به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، افسانه خسروی پیش از ظهر امروز در نشست تخصصی جهاد تبیین با موضوع "عملکرد سازمان ملل در جریان جنگ غزه" که به همت سازمان بسیج اساتید استان اصفهان و همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان برگزار شد با اشاره به ساختار حقوقی سازمان ملل و عملکرد آن اظهار داشت: پس از جنگ جهانی دوم فاتحان این جنگ تصمیم به تاسیس سازمانی گرفتند که هدف آن ایجاد صلح بین الملل بود.
وی افزود: این سازمان زمانی که به وجود آمد تصمیم گرفت تا اشتباهات جنگ جهانی دوم بار دیگر تکرار نشود و بر این اساس اصول منشور سازمان ملل و شورای امنیت را ایجاد کردند.
استاد گروه حقوق بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان با بیان این که سازمان ملل شش رکن دارد که بر مبنای آن خلع های ناشی از جامعه ملل را برطرف می کند گفت: برخی از اصول منشور سازمان ملل آن است که اعضای این سازمان باید با حسن نیت به حاکمیت داخلی کشورها احترام بگذارند و سازمان در امور داخلی کشورها دخالت نکند.
وی اضافه کرد: این به آن معنا است که دولت ها را ملزم به ایجاد صلح بین الملل و امنیت بین المللی می کند، لذا زمانی که این اصول را می بینیم به طور طبیعی سازمان ملل را سازمانی آرمانی تصور می کنیم.
استاد گروه حقوق بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان خاطر نشان کرد: دیگر شرایط اصول منشور سازمان ملل این است که اعضای دائم سازمان چند شرط در نظر گرفته اند که بر اساس آن اجازه می دهند اعضای جدید نیز عضو سازمان ملل شوند.
خسروی فصل ششم اصول منشور سازمان ملل را تاکید بر جلوگیری از اقداماتی که سبب اختلاف بین دولت ها شود عنوان کرد و ادامه داد: اصل مهم منشور این است که هر دولتی از اعضای سازمان، صلح بین الملل را به خطر بیاندازد و تهدید کند و اقدامات تجاوزگرانه انجام دهد، سازمان ملل وارد اقدامات تنبیهی و قهرآمیز علیه آن می شود.
پژوهشگر روابط بین الملل و مطالعات منطقه ای با تاکید بر عدم انجام اقدامات تنبیهی و قهرآمیز سازمان ملل علیه کشورهایی هم چون آمریکا تصریح کرد: آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل بدون مجوز به عراق حمله کرد و یا از اسراییل حمایت می کند، اما هیچ گونه اقدامات قهرآمیزی علیه آن انجام نمی شود.
وی افزود: اعضای دائم چگونه می خواهند صلح ایجاد کنند و این پارادوکسی است که در سازمان ملل وجود دارد و هیچ پاسخ و ضمانت اجرایی حتی برای اصول اولیه سازمان به چشم نمی خورد و قواعد و اصول حقوق بین الملل را به صورت گزینشی انتخاب می کنند.
وی با اشاره به وظایف کمیسیون حقوق بین الملل در بررسی ارتکاب جرائم بین المللی مانند نسل کشی و جنایات جنگی گفت: این دیوان بین المللی کیفری اگر بخواهد نظام مند باشد باید بتواند یک ضمانت اجرایی برای تصمیمات خود داشته باشد.
وی عنوان کرد: جنایات بسیاری در غزه رخ داد، از جمله این جنایات کوچ اجباری، نسل کشی، کشتن کودکان، زنان و غیرنظامیان و فهرستی از جنایت علیه بشریت در غزه انجام شد.
استاد گروه حقوق بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان اضافه کرد: با توجه به اصل منشورسازمان ملل، صلح بین الملل توسط اعضای دائم شورای امنیت به هم خورده است و این سازمان هیچ کارایی در این حوزه نداشته است.
خسروی ادامه این روند در سازمان ملل را منجر به بروز دو احتمال و پیش بینی دانست و گفت: پیش بینی اول این است که ما به سوی جنگ جهانی سوم پیش می رویم و پیش بینی بعدی این است که اصلاحات ساختاری در سازمان ملل انجام شود.
وی آنچه که اکنون در سازمان ملل در حال رقم خوردن است را در مسیر منافع اعضای دائم بیان کرد و افزود: برخی از کشورها با جدیت به عملکرد این سازمان نسبت به جنگ غزه اعتراض کرده اند و اتفاقاتی که در غزه رخ داده در دسته دیوان بین المللی کیفری است و کشورهایی که اساسنامه این دیوان را پذیرفته اند در زمان ورود نتانیاهو در کشور خود قادر به دستگیری هستند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: حق وتو برای اعضای دائم سازمان ملل، مکانیزم ناعادلانه ای دارد و بسیاری از کشورها مخالف جدی آن هستند و واقیعت نظام بین الملل برمبنای قدرت بین الملل پیش می رود و قواعد حقوقی آن ناکارآمد بوده و ضعیف عمل کرده و وجود و عدم سازمان ملل را یکی کرده است.
انتهای پیام/
نظر شما