تا حدودی آن را از ساختار نوشتاری دور می‌کند.

این نکته بیش از همه در گلشن دوازدهم نمودار می‌شود که شامل پرسش‌ها و پاسخ‌های شفاهی طلاب در پایان جلسه درس از ایشان است. پاسخ‌های ایشان در این بخش از دو جهت خلاصه و گاه، به‌صورت تلمیح و اشاره است. اول آنکه روش ایشان در اختصارگویی بوده است و دوم آنکه بیشترِ این سؤالات مربوط به دهه پایان زندگی این عالِم وارسته است. ایامی که بیش از ۹۰ سال از عمر شریف ایشان سپری شده و به‌صورت طبیعی در پایان جلسه، ضعف و خستگی بر ایشان عارض می‌شد. از این رو برای فهم بهتر مطالب ایشان، توضیحات نسبتاً مفصلی در پانوشت و در برخی موارد در بخش ملحقات کتاب افزوده شده است.

یکی از روش‌های آیت‌الله بهجت (ره) این بود که حکایات مهم را در مجالس مختلف تکرار می‌کردند؛ لذا در این نوشتار، ضمن پرهیز از تکرار، گاه یک حکایت در چند جا بیان شده است؛ چراکه هریک از نقل‌ها دارای نکات منحصر به فردی است که در کنار هم تصویر جامعی از موضوع را به مخاطب ارائه می‌دهند. ضمن آنکه نشان‌دهنده اهتمام ویژه ایشان به آن موضوع نیز است.

گلستان سوم؛ تشرفات آیت‌الله بهجت (ره) محضر حضرت مهدی (عج)

گلستان سوم به تشرفات آیت‌الله بهجت (ره) محضر حضرت مهدی (عج) اختصاص یافته است. حکایاتی اندک از تشرفات متعددی که از گوشه و کنار پرده ضخیم کتمان او بیرون زده و نشان‌دهنده ثمره مجاهدت‌های این عالِم ربانی در طول عمر خویش در راستای رضای امام زمان (عج) است. این تشرفات، حکایت از رابطه عمیق میان و حبیبش دارد که یک عمر سعی در کتمان آن داشت. خواندن این بخش، هر عاشق شیدایی را برای دیدار یار حقیقی تشنه‌تر می‌کند و آتش عشقش را شعله‌ورتر می‌سازد.

گلستان چهارم؛ تبیین پاره‌ای از موضوعات و مفاهیم طرح‌شده در فرمایشات آیت‌الله بهجت (ره)

بخش چهارم کتاب به توضیح و تبیین پاره‌ای از موضوعات و مفاهیم طرح‌شده در فرمایشات آن عالِم ربانی اختصاص دارد که با تلاش پژوهشگران این مرکز و با در نظر گرفتن مبانی و منظومه فکری آیت‌الله بهجت (ره)، مقالاتی علمی پژوهشی جهت علاقه‌مندان به مباحث مهدویت تنظیم و تدوین شده است.

همچنین در این بخش سؤالات و شبهاتی که ممکن است خواننده را به‌دلیل فقدان و دانش کافی پیرامون آن، دچار تزلزل یا توقف کند، مطرح شده و با استناد به منابع حدیثی تشیع و اهل سنت به آنها پاسخ داده شده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha