جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
قطعه خوشنویسی پنج تن آل عبا

حوزه/ قطعه خوشنویسی "پنج تن آل عبا" یکی از آثار هنری ارزشمند است که به همراه دعای «لی خمسه» در حاشیه آن، در موزه ملی هند نگهداری می‌شود و به دست خوشنویس هندی، محمد علی معروف به دلهاخان خوش رقم رامپوری، در سال ۱۳۵۴ هـ. ق کتابت شده است.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، قطعه خوشنویسی با موضوع پنج تن آل عبا به همراه دعای "لی خمسه" در حاشیه آن در موزه ملی هند نگهداری می‌شود. این اثر در سال ۱۳۵۴ هـ. ق. توسط خوشنویس هندی با رقم [: نشان] «قوت بازوی محمد علی معروف به دلهاخان خوش رقم رامپوری» کتابت شده است.

سید محمد علی رامپوری برادر سید حیدرعلی رامپوری از مبلغان دینی و خوشنویسان مطرح در حیدرآباد بود و آخر عمر خود را در زادگاهش رامپور گذراند و در سال ۱۲۵۸ هـ.ق. درگذشت.

بر اساس حدیث کسا پیامبر اسلام (ص) برای حضرت علی (ع), حضرت فاطمه (س)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) دعا کردند که از پلیدی‌ها دور باشند.

ترجمه دعای" لی خمسه" بدین شرح است:« پنج نفر دارم که به برکت وجود آنها آتش دوزخ را فرو می‌نشانم؛ آنها پیغمبر مصطفی (ص) ، علی مرتضی و دو فرزندشان حسن و حسین و فاطمه زهرا (سلام الله علیهم) هستند».

عدد پنج در اسلام عددی مقدس به‌شمار می‌رود.در میان شیعیان پنج‌تن و نمادهای آن در مراسم دینی و فرهنگ عامه نمودهای گوناگونی دارند، پنجهٔ دستِ فلزی نیز نمادی از پنج‌تن است و بر فراز عَلَم، کُتَل، پرچم‌ها و کاسه‌های آب در سوگواری‌ها به‌کار می‌رود. پنج‌تن همچنین یکی از مهم‌ترین گوشه‌ها در فرهنگِ تعزیه به‌شمار می‌رود. نصب اسامی اهل کساء بر انگشتر و در سردر ورودی خانه‌ها در ایران مرسوم است.

قطعه خوشنویسی "پنج تن آل عبا" در موزه ملی هند

[شایان ذکر است "لی خمسة" شعری با مضمون مدح پنج‌تن آل‌عبا و توسل به آنها است. شعر بدین شرح است: لی خَمسةٌ اُطفی بِهم ** حَرَّ الجَحیمِ الحاطِمة ** المُصطفی و المُرتضی ** و ابناهما و الفاطمة‏.]

منبع: موزه ملی هند

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha