حجت الاسلام والمسلمین حسین علیزاده مدیر مدرسه علمیه امام محمد باقرعلیه السلام تهران، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در خصوص روند مسائل آموزشی و اخلاقی طلاب علوم دینی اظهار داشت: مدرسه علمیه امام محمد باقر علیه السلام سیزده سال پیش تأسیس شده است. و افراد زیادی اعم از مدیر و مسئولان اجرایی پر تلاشی در مدرسه برای اسلام و طلاب علوم دینی زحمت کشیده اند که باید از آن افراد نیز تشکر و یاد کرد. مسئولیت این مرکز با حجت الاسلام والمسلمین خاموشی و موسس آن آقای لولاچیان میباشد.
این مدرسه علمیه چه فعالیتهای آموزشی و حوزوی انجام میدهد؟
در حال حاضر بیش از شصت نفر طلبه در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند. این مدرسه تمرکز بر پایههای یک تا شش دارد. در چهار سال گذشته دروس عالی نیز در مدرسه تدریس می شده است. اما امسال تنها پایههای یک تا شش تدریس میشود و دروس مکاسب و کفایه در مدرسه حکیم باشی در چهارراه گلوبندک که از قدیمیترین مدارس کشور است، برگزار میشود.
چه برنامهها و طرحهای جدیدی را امسال آغاز کردهاید؟
بنابر آسیبشناسی که در کل اوضاع کشور انجام دادیم، امسال دو کار اصلی را در دستور کار قرار دادیم. یکی از آنها کارها پالایش شاگردان و استادان، نظم و پیگیری پیشرفت تحصیلی و تهذیبی طلاب، درس و بحثهای استاد و شاگردان در نظر گرفته شده است. یکی از کارهایی که در دستور کار این مدرسه علمیه قرار گرفته، تهیه متنهای روایی است که به صورت روزانه به طلاب ارائه می شود تا در بحث ادبیات عرب مهارت تخصصی پیدا کنند بصورتی که در بحث اعرابگذاری و تجزیه و ترکیب به مهارت کافی و لازم برسند. این اقدام به قدرت متنخوانی طلاب کمک میکند. به طوری که شکر خدا تمامی طلاب توانستهاند متن کتب اصول کافی و خصال را اعرابگذاری کنند. سپس پنج نفر از طلاب برای کار ترجمه انتخاب شدهاند تا زیر نظر استاد خاص، روش ترجمه را بیاموزند.
در خصوص تقویت علمی و نحوه تدریس اساتید چه اقداماتی صورت گرفته است؟
تمام استادان موظف هستند پس از پایان درس، دو سوال به عنوان پیش مطالعه برای درس فردا تهیه و ارائه بدهند. این کار باعث میشود که استادان طرح درس داشته و پیش مطالعه قویتری انجام دهند. نظارت دائمی بر این کار انجام میشود و کلاسها به سبک و مکتب سامراء پیش میروند که یکی از اصول آن پیش مطالعه و حضور فعال در کلاس است.
وی ادامه داد: دروس به صورت ترمی واحدی ارائه میشوند و ساعات آنها به گونهای تنظیم شده است که اساتید بتوانند به صورت کامل مطالب را پوشش دهند و شاگردان فرصت کافی برای تمرین داشته باشند. این تغییرات باعث شده است که شاگردان ما که اغلب دانشجویان هستند، بدون سختی خاصی این دورهها را پشت سر بگذارند.
حجت الاسلام والمسلمین علیزاده درمورد برگزاری المپیاد علمی در سطح مدرسه گفت: هر ماه المپیادی علمی بین طلاب برگزار میشود و جوایز نفیس مالی و غیر مالی به نفرات اول، دوم و سوم اعطا میشود. این جوایز به افرادی که مرتب در جلسات مباحثه و متنخوانی شرکت کردهاند، تعلق میگیرد.
وی در ادامه از تشکیل کانون اصول خبر داد و افزود: تشکیل کانون اصول نیز یکی از اقدامات جدید است که با حضور حدود دوازده نفر از شاگردان و زیر نظر استاد متخصص برگزار میشود. هدف از این برنامه ارتقای سطح علمی و دینی طلاب و حمایت از آنها در مسیر تحصیل و تدریس است.
مدیر مدرسه امام باقر علیه السلام در خصوص برنامه های تهذیبی طلاب بیان داشت: درس اخلاق هر چهارشنبه برگزار میشود و به عنوان منشور طلبگی بر اساس روایات امام حسن عسکری علیه السلام و چهل حدیث امام خمینی ( ره) تدریس میشود.
مسائل معیشتی طلاب چگونه است و چه تدابیری در این خصوص اندیشیدهاید؟
یکی از مسائل مهمی که در جلسات مرکز مدیریت حوزه علمیه تهران مکرراً مورد بحث قرار گرفته است، معیشت طلاب است. هدف ما این است که طلاب ضمن حفظ شان طلبگی، بتوانند در تامین معاش خودکفا باشند. به همین منظور، برنامههای مهارتآموزی و تحقیق وپژوهش و ترجمه متون را در دستور کار قرار گرفته است و با چند مرکز نشر همکاری علمی تحقیقی و پژوهشی ترتیب داده ایم.
وی ادامه داد: متاسفانه شهریههای فعلی جوابگوی زندگی طلاب نیست. هزینههای زندگی در تهران بسیار بالا است و بسیاری از طلاب به مانند مردم عادی و حتی بیشتر از افراد جامعه با مشکلات مالی جدی مواجهاند.بسیاری از طلاب به دلیل مشکلات مالی مجبور به کارهای مختلفی میشوند که ممکن است باعث کاهش تمرکز آنها بر تحصیلات دینی شود. می توان برنامههای آموزشی و کارگاهی برای طلاب در نظر گرفته شود تا مهارتهای عمومی و کاربردی یاد بگیرند.
نظر شما