جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۵
رابطه پنهان اخلاق و معیشت از نگاه یک استاد حوزه

حوزه/ مدیر مدرسه علمیه الهادی قم با اشاره به نقش حوزه در اخلاقی شدن جامعه گفت: با توجه به سرمایه‌های علمی و اخلاقی و تجربیات خوبی که در اختیار حوزه قرار دارد باید در این میدان وارد شده و به طلاب و عموم حوزویان کمک کنند تا فضای حوزه با بهره‌گیری از سنت‌های شایسته علمای گذشته اخلاقی‌تر شود و این اخلاق به جامعه سرایت کند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد عربیان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، درباره نقش اخلاق در مشکلات اقتصادی و معیشتی به‌ویژه در شرایط بحرانی گفت: رفتار انسان مبتنی بر فکر و روحیه و به تعبیری اندیشه و اخلاق است که اگر در این دو عرصه ضعیف باشد، این ضعف در بحران‌ها بیشتر خود را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: اگر انسان از نظر فکری و اندیشه‌ای و روحی و اخلاقی قوی باشد، در عرصه‌های مختلف زندگی، حتی در شرایط بروز بحران‌ها، رفتارش از قوت و متانت و وقار برخوردار می‌شود و در شرایط سخت هم به گونه‌ای با سختی‌ها مواجه می‌شود که برای خود جامعه خوشایند است.

* راهکار برای تحمل مشکلات معیشتی

مدیر مدرسه علمیه الهادی قم با ارائه راهکارهایی در این عرصه پرداخت و گفت: در میان راهکارهایی که در این عرصه برای ما وجود دارد، برخی در درازمدت خود را نشان می‌دهد؛ به این معنی که انسان خود را از نظر فکری و اعتقادی تقویت کند که در درازمدت، وقتی در زمینه فکری رشد یافت، از نظر روحی تاب‌آوری و توانمندی‌اش هم تقویت می‌شود.

وی با بیان این که با تقویت این دو بعد تعیین‌کننده در زندگی انسان، رفتارهای افراد و جامعه نیز قوی می‌شود، ادامه داد: برای موفقیت در این عرصه، نیاز به ارتقای آگاهی و معاشرت با فرهیختگان و انسان‌های تربیت‌یافته و متخلق هستیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عربیان افزود: راهکار برای کوتاه‌مدت نیز به این‌گونه است که انسان باید با توجه به آموزه‌های دینی خود را متقاعد کند که رفتار مناسب‌تری داشته باشد و از اذکار الهی بتواند به بهترین شکل استفاده کند تا بتواند از آن مشکلات گذر کند.

وی در ادامه با اشاره به نقش حوزه در این عرصه گفت: اهمیت دادن به اخلاق ریشه در معارف دینی ما دارد و قرآن و روایات برای این عرصه جایگاه برجسته‌ای قائل است، تا جایی که از حضرت رسول اکرم(ص) نقل شده که «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاق»، تتمیم مکارم اخلاق به عنوان فلسفه و علت بعثت معرفی شده است، در این زمینه، عوامل مختلفی باید مورد توجه قرار گیرد که به نظر بنده مهم‌ترین نقش را حوزه و علمای برجسته در این عرصه عهده‌دار هستند.

مدیر مدرسه علمیه الهادی قم خاطرنشان ساخت: با توجه به سرمایه‌های علمی و اخلاقی و تجربیات خوبی که در اختیار حوزه قرار دارد باید در این میدان وارد شده و به طلاب و عموم حوزویان کمک کنند تا فضای حوزه با بهره‌گیری از سنت‌های شایسته علمای گذشته اخلاقی‌تر شود و این اخلاق به جامعه سرایت کند.

* نسخه ای برای تقویت اخلاق در حوزه‌

وی درباره اهمیت توجه هرچه بیشتر به اخلاق در خود حوزه گفت: باید بزرگان و مسئولان حوزه بیشتر نسبت به اهمیت اخلاق در حوزه توجه داشته باشند؛ ما باید سرمایه‌ها و تجربه گذشتگان را استفاده کنیم و مقتضیات جدید و زمان خود را بدانیم. از روش‌ها و راهکارهای تربتی که مشتمل بر نقاط قوت قبلی و همچنین مورد توجه قرار دارند نیازهای جدید و استفاده از ابزارها و روش‌های نوین است نیز استفاده کنیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین عربیان افزود: یکی از بهترین تجربیاتی که در گذشته در حوزه بوده و ریشه در معارف دینی ما دارد، رابطه مؤثر و اثربخش استاد و شاگرد بوده است که باید تقویت شود؛ چراکه متأسفانه امروز این رابطه تضعیف شده و نیازمند تقویت است.

مدیر مدرسه علمیه الهادی خاطرنشان ساخت: ما در زمانی زندگی می‌کنیم که ابزارهای جدید در زندگی مردم نفوذ کرده و می‌توانیم از آن برای انتقال پیام‌های اخلاقی و برقراری ارتباط مؤثر استفاده کنیم.

گفت‌وگو از : علیرضا سهلانی

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha